Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
Ransom Riggs
Kniha vychází u příležitosti uvedení filmu do kin s filmovou obálkou. Tajemný ostrov. Opuštěný sirotčinec. Zvláštní sbírka velice podivných fotografií. To vše čeká na odhalení v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, nezapomenutelném románu, kde děj a děsivé fotografie přináší jedinečný čtenářský zážitek. Náš příběh začíná strašnou rodinnou tragédií, která přivede šestnáctiletého Jacoba k cestě na vzdálený ostrov u břehů Walesu, kde objevuje rozpadající se trosky sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti. Když Jacob bloumá jeho opuštěnými ložnicemi a chodbami, ukazuje se postupně, že děti slečny Peregrinové byly víc než podivné. Byly možná nebezpečné. Možná byly na opuštěném ostrově drženy v jakési karanténě z velmi dobrých důvodů. A nějak – i když to zní jako něco nemožného – jsou možná stále naživu Fantasy doprovázená strašidelnými starými dobovými fotografiemi, při které běží mráz po zádech. Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti zaujme dospělé, teenagery a všechny, kdo mají rádi temná dobrodružství.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2016 , JotaOriginální název:
Miss Peregrine's Home for Peculiar Children, 2012
Nevím, čekala jsem od té knihy něco jiného. Nakonec pohodová nenáročná četba okořeněna zajímavými fotkami.
Tahle kniha není napsaná jako ostatní knihy. Autor, pravděpodobně londýnský hipstr, prolézal dlouhou dobu trhy a bazary a díky své podivné obsesi vytvořil sbírku podivných vintage fotek. Po nocích přemýšlel, co se za stisknutím spouště foťáku skrývá za příběhy. A pak to dal všechno dohromady a sepsal. Alespoň já si představuji, že to takhle nějak bylo. Ale ono to funguje! Příběh je sice jak z pera patnáctiletého introverta, ale pro patnáctileté introverty to musí být bomba! Pro třicetileté introverty je to bomba už o něco menší, ale hezká knížka to je. Ano, hezká, protože to jak vypadá ja na ní to nejhezčí!
Jako mnoho jiných čtenářů, čekala jsem hororový příběh a nakonec se z toho vyklubalo něco jihého, ale i tak se mi kniha velice líbila. Myslím ale, že pokud bych ji četla tak v patnácti letech, líbila by se mi ještě více.
Musím říct, že jsem čekala něco naprosto jiného. Přiložené fotografie přímo vybízejí k hororovému příběhu, ale tak to není. I když jsem se se na horor těšila (tak to dopadá, když si o knize předem nic nepřečtu :)), kniha mě nezklamala. Je dobře napsaná, napínavá, originální. Určitě doporučuji.
Recenze většinou před přečtením knihy nečtu, takže jsme příliš nevěděl, k čemu jsem se vlastně dostal. To způsobilo, že jsme začal číst horor a skončil spíše u sci-fi nebo tajemného příběhu pro teenagery. To ale vůbec nevadilo, rád jsem se vrátil zpět v čase. Tajemný ostrov u britské pevniny s podivnými domorodci, sbírka černobílých fotek z přelomu století, válečné bombardéry a časová smyčka. To prostě musí fungovat. Podezřívám autora, že tento koktejl namíchal s jasným záměrem o kasovní trhák, nicméně se to zdařilo a pije se to příjemně. Knize tleskám, ale jestli začnou v příštím díle létat vesmírné koráby, tak jdu od toho.
Krásná kniha, taková pohádka pro dospělé (i když má být pro mládež), milá kniha, hrozně mě zajímalo co se stane dál, trnula jsem s hlavním hrdinou, taky bych chtěla takový sirotčinec najít:-) za mě supetr, těším se na pokračování!
Zpočátku to vypadalo na vážně děsivý příběh, doplněný velice originálními fotografiemi. Konec mi přišel už trochu moc fantastický, ale v dobrém slova smyslu - nebyly tam narážky na jiné autory (například Tolkiena), což mají mnozí jiní fantasy autoři často ve zvyku. Celkový dojem knihy na mně ohromně zapůsobil, tudíž se moc těším na přečtení dalšího dílu.
Začátek nebyl zrovna nejlepší, ale nakonec jsem se nemohla odtrhnout. Fotografie dokonale doplňují příběh a já se nemohu dočkat až se mi do rukou dostane další díl.
Kniha se mi moc líbila. Ze začátku je sice rozjezd trochu pomalejší, ale vyplatilo se číst dál !! Líbí se mi ta myšlenka, jak děti v sirotčinci žijí v časové smičce. Zajímavé a přitom docela smutné. Moc se těším na Podivné město, mám v plánu si jej co nejdřív pořídit.
Úplný začátek nuda, ale nakonec mě to tak chytlo, že jsem nemohl přestat čist. :) Opravdu jsem byl nadsen a ted se pouštím do druhého dílu. Jsem zvědav :)
Velice poutavá, stylově nenáročná kniha která zaujme i nečtenáře. Mystický a tajemný příběh mě uchvátil. Jsem zvědavá na pokračování.
Neil Gaiman mě ve svých knihách Nikdykde a Američtí bohové poučil o tom, že jiné světy, existující paralelně s tím naším, nejsou něčím až tak úplně nemožným. Alespoň v rámci literatury mu to funguje velmi dobře a po přečtení jeho knih si někteří čtenáři (včetně mě) řeknou, proč ne? Gaiman je mnohem vyšší level než Riggs, ale i přesto je Sirotčinec knihou, která dokáže podnítit fantazii, aby začala pracovat, což je dobře. A tak někde za časovou smyčkou žijí v určitém časovém období děti, které mají různé, řekněme, nadpřirozené schopnosti, jsou skryté, protože po nich jdou jisté obludy, a musí za svůj klidný svět bojovat. Pro někoho blbost, pro někoho ne. Pro mě takové docela pohodové čtení, kterým rád ředím náročnější literaturu.
Kniha hezká. Námět velice zajímavý a fotografie velice poutavé. Mně osobně přišla kniha zajímavá celou dobu, akorát se měnilo jakým způsobem. Ze začátku šlo o to tajemno a hrůzu. Později se to posunulo spíše na zvědavost a očekávání z toho co se bude dít. Celkově jsem byla velice spokojená a jsem zvědavá jak dopadne další díl.
Jsem hodně rozpačitá z toho, jak bych tuhle knížku měla hodnotit. Rozhodně dokážu ocenit ten originální způsob provedení, kdy je příběh doplněn o víceméně autentické fotografie (u některých opravdu mrazí). Přečetla jsem to jedním dechem a těším se na pokračování. Na druhou stranu musím přiznat, že jsem byla průběhem příběhu poněkud rozčarovaná, ne-li zklamaná. SPOILER! Abych pravdu řekla, líbila se mi ta původní duchařina, to, jak se člověk trochu bál a nevěděl, co přijde. Jenže už někdy od půlky bylo tajemství vyzrazeno a vše se zvrhlo to takové teenage fantasy/sci-fi romance, děsivost a tajuplnost nikde. Uvidím, co se vyvine s příběhem v druhém díle.
Když jsem tuto knihu viděla prvně v knižním časopisu, jako první mě zaujala obálka s levitující dívkou. Řekla jsem si, že tu knihu musím zaručeně mít a přečíst si jí. A vůbec toho nelituji. Fotografie, které doprovázejí děj mu dávají určité kouzlo.
Většina lidí se kterými jsem se o knize bavila se bála do knihy nakouknout s tím, že to bude horror, ale aj tak mě to neodradilo a jsem ráda, že jsem si knihu koupila a přečetla jí jedním dechem. U mě za pět hvězdiček
První třetina mě nadchla, naladila mě na zajímavý příběh z druhé světové války a bum!! pak zvrat, který jsem nečekala. Sama od sebe nevyhledávám fantasy žánr, ale knihu jsem dočetla. Za první třetinu dávám pět hvězdiček, za nápad spojení příběhu a skutečných fotografií dávám také pět hvězdiček, za další dvě třetiny příběhu už jen tři hvězdičky, dohromady tedy něco mezi třemi až čtyřmi hvězdami. Rozhodně doporučuji pro milovníky fantasy, určitě zajímavé i jako literatura pro mládež.
přátelství prvotina tajemno zfilmováno cestování časem obrazové publikace fotografie příšery, monstra sirotciAutorovy další knížky
2012 | Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti |
2014 | Podivné město |
2016 | Knihovna duší |
2017 | Povídky podivných |
2019 | Mapa dní |
Je mi upřímně jedno, jestli byl děj předvídatelný, je mi srdečně jedno, zda je to spíš pro dospělé nebo pro teenagery, netrápí mě, že opravdu strašidelná je jen první třetina a zbytek je takové bláznivé dobrodrůžo. Ta kniha je originální, vizuálně moc pěkně udělaná, čte se lehce, ač psaná jednoduchým stylem, podněcuje fantazii a jen těžko se od ní - především v poslední třetině - odtrhává. Navíc místy i pobaví. No a co víc si vlastně od knihy přát, když zrovna zběsile nezaplňujete seznam doporučené/povinné četby nebo neštudýrujete odbornou literaturu?
V něčem chci tuhle knihu ale ocenit důrazněji. Blízký vztah vnuka s dědečkem, jejich sbližování a hledání se i po smrti, už vůbec jen vyrovnávání se se smrtí příbuzného a úcta k němu, to je výborný námět, na kterém se dá stavět. O starých lidech a smrti se ve fantasy knihách zas tak moc nepíše, pomineme-li různé čaroděje....