Spratek: Příběh dítěte, které nikdo nemiloval
Torey L. Hayden (p)
Kniha představuje skutečný příběh šestileté Sheily, která se dostane do speciální třídy pro děti s poruchami chování. Její učitelkou a zároveň prvním člověkem, který jí projeví lásku, je Torey Hayden. Ta po čase zjistí, že dívka má nadprůměrnou inteligenci, je učenlivá a dřímá v ní skrytý génius. Kniha je pozitivním svědectvím o síle pedagogických a terapeutických prostředků, a pedagoga představuje jako přítele, který neváhá pro dítě překonávat různé těžkosti.... celý text
Literatura světová Povídky Romány
Vydáno: 2008 , PortálOriginální název:
One Child, 1980
Krásná kniha, fascinující příběh ... emočně mě to tedy naprosto rozhodilo, o to víc, že se příběh zakládá na pravdě...
T.Hayden má můj obrovský obdiv.
"Když neuspějeme s dětmi jako Sheila, nemůžeme se schovat za žádné učené větičky, za žádný autismus nebo poškození mozku. Máme jen sami sebe. Hluboko za těma nepřátelskýma očima je malá holčička, která už zjistila, že se život doopravdy s nikým moc nemazlí a nejlepší způsob, jak se vyhnout dalším odmítnutím, je stát se co nejnesnesitelnější. Potom už ji nikdy nepřekvapí zjištění, že ji nikdo nemá rád. Jednoduchá skutečnost. "
Toto by měla být povinná kniha pro všechny studující pedagogiku, jakož i učící na jakýchkoliv školách! A nejen pro ně! Tolik pochopení a porozumění pro smutnou, poraněnou, ba přímo rozbitou duši malého děcka jsem snad ještě neviděla. Je to kniha o místech a o lidech, pro které slovo INKLUZE není jen hloupým a zbytečným strašákem současných českých škol. Vřele doporučuji tuto knihu a tuto autorku každému, kdo se byť jen někdy a nějak otřel o školu! A je úplně jedno, zda jako rodič nebo pedagog...
Ach bože. Tohle byl skvost, jako zatím každá knížka od této autorky, kterou jsem četla. Úžasný srdcervoucí příběh o bezhraniční lásce pedagožky k šestiletému dítěti, které zažilo nepředstavitelně kruté situace. Živoucí důkaz toho, jak si láska, empatie, porozumění a snaha dokáží proklestit cestu k srdci jiného člověka, i přes mnoho balastu a překážek. Velice inspirující, hřející u srdce a zároveň surově smutné.
Citát na závěr, který ve mně velice rezonuje a naprosto se s ním ztotožňuji: "Kéž bychom měli dost lidí, kteří dokážou druhým věnovat péči, dost lidí, kteří bez výhrad milují, pomyslela jsem si smutně."
Kniha Vám nabourá předsudky a donutí přemýšlet hlouběji o tom, co za skutky lidí ve skutečnosti může (ale také nemusí) stát. Skvělé čtivo nejen pro sociální pracovníky.
Na světě by mělo být více takových andělů, jako je učitelka Torey v této knížce. Tak laskavou postavu jsem v knížce už dlouho nepotkala.
Jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla. Úplně jsem se ztotožnila s autorkou.
Vřele doporučuji. :)
Hluboký příběh zanedbané holčičky žijící v zapadlé kolonii s otcem alkoholikem, a o jedné paní učitelce, která uměla odhalit její vnitřní krásu a ukázat jí, jak věřit sama v sebe. Kniha se zařadila mezi mé poklady s hodnocením 5 hvězdiček.
Velmi silný příběh a mne napadá otázka, jak je možné, že ne všechny děti mají krásne dětství...Není úkolem rodiče chránit ty malé dusicky před vším zlým bez ohledu na to, zda je člověk chudý či bohatý. Chtít pro ně to nejlepší..pro mne jako matku tato kniha byla nepředstavitelna a je mi těžko u srdce, že se takové věci dějí..Torey je úžasná učitelka a Sheila jen díky ní dělala obrovské pokroky.Mam v planu číst i druhý díl. Jsem zvědavá, jak Sheila svou integraci do spolecnosti zvladla.
Silný, hodně silný čtění. Občas jsem knihu musela odložit (těhotenství není úplně ideální dobou na tuto tématiku), nicméně perfektně napsáno.
Hodně silný příběh. Kniha se mi líbila více než Dračice a mazánek, ale stejně mně závěr knihy přišel takový nedokončený. Naštěstí jsem objevila, 2. díl, tak se tam třeba dozvím něco víc.
Tohle se přece nemůže stávat šestiletýmu dítěti !! Sakra, vždyť si má hrát s panenkami. Nepředstavitelné co všechno prožila a co se v ní muselo odehrávat. Strach, křivda, bolest...... fakt silný příběh
Taky velká poklona Torey
Velmi dojemná kniha o lásce, pochopení, empatii ale především dětské upřímnosti a bezbřehosti. Doporučuji!
Jak to jen jen vypsat... Knížka je to velmi krásná, avšak také velmi silná - a místy i nevybíravě drsná.. Přečetl jsem jí "dvěma dechy" (za dvě odpoledne) a po celou dobu ve mně vzbuzovala silné emoce. Místy to byl velmi silný vztek vůči nespravedlnosti a všemu strašnému, co se "nevinné" holčičce za tak kratičký život přihodilo, jindy mě zas dojímaly aspekty vztahu, jaký spolu obě hlavní postavy měly. Upřímně jsem se pak radoval z každých malých pokroků, které malá Sheila dělala. Knížka je krásným vhledem do mnohdy jistě velmi únavné a nedoceněné práce speciálního pedagoga a konečně odkrývá i svět daleko za střední třídou, vysokoškolskými diplomy, fungující rodinou, který pak ze všeho nejvíc trpí nedostatkem toho nejdůležitějšího, a tím je bezpodmínečná láska.
Poměrně dlouho jsem se odhodlávala vzít knihu do ruky, protože jsem se jí po přečtení některých místních komentářů trochu děsila - jak z ní bylo spousta lidí smutných, rozhořčených, zhnusených. Zcela pochopitelně. Já to tak ale ani nevnímala. Pro mě nebyla ani tak o týrání, bolesti a utrpení malého dítěte, jakkoliv to místy bylo smutné. Byla pro mě o pomoci a síle výchovy dobrým pedagogem. Asi stejně tak, jako nemocnici (narozdíl od některých lidí, se kterými jsem se o tom bavila) nevnímám jako místo, kde lidé trpí, ale kde je jim pomáháno.
Proto pro mě bylo vyznění knihy veskrze pozitivní. Myslím, že to snad byl i autorčin záměr. Studuji obor, se kterým bych se klidně mohla dostat do podobné pozice, jakou měla Torey, a i proto to pro mě bylo takovým nakopnutím, motivací, inspirací. Že to má smysl.
Moje čtvrtá kniha od Torey L. Hayden. Mohla bych říct, že vím do čeho jdu. OMYL!!! Na tohle se připravit nedá! Kniha Spratek byla nejsilnější z těch, co jsem zatím od autorky četla.
Během čtení se mísí naděje se smutkem, obdiv s odporem. Po celou dobu jsem byla provázena zvědavostí, jak se děj bude vyvíjet.
děti psychoterapie psychologické romány psychologie adolescentů zanedbávané děti poruchy chování speciální pedagogika učitel a žák podle skutečných událostí odborná literatura
2008 | Spratek: Příběh dítěte, které nikdo nemiloval |
1994 | Divná Jadie |
2009 | Dračice a mazánek |
2015 | Tichá holka |
2012 | Tygřice |
Zajímavá kniha, otřesné svědectví, obdivuhodná trpělivost, důvěra a ochota, více takových pedagogů...