Šifra z katakomb
Rudolf Čechura
Co má každý správný kluk rád? Samozřejmě výpravy do neznáma, tajemství, trochu strachu a dobré kamarády, se kterými by si všechno pěkně užil. Jenže kde je sehnat v Mostě, kam se po nedávno skončené válce teprve znovu přistěhovávají lidé? To je pro dvanáctiletého Luboše problém do chvíle, než se sblíží se studentem Valdym, upovídaným Pindou a jeho bráškou Pepíčkem. Pak se těmhle klukům stane každý den malým dobrodružstvím. Toulají se městem, mapují si ho, sledují podežřelou pětici červenokošiláčů a v kostelních katakombách narazí na záhadnou šifru. Tu musí určitě rozluštit! Pátrání téměř detektivní je zavede do chodeb zrušeného dolu, na jiřetínský oprám, k opuštěnému vojenskému bunkru, kde drama vyvrcholí.... celý text
Chlapecký román, jakási „záhada šifry“ (mám-li použít analogii s Foglarem), odehrávající se těsně po skončení 2.světové války v částečně už „vysídleném“ Mostě (do té doby spíše Brüx), kam přichází (nebo se vrací) Češi. Na rozdíl od foglarovek tedy zasazeno do konkrétního místa a času, s realisticky popsanými fakty doby a dobrou zápletkou. Chlapci, prožívající své dobrodružství v napůl pustém městě měli ovšem s tím, že narazili na skupinu Němců, provádějící pokyny organizace Werwolfů, spíše „štěstí“, že se k něčemu takovému připletli – jak dnes dokládá četná literatura, celé záškodnické hnutí Werwolfů se sice zmohlo na několik vražedných akcí (nejen v „Sudetech“, ale i na Západě, v Cáchách atd.), nebylo jich ovšem mnoho (vůbec ne, jak si asi představovali ti, kdo Werwolfy založili a cvičili), hnutí se (bez vedení) rychle rozpadlo a bylo spíš (po dobu komunistického režimu) propagandisticky využíváno - viz nevyšetřený výbuch v Krásném Březně a jeho následky. Tajných skladišť bylo na celém československém území odhaleno (bezpečnostními specialisty!) za celou dobu doslova sotva pár desítek.
Zajímavé jsou dobré (a na autora, Milana Fibigera i četné) ilustrace.
Souhlasím je to podobné rychlím šípům což toje super ale dala bych tomu ještě více dobrodružství
Další úžasný autor, za kterého jsem vděčný čtenářské výzvě. Překvapilo mě do jak autentického poválečného prostředí je příběh chlapeckých dobrodružství zasazen. Těším se na další autorovi knihy a zároveň doporučuji jako povinnou četbu.
Je to taková foglarovina, což míním jako pochvalu, aby bylo jasno. A je to docela dobré čtení i pro starší čtenáře, než je cílová skupina. A ke konci je to i dost napínavé, takže se kniha dá bez obav doporučit širokému čtenářstvu.
Nato, že je kniha určena 10ti, 12ti letým dětem,tak určitě má co říci i dospělému. Pro mě bylo zajímavé a poučné hlavně líčení poválečného způsobu života. A vlastní příběh je také pěkně poutavě psaný.Původně jsem chtěla přečíst tuto knihu jen tak,abych věděla,co syn čte,ale musím přiznat,že mě příběh strhl a úplně jsem si připadala,že tam jsem s těmi kluky a plánuji s nimi další výpravy. Podle mě naprosto fantastická knížka pro děcka.
2011 | Maxipes Fík |
1986 | Pavián mezi lidmi |
2000 | Šifra z katakomb |
2011 | Dr. Sherlock Holmes v Čechách a jiné případy |
2004 | Maxipes Fík na cestách |
Nejsem kluk a už vůbec ne malý. Ale co si pamatuji, tak coby dítě i teenager jsem klukem být chtěla, protože by mi to bývalo usnadnilo život s mými dvěma bráchy, kteří si se mnou nechtěli hrát ani mě brát do party s jejich kámošema. Trocha té klučičí povahy a instinkt přežití (nikdo mě nešetřil) mi zůstaly doteď, a proto taky pro mám pro klučičí dobrodružné příběhy pochopení i slabost.
Rudolf Čechura, nestor českých holmesologů (jak jsem se dočetla), se mi dostal do ruky vůbec poprvé. Kdybych Šifru četla coby teenager, nejspíš by se mi hodně zamlouvala. I dnes se mi příběh kluků ze severomoravského pohraničí líbil, zájem patřit do party, chránit své kamarády, když třeba... nemohl mi ale uniknout jistý naivismus a propaganda čouhající zejména ze závěrečného finiše. Doba po konci 2. sv. války tomu nicméně nahrávala vzhledem k přetrvávajícím aktivitám nevzdávajících se posledních nacistických vojenských skupin i přípravám československých komunistů, reprezentujících levici, která porazila nacisty, k plnému převzetí moci. Čechurovi kluci však byli ti správní, kteří dělají správné věci a brání slabší, ať mají přes ramena hozenou jakoukoli vlajku.