Sexualita a sexuální identita - Sociální povaha přirozenosti
Martin Fafejta
Nakolik je naše sexualita a sexuální identita přirozená a nakolik je ovlivněna kulturou, ve které žijeme? Nakolik jsme v tomto ohledu sami sebou, a nakolik se podřizujeme očekáváním společnosti i svého partnera? Kniha seznamuje čtenáře nejen se základními pojmy moderní sociologie, ale především se sociologickým pohledem na sexualitu vycházejícím z tezí sociálního konstruktivismu. Přibližuje čtenáři problematiku pohlaví a genderu, zabývá se tématy, jako jsou intersexualita, transgender, asexualita, homosexualita, vztahem sexuality a moci či problematikou sexuálních práv a sexuálních deviací. Přičemž si vždy klade otázku, nakolik jsou tyto jevy historicky proměnlivé. Přináší aktuální poznatky ze sociologických výzkumů a ukazuje, jak se proměňovaly sexuální scénáře, jimiž se členové společnosti řídí.... celý text
(SPOILER)
Kniha na tolika stránkách v podstatě opakuje tyto myšlenky (tj. sexualita není nic absolutního, prostředí utváří naší sex. identitu, nevěra je relativní), zajímavější kapitoly byly o historickém konceptu sexuální role a identity. Potom autor rozebírá různé identity - queer identity, asexualitu, intersexualitu, samozřejmě heterosexualitu/homosexualitu, bisexualitu. Ale třeba také pedofilii a organizaci ČEPEK.
Samozřejmostí je autorův poměrně liberální pohled na věc, takže se nepřímo pouští v několika odstavcích i do Okamury a jeho sdělení asi z roku 2015.
Většina knížky pro mě byla známou věcí, ale naproti tomu autor knihu napsal velmi čtivě a srozumitelně. Vzhledem k názvu knížky jsem čekala, že druhá polovina knížky bude něco jako seznam dnešních módních identit jako je sapiosexualita a tyhle věci - i když možná bych se dozvěděla že je název i pro to když má někdo zalíbení v hezkých ponožkách... Ale naštěstí to není takovýto seznam, takže ti, co nejsou až tak liberální, si můžou oddychnout :)
Vůbec netuším, z jakého podnětu jsem si tuhle knížku před časem pořídila. Už nějakou chvíli čekala na svou příležitost ukázat, co v ní je. Nakonec se dočkala a využila ji plně.
Název by mohl být na první dojem mírně zavádějící, pokud bychom nevěnovali dostatek pozornosti i podtitulu "Sociální povaha přirozenosti". Ale já jsem věnovala, takže se žádné nemilé překvapení nekonalo, naopak jsem dostala, co jsem očekávala a dokonce ještě i něco navíc.
Je to knížka o nás. Živočiších. A o tom, jak své přirozené touhy mnohdy směřujeme a formujeme tak, abychom zapadli do té správné společenské škatulky. A ačkoliv zařazena do kategorie literatura naučná, porozuměla jsem. Uf!
"Sexualita prostě není jedna, má mnoho příčin a mnoho důvodů, a to jak partnerská, tak mimopartnerská. Je to forma komunikace. Je zdrojem reprodukce, slasti, posílení vztahu."
Jako zdroj do odborné práce ideální. Pokud něco narychlo potřebujete nebo se chcete něco dozvědět, vše pochopíte na první dobrou. I přes kvanta informací (pokud se o problematiku nezajímáte) je vše napsáno jasně, stručně a přehledně. Autor si nehraje na "geniálního člověka", který používá pouze cizí slova.
homosexualita sexualita sociologie transsexualita, změna pohlaví LGBT, queer, LGBT+ sexuální identita
2016 | Sexualita a sexuální identita - Sociální povaha přirozenosti |
2004 | Úvod do sociologie pohlaví a sexuality |
2023 | Trampoty s pohlavím: Sociální a právní aspekty života intersex lidí |
Autor poskytuje liberální pohled na křehkost lidské živočišnosti, která se bez nutné kultivace a opory v řádu rozumu, stává chaosem, kde právo jednotlivce výrazně předbíhá zodpovědnost. Pohled sociologa směřuje k nutnosti otevřené komunikace.