Šikmý kostel 3 přehled

Šikmý kostel 3
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533189/bmid_sikmy-kostel-3-65e02586d9bd1.jpg 5 1713 1713

Šikmý kostel série

< 3. díl

Románová kronika ztraceného města, léta 1945–1961. Jak dlouho trvá válka po tom, co skončí? Navždy, pokud jí člověk prošel. Ptejme se spíše, jak může zaplnit prázdnotu po zavražděných blízkých nebo po uneseném dítěti. Čím bude zahánět vzpomínky na děsivý teror Němců nebo nechtěnou tělesnou lásku Rusů. Někdo všechno zamkne na dno duše a ráno co ráno si namlouvá, že co bylo, bylo, teď je prostě třeba jít dál. Jiný se nechá zahltit žalem; další přetaví prožité v nenávist. A ještě jiný ve víru, že to bude právě on, kdo pomůže vytvořit nový, lepší svět. Jak dlouho trvá, než člověk přijde o iluze? Tím déle, oč horoucněji se k nim upínal. Možná začne váhat při prvních soudružských podlostech, možná prozře až poté, co kvůli zběsilému plnění plánu začnou umírat lidé a následný monstrproces přenese vinu na ty, kteří se nesmyslné honbě za tunami uhlí snažili zabránit. Pak už bude záležet jen na něm, jestli zahořkne, uchýlí se k prospěchářství, anebo se pokusí znovu nalézt společnou řeč s těmi, kteří věděli (nebo přinejmenším tušili) od samého začátku. Jak dlouho trvá, než člověk uteče do rezignace? Dokud nezjistí, že už mu zbyla vůle a síla jen na to, aby se uzavřel do čtyř zdí vlastního života. Tam si může zpočátku nalhávat, že na něj vnější svět nedosáhne, pokud zásadně neporušuje jeho pravidla. Aby nakonec zjistil, že právě v této úvaze se dopustil největšího omylu. A jak dlouho trvá, než se ztratí dvacetitisícové město?... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šikmý kostel 3. Přihlašte se a napište ho.

Driftersoul
předevčírem 5 z 5

První dva díly Šikmého kostela jsem doslova zhltnul na jaře 2022. Tato poslední, třetí část trilogie je neméně poutavá. Navíc se týká snad nejhoršího období, které oblast Karviné postihlo. Léta komunistické tuposti, brutality a neúcty ke kulturnímu dědictví po předchozích generacích.
A tak opět skládám velkou poklonu autorce, která má úžasnou schopnost vžít se do vnitřního světa a mentality jednotlivých velmi odlišných postav a strhujícím způsobem psát o obyčejných lidských touhách, bolestech i štěstí.

IvčaH76
15.03.2025 4.5 z 5

Krásně napsané, jen mě narušovala ta přidaná politika. Hůř se mi četlo a udržovala pozornost. Ale k příběhu doby to určitě patřilo. Závěr knihy doplněn fotkami a popisem. Super. Opět musím i u tohoto dílu vyslovit autorce poklonu. A doufám že přijdou i další díla do budoucna takto Krásně propracované.

zpevSusannah
14.03.2025 5 z 5

Krásná trilogie. Krásně smutná trilogie. Krásně těžká trilogie.
Nevím, zda je vhodné používat v tomto případě slovo krásná, ale jinak své velké a silné pocity z knih nedokážu vyjádřit.
I po přečtení tohoto třetího dílu jsem cítila obdiv ke Karin Lednické s jakým uměním dokázala spracovat tyto všechny těžké éry a složité a bolavé osudy lidí... Tleskám a klaním se!
Hodně stran, hodně silných chvil a hodně přemýšlení mám za sebou.
Nelituji! Děkuji a doporučuji všem!

Žebříček nejprodávanějších knih (7. týden)

20.02.2025

Žebříček nejprodávanějších knih (5. týden)

06.02.2025

Žebříček nejprodávanějších knih (4. týden)

30.01.2025

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Když sám sobě položil otázku, jestli je šťastný, odpověděl si, že je spokojený. To je víc, uvažoval dál. Štěstí je pokaždé jenom na chvilku. To, co mám teď, může být nafurt.

Tehdy s naprostou nezlomností pochopila, že život je dobrý. Že je dobrý, i když se v něm občas dějí nedobré věci...

Tělesná bolest vzešlá z užitečné práce může být příjemná, když má člověk klid v duši. Nebo spíše v hlavě. Když se aspoň na chvíli zastaví řeka myšlenek a událostí, na jejíž hladině obvykle pluje spousta těžkých klád.

Více citátů z knihy najdete u autora.

Ocenění knihy (1)

2024 - Kniha roku Deníku N (Beletrie - hlasování veřejnosti)

Kniha Šikmý kostel 3 v seznamech

v Přečtených2 428x
v Mé knihovně673x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)