Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
Ransom Riggs
Kniha vychází u příležitosti uvedení filmu do kin s filmovou obálkou. Tajemný ostrov. Opuštěný sirotčinec. Zvláštní sbírka velice podivných fotografií. To vše čeká na odhalení v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, nezapomenutelném románu, kde děj a děsivé fotografie přináší jedinečný čtenářský zážitek. Náš příběh začíná strašnou rodinnou tragédií, která přivede šestnáctiletého Jacoba k cestě na vzdálený ostrov u břehů Walesu, kde objevuje rozpadající se trosky sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti. Když Jacob bloumá jeho opuštěnými ložnicemi a chodbami, ukazuje se postupně, že děti slečny Peregrinové byly víc než podivné. Byly možná nebezpečné. Možná byly na opuštěném ostrově drženy v jakési karanténě z velmi dobrých důvodů. A nějak – i když to zní jako něco nemožného – jsou možná stále naživu Fantasy doprovázená strašidelnými starými dobovými fotografiemi, při které běží mráz po zádech. Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti zaujme dospělé, teenagery a všechny, kdo mají rádi temná dobrodružství.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2016 , JotaOriginální název:
Miss Peregrine's Home for Peculiar Children, 2012
Chvílemi psáno skutečně pro děti, a chvílemi by nejednomu dospělému naskočila husí kůže. Fotografie jsou pro mě opravdu podmanivé, pociťuji hrůzu, zaujetí i respekt. Takže pojďme na díl číslo dvě.
Po delší době nová, hezky napsaná, čtivá kniha s celkem dobrým dějem. Ale zase tak unešená jsem z ní nebyla, vlastně jsem z knihy trochu rozčarovaná, a to i přes to, že jsem ji dokázala lousknout za tři dny.
Fotografie, které tady spousta lidí chválí, mě vyloženě rušily, mám ráda, když si mohu postavy představit alespoň částečně po svém, což díky fotografiím nešlo. Jako kdyby mi autor vnucoval, že přensě takle musí postava vypadat, a nijak jinak, a ať se neopovažuji si ji představit jinak.
Nebudu lhát, děj "useknutý" ve chvíli, kdy to začalo být zajímavé, mě dosti naštval, a tak přečtu i další díl, chci vědět, jak to dopadne. Kdyby byla kniha nějak více dějově zakončená, o čtená druhého dílu bych neuvažovala...
Kniha se čte velmi pěkně, líbí se mi Riggsův vypravěčský styl, má spád a obsahuje netradiční humor.
Příběh je chytře poskládaný, uvěřitelný a velmi oceňuji, že do očí nebije žádná logická nesrovnalost či renons v podobě časového paradoxu, s kterými se v podobných dílech běžně setkáváme.
Taková lehčí Lovecraftovská atmosféra mě přikovala ke knize tak, jak se to povedlo snad jen Pánovi prstenů či některým z Brownových knih. Požitek z knihy umocňují i originální fotografie. Kniha je vzhledem k nim i mnohem kratší, než se na první pohled zdá.
Chtě nechtě musím přiznat, že tato kniha je jednou z nejlepších, které jsem kdy četl.
Čtivě psaná kniha. Fotografie podtrhávají tajemný dojem celé knihy a jsou zasazené opravdu tam, kam patří. Myslím, že bez fotografií by kniha nebyla tak temná a trochu strašidelná.
Knížka mě zaujala, i když ne zase tolik, ale je velmi čtivá, krásně napsaná a zajímavá svým nápadem.
Nenáročná jednohubka, kterou doporučím svým dětem k přečtení, až k ní dorostou. Za nápad zakomponovat do příběhu staré fotografie tleskám.
(...Jacob má do Wolverina daleko, ale ostatní děti jako by vyskočily z X-menů...)
Knížku jsem začala číst, protože jsem chtěla jít do kina na film....a jsem ráda, že jsem ji přečetla...knížka skvělá, film nedoporučuji...tímto se těším na další čtení ostatních dílů :-)
Popravdě by mě vlastně zajímalo, proč kniha vzbudila takový ohlas. Přijde mi, že děj by se dal shrnout do pár vět. Řadím jí spíše do průměrné četby, avšak oceňuji fotografie, jež byly příjemným zpestřením. Nemám moc chuť číst další díly, ale nenechávám série rozečtené, tak jsem zvědavá, co bude dál a třeba budu i mile překvapená :)
Výborne napísaná kniha. Chválim toho Ransoma ako to napísal. A musím pochváliť aj preklad (v mojom prípade český). Pútavý príbeh a veľkým bonusom sú tie podivné fotografie. Kniha sa číta jedným dychom, a ak niekto očakával niečo viac, tak by som chcela len dodať, že je to kniha písaná pre mládež. Ja osobne som sa ale v tomto podivnom svete ani chvíľu nenudila.
Nádhera! Myslela jsem si že se do knihy nevžiji protože příběh vypráví kluk ale nakonec jsem se do ni zamilovala až po uši a těším se na to až se mi do rukou dostane druhý díl.
Knížku mi doporučila ségra, které se velmi líbila, tak jsem se do ní také pustila. Opravdu zajímavá knížka, trošku jiný žánr než jsem zvyklá číst, ale někdy je dobré přečíst si něco nového a jiného. Velmi zajímavý děj, zajímavé postavy, a určitě si přečtu časem pokračování.
Začnu zpracováním knihy, z toho jsem nadšená. Fotografie doplňující celý příběh jsou rozhodně skvělým nápadem.
Ale u Sirotčince mi ty fotky někdy maličko vadily, resp. mi přišlo, že je děj někdy až nelogicky upravován pro potřeby fotek a tím trpěl příběh, návaznost a plynulost.
Nicméně námět je dobrý, všechno hezky odsípá, i když občas jsem se nudila, a ledacos bylo hodně předvídatelné. Série mě ale zaujala a hodlám ji přečíst celou.
První polovina knížky se mi četla skvěle. Líbila se mi lehkost, s jakou autor píše, bylo to čtivé, lehce ironické. Co mě ale zarazilo, byla druhá půlka knihy, do které se ne a ne začíst. Na začátku tajemno, konec snadno předvídatelný až mírně nudný.
Zamilovala jsem se do příběhu knihy. Do toho zázračného světa, do podivných dětí, do jejich schopností. Dokonce jsem tajně začala doufat, že někde takový svět vážně existuje.
Doporučuji přečíst. Skvělá četba!
přátelství prvotina tajemno zfilmováno cestování časem obrazové publikace fotografie příšery, monstra sirotciAutorovy další knížky
2012 | Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti |
2014 | Podivné město |
2016 | Knihovna duší |
2017 | Povídky podivných |
2019 | Mapa dní |
Nejde přestat číst. Supr, děsivé, fotky podtrhují celou knihu. Doporučuji.