Sestry Blueovy

Sestry Blueovy
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/548346/bmid_sestry-blueovy.png 4 19 19

Sestry Blueovy byly původně čtyři. Jedna z nich ale nečekaně zemřela a zbývající tři se rok po její smrti vrací z různých světových velkoměst do rodného New Yorku, aby tam zabránily prodeji bytu, v němž vyrostly. Prvorozená Avery, vyléčená ze závislosti na heroinu, je úspěšná právnička a žije s manželkou v Londýně. Někdejší boxerská šampionka Bonnie, tajně zamilovaná do svého trenéra, momentálně pracuje jako vyhazovačka v baru v Los Angeles. A nejmladší Lucky, modelce žijící v Paříži, se postupně vymyká z rukou existence plná večírků a návykových substancí. Tragická smrt jejich sestry Nicky otřásla životy jich všech. Přichází čas odhalování tajemství, dávných i nedávných traumat a pravé podstaty sesterství. Druhý román Coco Mellors, autorky bestselleru Kleopatra a Frankenstein, se soustředí především na složité rodinné vztahy a na dopad, jaký na ně mohou mít ambice, zármutek i závislost.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovart (ČR)

Blue Sisters, 2024

kalinkacz
22.01.2025 4 z 5

Po skvělém románu Kleopatra a Frankenstein jsem se musela hned pustit do autorčiny novinky s názvem Sestry Blueovy!
A jsem snad ještě nadšenější, než jsem doufala.
4 sestry:
Právnička Avery
Boxerka Bonnie
Modelka Lucky
A Nicky, která nečekaně před rokem zemřela...
Nyní se zbylé tři sestry setkávají v New Yorku...
Jak překonají zármutek?
Knihy Coco Mellors jsou v zahraničí nesmírně populární a já se nedivím. Jsou to příběhy velmi aktuální, dobře napsané a plné emocí, které autorka skvěle popsala tak, aby se přímo přenesly na čtenáře.
Konkrétně Sestry Blueovy jsou plné těžkých témat (úmrtí, závislost, toxické vztahy...), není to snadné čtení, nejednou jsem měla zlomené srdce... Ale to jsou právě ty čtenářské zážitky, díky kterým se mi kniha vryje do paměti.
Sestry Blueovy mi hrozně moc připomínaly jednu z nej knih, kterou jsem loni přečetla - Ahoj krásko. I to byl příběh 4 sester, který se mě nesmírně dotknul! Pokud jste ho četli a hledáte něco podobného, tak zkuste tuto novinku!
P. S. Miluju tu obálku a jsem tak ráda, že předchozí kniha autorka vyšla znovu s originální obálkou (ano, koupila jsem si ji ještě jednou)!

stelka_knihomol
18.01.2025 2 z 5

Anotace slibuje melancholický příběh o životě, který jako horská dráha přestavuje nekonečno vzletů a pádů, o závislosti v jakékoli podobě a především o sesterském poutu. Pro mě bývají knihy o sourozenecké lásce často velice emotivní záležitostí, sama totiž sestru mám, proto jsem byla zvědavá a očekávala, že se mi kniha zabydlí hluboko uvnitř duše. Takové zklamání jsem rozhodně nečekala.
Na úvod bych ráda zmínila nádhernou, umělecky vyhlížející obálku, kvůli níž jsem se vlastně rozhodla knihu přečíst. Tohle je typ obrázku, který bych si pověsila na zeď a jehož skrytou hloubku bych vnímala každý den, přestože sama kniha mě moc neoslovila.
Hrozně se mi líbili prolog a konec poslední kapitoly spolu s epilogem. Kéž by byla tak krásně emocionálně napsaná celá kniha, to by byl můj zážitek ze čtení mnohem lepší. Zbylých mnoho a mnoho stránek bylo bohužel hrozně nudných. Vůbec mě to nebavilo. Děj se neuvěřitelně táhl, text nebyl vůbec čtivý, navíc jedinou známkou akce byli hloupé hádky, kterými se možná autorka pokusila navodit zvraty v příběhu, místo toho ale působili spíš hloupě a všedně. Na druhou stranu oceňuji, že se zde nevyskytovaly žádné nedůležité sexuální scény (až na jednu), tedy všechny dávali smysl a zapadaly do příběhu a vývoje postav.
Co se toho sesterského pouta týče, moc jsem ho během čtení necítila. Mimo to, že se všechny tři sestry často chovali jako puberťačky, přestože nejstarší z nich už bylo v příběhu kolem 35 let, mi byli hrozně nesympatické. Nejstarší Avery se chovala hloupě a nelogicky, přestože byla popsána jako velice inteligentní, Bonnie, kterou jsem měla asi nejraději, mi dost znechutila její love story (možná jsem moc upjatá, ale přišlo mi to dost úchylné) a Lucky se chovala jako 16 letý děcko, což není pro 27 letého člověka moc dobrá poznámka.
Možná kdybych byla starší, viděla bych v Sestrách Blueových něco, co v nich v tomto věku vidět nedokážu. Nevím. Momentálně to je pro mě kniha, se kterou jsem úplně zbytečně strávila týden, v němž jsem mohla objevovat nějakou mnohem záživnější knihu. Výhodou je, že nyní jsem zase o krok napřed a vím, do jakého typu knih se znovu nepouštět. xoxo

adorjas
13.12.2024 3.5 z 5

Kníh s motívom štyroch sestier sa momentálne roztrhlo vrece, a nemohla tomu uniknúť ani hyperhypeovaná Coco Mellors!
Jedná sa o druhotinu autorky (tá prvá je Cleopatra a Frankenstein, preložená už aj do našich končín), ktorú písala oveľa kratšie ako svoj spomínaný prvý debut. (Mnoho čitateľov sa sťažuje, že to bolo cítiť. Takisto mnoho čitateľov sa delí na dva tábory - ak sa im páčila jedna jej kniha, tak tá druhá nie a vice versa.)
Blue sisters, alebo teda 'Sestry Blueové' hovorí o príbehu štyroch sestier- Avery, Bonnie, Nicky a Lucky. Už anotácia prezrádza, že jedna zo sestier už nie je medzi živými, a my sa postupne dozvedáme, okrem toho, čo sa stalo, aj to, aké sú jednotlivé sestry so všetkými ich farbami. Rozhodne nie sú čiernobiele, a keď si už hovoríte, že aj táto postava je strašná, tak spraví alebo povie niečo, keď si naopak poviete, ej, tá je super!
Coco Mellors načrtla skvelo tú dynamiku vzťahov medzi viacerými súrodencami. Sama pochádzam z troch sestier, v mnohom som nás spoznala, aj keď sa tu jednalo o sestry počtom štyri. Láska, nenávisť, keď v jednej chvíli ste zadobre s jednou, o pár sekúnd sa to zvrtne, a vy ste naopak kamoška s tou druhou. Fakt to tak je!
Do deja som sa potrebovala trošku dostať (a nemyslím, že to bolo len čítaním v originále). Autorka píše minimálne o popise charakterov originálne a nevšedne. Ale u mňa to najviac vygradovalo až ku koncu, kde: bacha, SPOILER - prebehne istá sesterská výmena názorov (a presne takto to poznám aj ja).
Opäť mnoho aktuálnych tém- súrodenectvo, či to, ak sa s niekým narodíte rovnakým rodičom do rovnakej domácnosti, znamená doživotný vzťah. Ale i queer tematika, závislosti, choroby, dysfunkčné rodiny, kde vás nemuseli biť alebo inak týrať, a predsa sa správanie vašich rodičov na vás doživotne podpíše... Vydarený contemporary román. Neviem, či si postavy budem pamätať aj o rok, a myslím, že kniha nechytí literárne ocenenia, ale koniec koncov pri knihe to nie je len o tom. Táto mi rozšírila obzory ohľadom súrodeneckej lásky a naučila som sa z nej niečo o sebe, a aj o mojich sestrách.

2023  74%Kleopatra a Frankenstein
2024  77%Sestry Blueovy