Shledání
Fred Uhlman
Útlá novela odehrávající se v německém Stuttgartu v době nástupu nacismu vypráví příběh mladého přátelství německého aristokrata a židovského chlapce tragicky poznamenaný dobovou atmosférou.
Literatura světová Novely
Vydáno: 2006 , Národní divadlo (Praha)Originální název:
Reunion
Jednohubka na hodinu. Trošku mi v textu vadily nepřeložené latinské a německé věty a přeskakování, jakoby se autor na pár stránkách rozhodoval, co napíše první.
Jestli popis dětství, přátelství, svých myšlenek, situace v Německu, popis města, rodiny.. Chtělo by to trošku rozvinout, ale nebylo to špatné a stojí za přečtení.
Rozhodně tato kniha má jiný příběh než by si člověk mohl myslet.. Není to tolik o druhé světové válce a problematice okolo ní jakožto ohledně přátelství.. Přátelství, které je dosti osudné.
Jednohubka, kterou jsem měla přečtenou během jednoho dne. Asi jsem čekala od knihy víc. Jsem mírně zklamaná. Příběh mohl být delší a víc rozvinutý. Škoda myšlenka velice pěkná.
Knižní edice Národního divadla..... poutavý příběh přátelství "árijce a žida" - smutný příběh o tom, jak pěkné přátelství může narušit čas války a hloupost jiných lidí... :(
Solidni jednohubka!
Uhlman se necamra s nesmyslama okolo a rozjede naprosto banalni pribeh o tom, jak do tridy prijde novej kluk a dalsi kluk se s nim chce kamaradit. Tim nemyslim ukazovani famfulinu nebo tak, ale stary dobry old school kamoseni, vy hulvati! To se mu povede, ale jelikoz se tou dobou akorat dostaval k moci strejda Hitler, a ano, jeden z tech kamosu je Dzery a druhej Tom, vse se zacne trochu komplikovat. Originality kniha v tomto ohledu mnoho nepobrala, ale zaverecna kapitola a posledni veta privodi takovou husinu, ze jsem si pripadal jak Jan Hus!!
Útlá knížečka, kterou jsem si vychutnala při jedné večerní koupeli. Příběh o přátelství, kterému stojí v cestě tolik překážek, a přece se zrodí - velké, opravdové. Zase jsem se vrátila do dob dospívání, k jeho nejistotě, touze po lásce a přátelství, někdy rychlým soudům. Vyprávění nabírá tempo velmi velmi zvolna. Jen seznámení Hanse a Konradina zabere několik kapitol. O to větší drive má konec, poslední kapitola, poslední řádky.
Tato kniha byla pro mě velkým překvapením. Útlá knížečka v sobě skrývá tolik náboje a nečekaných zvratů, že jsem ji dlouho rozdýchávala. Překvapení číslo jedna: skvělé čtení pro středoškoláky či starší děti o neobvyklém přátelství. Překvapení číslo dvě - nevšední pohled na život Žida v nacistickém Německu. Překvapení číslo tři - konec knihy. A poslední překvapení - nikdo koho znám, tuto knihu nezná:-) (Tedy teď už vlastně ano, protože jsem donutila pár lidí si ji přečíst.)
Je to klasická ukázka novely - krátký děj, málo postav, ohraničené prostředí i čas, nečekaný konec - kdo chceš pochopit, jak vypadá novela - přečti si to! Jediné možné mínus vidím v tom, že obsahuje mnoho německých názvů a odkazuje na slavné osobnosti z německé historie - trochu to může brzdit u čtení, dá se to ale s trochou nadhledu zvládnout. Stojí to za to.
Moc zajímavé.