Mezi touhou léta a chladem zimy
Leif G. W. Persson
Stockholm, listopadový páteční večer. Americký novinář John Krassner spadl z patnáctého patra studentské koleje. Jednalo se o sebevraždu, nebo jej někdo shodil? Pro spěšně přivolanou policii je věc jasná: muž se dobrovolně rozloučil se životem, navíc zanechal nanejvýš poetický vzkaz na rozloučenou – prožil prý svůj život mezi touhou léta a chladem zimy. Je to sice poněkud tajemné sdělení, nicméně případ se zdá být jednoznačný a záležitost je odložena. Jeden z nejvyšších policejních úředníků, kriminální ředitel Lars M. Johansson, však oficiálnímu závěru vyšetřování nevěří. Na té historce mu něco nesedí, zdá se až příliš jednoznačná. Když je pak v podpatku Krassnerovy boty nalezen ještě lístek s tajnou soukromou Johanssonovou adresou a poznámkou „nejčestnějšímu policistovi“, rozhodne se Johansson záležitost prošetřit, třebaže v průběhu svého vyšetřování si bude několikrát přát, aby se rozhodl jinak…... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2012 , MOBA (Moravská bastei)Originální název:
Mellan sommarens längtan och vinterns köld, 2002
Absolutně sdílím názor od "makke". Musela jsem se hoooodně nutit, abych ji dočetla do konce.
Sice jsem kromě téhle knihy četla ze severu jenom Larssenovo Milénium...ale Švédi z těchto děl zatím nevycházejí zrovna s lichotivým obrázkem (vesměs jsou prezentováni jako strašní dobytci, akorát sem tam se najde nějak "zářivý hrdina" :-)
Ale hlavně k "Touze léta" - rozhodně není tak špatná, jak by se mohlo zdát z hodnocení tady na Databázi....ale taky není tak dobrá jak se snaží tvrdit přebal knihy. Není to typický příběh, kde geniální detektiv všechno vyřeší, odhalí a viníci jsou potrestáni. Spíš je to hodně netypický příběh (a taky trošičku netypicky napsaný). Pro českého čtenáře neznalého kontextu může být problematické, že některé postavy zůstávají bezejmenné - naopak většina Švédů si Olofa Palmeho identifikuje asi okamžitě. Ale i tak si myslím, že ten, kdo má rád konspirační teorie a má smysl pro opravdu svérázný suchý humor, může této knize směle dát šanci :-)
Nečetl jsem bez přerušení a nebyl jsem napnut.....jenom takové lehké mrazení v zádech,že to není jenom fikce....
Vzadu na přebalu knihy je uveden komentář :"Brilantní, vtipné, nervy drásající."... upřímně by mě zajímalo, jak k němu jeho autorka došla. Ani brilantní, už vůbec ne vtipné a nervy drásá jen nekonečně obšírný text. Těžko stravitelná kniha, i když ve své podstatě asi ne úplně špatná, jen kdyby byla o polovinu kratší. Nevadí mi dlouhé knihy, když má kniha spád a příběh ducha, tak přivítávám každou stranu navíc, ale u této knihy jsem se vyloženě trápila a každá další strana byla mor. Po všech strastech jsem čekala alespoň strhující závěr, ale ani ten se nekonal :O(
Docela rozsáhlá kniha, která byla místy velmi čtivá a měla grády, místy ale slabší místa a celkový dojem je takový průměrný. Vzhledem k tomu, že v současné době je vydáváno mnoho knih ze severu Evropy, jí hodnotím spíše průměrně. Četl jsem už mnohem lepší kousky. Kdo má rád politicko-policejní thriller, tajné služby atd., tak si přijde na své, ale osobně jsem čekal trošku více.
severská krimi Stockholm švédské detektivky
2013 | Linda: Příběh zločinu |
2012 | Mezi touhou léta a chladem zimy |
2014 | Ten, který zabil draka |
2018 | Umírající detektiv |
2012 | V jiném čase, v jiném životě |
Kniha je jakési pohrávání si se špionážním románem smíchaným s kriminálním příběhem. Ovšem většinou zcela nešťastně posuzována v kontextu se současnou severskou krimi. Parsson se spíše jako Stieg Larsson pokouší vyobrazit sociální prostředí, politickou náladu a aspekty a praktiky Policie, Bezpečnostní služby a dalších podobných institucí ve Švédsku. Nikoli v současném Švédsku, proto se mu nedaří "cizozemského" čtenáře asi tak zaujmout a vtáhnout do děje jako S.L.
V této knize si vzal navíc velké sousto, vraždu O. Palmeho. Spíše než její vyšetřování sleduje politický a sociální vývoj ve Švédsku, který k tomuto atentátu mohl vést. Protože sám se v kriminalistických kruzích pohyboval, jeho kniha vyznívá docela hodnověrně.
Ovšem musíte být skutečně obeznámeni s tím, jaký typ knihy jdete číst (a rozhodnout se tedy zda je tento žánr váš šálek čaje), abyste si z četby odnesli jakýkoliv z těch lepších pocitů nebo dokonce určité podněty - jinak četbu šestisetstránkové knihy skutečně nejspíš vzdáte po první padesátce :-)