Sexuální přitažlivost domácích kutilů
Vítězslava Klimtová
Oblíbená výtvarnice a spisovatelka Vítězslava Klimtová napsala a nakreslila knížku Sexuální přitažlivost domácích kutilů, která vznikla přetavením vlastních velmi trudných zkušeností z manželského života do humorné podoby, humorné natolik, že v jistém špitálu předčítají pasáže z této knihy pacientům, aby zaplašili jejich strach před operací. Některé kapitoly, např. Co udělat s přistiženým manželem, jsou nejenom mazaným praktickým návodem, ale také znamenitou literární lahůdkou.... celý text
Fejetony byly vtipné, ale od knihy jsem podle názvu čekala něco jiného. Bohužel o domácích kutilech a přitažlivosti tam toho bylo poskrovnu.
Bral jsem knihu jako oddechové čtení. Kniha pobavila a oceňuji nadhled. Humor je jemný a nevtíravý. Nemám rád knihy kde se autor snaží být za každou cenu vtipný. Tady to neplatí. Ilustrace taky pěkné. Knihu jsem si koupil na základě poslechu jedné kapitoly v radiu.
Tahle knížka je neuvěřitelně milá. Nebudete se u ní sice lámat v pase, ale pobavený úsměv a takové milé teplo uvnitř vás při čtení neopustí. Je potřeba počítat s tím, že popisované události se staly už před nějakým tím rokem, takže mladší čtenáře můžou některé věci překvapit až zaskočit (třeba že televize v davných dobách neměly dálková ovládání :-) ... Paní Klimtová mi svojí náturou a svým pozitivním přístupem k životu připomněla jednu mojí kamarádku - takže vidíte, nepropadejte panice, takové milé ženy s nadhledem a pozitivním přístupem k životu jsou všude kolem nás. A za to jsem moc ráda.
Docela jsem přemýšlela, jestli dát 4 nebo 5*, ale ačkoliv mi humorné knihy nikdy moc humorné nepřišly, musím uznat, že u této jsem se pobavila. Nesmála jsem se jako blázen, ale právě jemný úsměv na mé tváři značil téměř nejvyšší možnou míru pobavení :).
Musím uznat, že autorka psát umí. Umí zaujmout čtenáře jak tématem, tak jeho úsměvným zpracováním plným vtipných formulací a přirovnání. Jestli jednotlivé fejetony vychází opravdu z vlastního života autorky, mám dojem, že mohla být velmi veselou a zajímavou osobností :). Když jsem si knížku půjčovala, nepřemýšlela jsem, v jaké době vznikla, ale jak čtete a čtete, cítíte zajímavý archaický punc, který na vás dýchá z různých koutů stránek (např. příhody s televizí a s reklamami, pořízení počítače apod.). Ačkoliv si onu dobu ještě stále matně pamatuji, zmasírována dnešní společností a možnostmi mi některé věci přišly téměř neuvěřitelné :). Krásné, vtipné a nostalgické devadesátky!
Knížku považuji za velmi nenáročnou a oddechovou záležitost, která by mohla vykouzlit úsměv na rtech lidem (především ženám), které už samými povinnostmi neví kudy kam. Určitě doporučuji!
Ženy, neudělejte stejnou chybu jako já a nezačínejte ji číst v eMHáDé, aby se vám nestalo, že se na vás lidi budou rozhořčeně ohlížet, až se budete řehtat jako kůň.
Tato kniha byla pro mne velice příjemným překvapením. Nemohla jsem se od čtení vůbec odtrhnout, takže nakonec jsem knížku přelouskala za jedno odpoledne.
Krásné jsou i ilustrace, které se autorce velmi povedly.
Pokud mám vybrat jednu povídku, rozhodně bych byla pro tu poslední a v ní jedinečný text: "Zapomeňme, kolik stojí jedna naše hodina či minuta, zapomeňme na konto v bance, bloumejme se po lese, tančeme a smějme se. Každá chvíle radosti má neskonale vyšší hodnotu než 536,30 Kč. Ani minutu nejde vrátit, ani minutu si nemůžete koupit. A také za svého života ani minutu neprodejte za nevyčíslitelnou částku"
Pokud se chcete někdo pobavit, tak vřele doporučuji. Napsáno s úžasným nadhledem a lehkostí.
Fejetony že života a bonus krásně ilustrace, kniha jako celek působí jako balzám na duši.