Šikmý kostel
Karin Lednická
Románová kronika ztraceného města, léta 1894–1921. Podtitul knihy lapidárně shrnuje příběh někdejší pastevecké vesnice, která vystavěla svůj rozkvět na těžbě uhlí, aby o století později zašla na úbytě – také kvůli těžbě uhlí. Dnes už z výstavních budov a vznosné katedrály nezbylo nic. Jen šikmý kostel, který strmě a varovně ční do pusté krajiny. Kniha začíná obrovským důlním neštěstím roku 1894, které drsně zasáhlo do života obyvatel celého kraje. Patří mezi ně i hrdinové této knihy, jejichž pohnuté osudy můžeme po následující čtvrtstoletí sledovat. Barbora, Julka a Ludwik jsou představiteli tří naprosto odlišných dějových linií, které se však na mnoha místech proplétají a vytvářejí plastický obraz polozapomenutých časů. 2x CD MP3... celý text
Literatura česká Historické romány
Vydáno: 2020 , OneHotBookInterpreti: Vilma Cibulková
Mám rád čtení , od kterého se jen těžko odtrhnete a jste vtaženi přímo do děje . Znáte to : je deset večer , čtete a říkáte si "ještě půl hodinky ,pak musím jít spát" . Najednou je ale půlnoc a knížku stále nejde odložit , protože.... Je prostě super.
Velmi pěkně zpracovaná kronika jednoho kraje , jedné rodiny , ve víru doby vymknuté z kloubů .
Nemohu říct, že to bylo vyloženě příjemné čtení. Ty osudy jsou opravdu složité. Po celou dobu jsem zažívala až takovou sklíčenost, z celého toho příběhu. Zároveň také vděk, do jaké "pohodlné" doby jsem se to narodila. A i přes to všechno se kniha jen velmi těžko odkládá a velmi dobře se čte. Zatím váhám, zda se pustit do druhého dílu.
Moc pěkná knížka, dobře se četla. Historická linka děje byla skvělá, je z prostředí,kde jsem žila, o to ic mě zajímala. Velmi se mi líbil vývoj jednotlivých postav i příběhu samotného. Těším se na další díl.
Knihu jsem přečetla během pár dnů. Příběhy mě natolik zaujaly, že jsem ji odkládala jen velmi nerada. Opět jsem si uvědomila, jaký neskutečný přepych v dnešní době máme, když to porovnám se životními podmínkami hrdinů knížky. A také mě příběh dovedl k zamyšlení, jak je snadné rozdmýchávat nevraživost a nepřátelství mezi lidmi. Zároveň je pro mě ale kniha poselstvím, že lidé umí držet při sobě a pomáhat si a v to chci věřit.
Příběh jedné rodiny. Postava Barbory mi byla nesympatická. Ale rozumím tomu, jak ji autorka napsala - její postoj k tomu, že takhle nás zkouší Bůh. Všechno špatné se děje jen proto, že to tak chce. Jako by neměla právo být trochu šťastná a mít se trochu lépe. Dříve nic jiného neznali. Jen práci a v neděli kostel. Její děti už jsou jiné a chtějí najít štěstí... i bez přičinění Boha
Knihu jsem přečetla jedním dechem. Je napsaná krásnou češtinou, která doplněna autentickým dialektem.
Je opravdu poznat, že za dílem stojí určitě stovky hodin práce vzhledem k historickým faktům a již uvedenému dialektu.
Knížku hodnotím velmi pozitivně a těším se na další díly.
Kostel předchází obrovské halo. Dlouho jsem čekala, až trendy vlna opadne a budu si moct kroniku zaniklého města v klidu přečíst. Příběh je čtivý, zajíamvý i ze současného pohledu. I dnes řešíme podobné problémy jako oni tehdy, jen se vše vyvíjí po spirále.
Jen bohužel nemůžu říct, že by mi nějaká z postav kdovíjak přirostla k srdci. Taky se na mě nalepilo Heřmánkové údolí, které se mi jaksi stále líbí víc, než tenhle opěvovaný kousek. A možná to je ten problém, protože ze Šikmého kostela se udělalo terno, mega trhák a možná to mi podsouvalo větší očekávání, než bych jinak měla.
Reálně 3,5 * , prakticky zde za 4*.
Po přečtení knihy nenastalo takové to ACH...., ale musím uznat, že osudy hrdinů mě zajímají. Bylo to příjemné čtení a těším se na další díl, který chválí víc.
ano, někdy to tak zrovna mám (eiramka), napište, že je to bestseller a mě se to číst nechce. Ale proč to nedarovat a pak si to nevypůjčit :-). Byla jsem připravená na leccos, ale že mě to tak chytí jsem nečekala. Spousta historických faktů, o kterých jsem nevěděla nic nebo málo. Z regionu, o kterém se tak často nepíše. Postavy, které máte více či méně rád, ale jsou uvěřitelné, držíte jim palce nebo vás štvou. V žádném případě vás však nenechají lhostejné. A život, ten měli fakt hodně těžký - takže místy na mě ta bezútěšnost padala jako deka. Ale za brilantní zpracování, děje, historických faktů, postav - to zkrátka nelze jinak než plný počet hvězd.
Nedočteno. Přečetla jsme cca třetinu knihy, ale za mě nuda... Nechápu tu chválu tady...
Někdy to tak mám, že se vyhýbám knihám, které všichni chválí a nějaký čas mi trvá, než se k nim odhodlám. Nyní tedy jsem sáhla po Šikmém kostelu a a mohu s radostí říct, že chvála je zasloužená. Autorce se skvěle podařilo vtáhnout mne do děje, její postavy jsou barevné, psychologicky dobře propracované, člověk s postavami "dýchá", prožívá s nimi dobré i zlé a to vše na pozadí událostí, o kterých já osobně jsem nevěděla téměř nic. Takhle kniha byl čtenářský zážitek, který budu ještě nějakou dobu v sobě zpracovávat - snad i proto, že otázku "kde se v lidech bere ta nenávist" si kladu stále častěji právě dnes.
Z knihy jsem velmi rozpačitá. Námět zajímavý, dozvěděla jsem se spoustu historických faktů, která jsem nevěděla, ale tak strašně těžce se mi četla... Bohužel za mě podprůměr
Co to jako má být? Tady evidentně zapůsobil marketing, jinak si to nedokážu představit. Jako si nedokážu představit, že se nad tím někdo rozplývá. Ale možná jo, aby nevyčníval z řady. Mě se to nelíbilo. Já se ani nedivím, že dříve lidé byli zdegenerovani, když se pohybovali na tak malém prostoru a každý měl 10 strýců a 20 tet.
Jedno jsem však zjistil, osoby v příběhu nebyly "nejostřejší pastelky v penálu" , tak co se divit, že jen rubali a fárali. A klidně se vsadím, že spousta takových tam je dodnes.
Jednu hvězdu dám za marketing a druhou za vydání knihy. Opět jsem se nechal nalákat na Českou tvorbu a opět jsem udělal chybu.
Perfektní. Popis polozapomenutých dějin z polozapomenutého kraje. Přelom století, první světová a následně spor o Těšínsko, který tenhle kraj na dlouho dobu dost ovlivnil.
To se neda cist. Lednicka pouziva rusivy styl psani, kde misto minuleho vypravecskeho stylu sazi budouci (sama nevi proc). A jeste v kombinaci s primou reci tomu dava opravdu korunu.
3. strana: "Frantisko", zavola na svou 12l dceru....no co to je? Snad zavolala, kdyz neco vypravim z minulosti. Nesnasim tenhle debilni styl psani.
první světová válka (1914–1918) česko-polské vztahy hospodářská krize podle skutečných událostí horníci, havíři Karviná vznik ČSR (1918) důlní nehody Orlová Těšínsko, Těšínské SlezskoAutorovy další knížky
2020 | Šikmý kostel |
2021 | Šikmý kostel 2 |
2022 | Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie |
2024 | Šikmý kostel 3 |
Velmi kvalitně a čtivě napsaná kniha, které však chybělo něco navíc, co by ji odlišilo od jiných podobných knih a dodalo jí něco nezapomenutelného. Takto je to jen povídání o osudech několika generací lidí, z nichž mi žádná postava k srdci nepřirostla, a proto nemám ani chuť číst pokračování. Pozitivum je, že jsem se dozvěděla i něco nového z historie. Ke konci mě kniha už spíše nudila a, nemyslím to nijak zle, je to takový mainstream české literatury.