Setkání

Setkání
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/115794/setkani-115794.jpg 4 9 9

Soubor vzpomínek, úvah a letmých postřehů o lidech, se kterými se autor ve svém životě spisovatele a diplomata setkal.

milary
16.07.2024 5 z 5

Nádherná nahrávka, bohatší o nesmírně příjemnou interpretaci autorem.
Krásná čeština, vzpomínky na zajímavé lidi, úvahy a postřehy, které člověka nakopnou k přemýšlení. Vždycky je mi líto, když u podobných knížek najdu jen pár hodnocení - jasně, vycházejí nové a nové knížky, mění se doba, jazyk, vkus, objevují se jiní lidé o kterých se píše, má to logiku, ale... Něco z toho minulého by přece jen tak rychle zapadnout nemělo. Příjde mi to jako mrhání...

Hrozně se mi líbilo, jak dokázal Viktor Fischl uvažovat. Řekněme o pochybeních (např. u jistých básníků o zadání si v tvorbě s režimem). Tam, kde třeba v knížce Mileny Štráfeldové "To je on!: O té, co si říkala Toyen" ve zmínkách na stejné téma nezůstane na dotyčných příslovečná nit suchá, nabízí Fischl bernou protihodnotu. Svůj zasvěcený pohled a své měřítko hodnocení, svůj stálý, přejný a respektuplný obdiv k výjimečným stránkám i počinům ostatních. Vůbec se nejedná o jakoukoliv poplatnost. Jen o záviděníhodnou přirozenost nezpronevěřovat se sám sobě.
Líbilo. Moc.

ujira
12.10.2021 5 z 5

Příjemné postřehy, krásné vzpomínky na zajímavé lidi z péra mistra českého jazyka.