Knihovna duší
Ransom Riggs
Dětem ze sirotčince slečny Peregrinové se krátí čas. Nebezpečný šílenec zůstává na svobodě a jejich milovaná slečna Peregrinová je stále v nebezpečí.. Na nebezpečnou záchrannou misi jsou nuceni se vydat Jacob Portman a Emma Bloom. Budou cestovat válkou zničenou krajinou, potkají nové spojence a budou čelit nebezpečím větším než doposud. Vrátí se Jacob zpět mezi své přátele jako hrdina? Dobrodružná kniha je nabitá akcí a mimo jiné obsahuje 50 nových fotografií.... celý text
Romány Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2016 , JotaOriginální název:
Library of Souls, 2015
Celá tahle trilogie měla poněkud klesající kvalitu. Do tohoto dílu jsem se vůbec nemohla začíst a prvních asi 150 stránek bylo fakt peklo. Závěr pak měl podobné tempo jako první díl. Zasloužilo by si to výrazně seškrtat.
Také jsem se těšila a nemohu se začíst. Mezitím jsem přečetla asi pět jiných knih a nic, nenaskočilo to, děti už mne, bohužel, přestaly zajímat. Jak píší dvě předchozí čtenářky, celé je to již předvídatelné, žádná inovace-tajemná originalita z prvního dílu je již zcela vyčpělá.
Závěr mě spíše zklamal, čekala jsem více, ale děj byl v druhé polovině víceméně předvídatelný a již ne tak poutavý. Z celé knihy mám takový zvláštní pocit, jako by si autor nastudoval, jak má ideálně dopadnout děj, a přesně tak to napsal, jen aby dostál všech očekávání. Je to škoda, ale žádný pompézní závěr se opravdu nekonal.
Kladně hodnotím vývoj Jakobových schopností a pořád miluji představu o celém tom světě, který Ransom Riggs vytvořil, ale kdyby kniha nenavazovala na dvě skvělé knihy, asi bych ubrala ještě jednu hvězdičku, ne-li dvě...
Strašně mě mrzí, že knize musim dát až tak zlé hodnocení. Jde ale o to, že na knihu jsem čekala 2 roky, když jsem zjistila, že konečně vyšla, okamžitě jsem si ji šla koupit. S nadšením jsem se pustila do čtení, ale to u mě moc dlouho nevydrželo a to z toho důvodu, protože kniha mě nezaujala ani na 140 stránce a to už je sakra průser. Vadilo mi jak autor neustále do detailu popisoval místo, kde právě jsou a stále žádná pořádná akce. Prostě nuda. Knihu jsem s velkým zklamáním odsunula stranou. Když to srovnám s předešlými knihami, byly parádní, chytly mě od samého začátku, ale tady to byl pro mě jeden velký propadák, možná tomu dám šanci a vrátím se k ní, ale nevím.
Super zakončení trilogie,přečetla jsem ji jedním dechem,vubec se neslo odtrhnout. nemohla jsem se dočkat konce,az zjistím,jak to skončí a za me tedy super závěr. Mohu jenom doporučit! A fotky opět moc pekne a zajímavé.
Knihovna duší bylo krásné a důstojné zakončení celé triologie. Měla jsem velkou pauzu mezi druhým a třetím dílem, takže jsem musela dlouho vzpomínat, jak to celé skončilo a hlavně ze začátku mi nedocházeli všechny souvislosti, ale brzy jsem se přes to dostala a nerušeně jsem se začetla. Příběh mě velice vtáhnul a skoro bych řekla, že se mi ze všech tří knížek tento díl líbil úplně nejvíc.
Dobové fotografie pak opět umocňovali atmosféru, i když mi někdy až příliš přišlo, že autor ohýbá děj k tomu, aby tam fotografie pasovala.
Za sebe třeba musím přiznat, že samotnou knihovnu bych si bývala představovala úplně jinak.
Krásně se nám to završilo a s koncem jsem spokojená. Určitě si všechny tři knížky přečtu ještě znovu, abych všechno lépe pochopila a aby mi to víc dávalo smysl.
Moje (opakovaná) jediná výtka je ohledně délky kapitol. Nutnost napsat jednu kapitolu na šedesát stránek asi nikdy nepochopím, mě vyhovuje spíše více krátkých kapitol.
Poslední díl je důstojné pokračování a završení už tak skvělé trilogie. Nudit se rozhodně nebudete! A i když jsem předchozí díl četla kdysi dávno, téměř hned jsem se zorientovala, a to díky krásnému úvodu plného fotografií. Většinou mě totiž nebaví začátek knih, které navazují na předchozí díl a čtvrt knihy se omílá děj z předešlé knihy.
Ani třetí díl nezklamal. Je to naprosto úžasné čtení a všem, kteří mají rádi nadpřirozeno, vřele doporučuji.
Třetí díl jsem četla ze zvědavosti, jak to dopadne. Měla jsem pocit, že to nedočtu, ale chytil mě konec. Asi nejlepší na závěr. Musí se číst postupně a zapojit trochu obrazotvornost.
Nikdy jsem nebyl skalním fanouškem této série, dokud jsem nepřečetl závěrečný díl. Knihovna duší mě přesvědčila o tom, že tato série má rozhodně co nabídnout a budu si ji muset celou znovu přečíst. S odpovědmi, které přinesl tento díl, to konečně bude dávat všechno smysl.
Rozhodně nejlepší díl série a to i přesto, že doprovodné fotografie už nejsou tak znepokojující jako v předchozích knihách. Riggs přišel se spoustou nových originálních nápadů, zpracováním začínaje a zajímavými postavami a prostředím konče. I tak mám ale nějaké výhrady, tou největší pořád zůstává milostný vztah Emmy a Jacoba (a jeho dědečka)...to mi přijde fakt ujeté.
Jota ode mě navíc dostává velký palec nahoru za překrásné zpracování knihy!
Naprosto překonala očekávání. V některých pasážích jsem si myslela, že mě už nedokáže nic překvapit. Riggs se překonal!
Všechny tři díly měly stejnou svižnost, napínavost a byly dobře propracované a čtivě napsané. Tyto knihy člověku zůstanou v podvědomí svými doprovodnými fotografiemi, které dávají knihám zajímavost a originalitu a nesplynou v moři dalších. Chválím velmi originální nápad s podivními dětmi a smyčkami - andělů, upírů, vklodlaků a jiných příšer ve fantasty knihách už je tolik, že to byla konečně zněma, kterou velmi oceňuji.
Možná až ve třetím dílu jsem pochopila, proč je kategorie žánru sci-fi pro děti a mládež. Nicméně moje očekávání naplnil, bude se mi po podivných dětech stýskat. Velmi dobrý nápad byly černobílé fotografie ve všech dílech trilogie, tak nějak umocnily atmosféru. Celou trilogii doporučuju k přečtení.
Moc pěkně sepsaný poslední díl. Dobře promyšlené a propojení s fotografiemi opravdu dokonalé.
2012 | Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti |
2014 | Podivné město |
2016 | Knihovna duší |
2017 | Povídky podivných |
2019 | Mapa dní |
Díl od dílu degraduje, konec je příšerně přemrštěný. Celkově se mi dva pokračující díly zdály zbytečné, bez náplně a napsané jen aby byly využity fotografie.