Sisi a její rodina
Sigrid-Maria Größing
Portréty příbuzných rakouské císařovny Alžběty (Sisi) - jejích dětí, sourozenců a bavorských panovníků ze vzdálenějšího příbuzenstva. Populárně pojatá knížka přináší devět portrétů osobností různým způsobem příbuzných s rakouskou císařovnou Alžbětou, zvanou Sisi. Mezi medailony najdeme popisy pohnutých životních osudů Alžbětiných čtyř dětí. Představeny jsou také sourozenci císařovny, kteří pocházejí z rodu Wittelsbachů, jejich sňatky a život. Do výběru byla zařazena i Alžbětina tchyně, matka císaře Františka Josefa I. A konečně najdeme i portréty "korunovaných hlav", konkrétně bavorských králů Ludvíka I. a Ludvíka II., kteří oba byli příbuznými císařovny Alžběty. Knížka obsahuje fotografie osobností, náčrt rodokmenu a bibliografii.... celý text
Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: 2007 , Ikar (ČR)Originální název:
Sisi und ihre Familie, 2005
Zajímavé čtení pro všechny, kdo mají rádi a zajímají se o Sisi. Díky této knize, se můžeme dozvědět informace hlavně o jejích sourozencích i dětech. Od autorky jsem již přečetla několik knih a její práce se mi moc líbí. Jsem ráda i za fotografie a rodokmen.
Výborné zpracování. Skvěle mi pomohla při psaní seminární práce. Doporučuji, je čtivá, zajímavá a pro milovníky Sisi jako dělaná.
Ja nevim, nemam moc rada zivotopisy, kniha byla ale docela dobre zpracovana, poucna, dost jsem se z ni o sisi a jeji rodine dozvedela a nebyla "neprelouskatelna" , ale nebyla onim zazivnym ctenim, ktere bych si vybrala pro vypln sveho volneho casu.
Jelikož mám dějiny a neměla jsem co číst, sáhla po této knížce, když jí máme doma. Sisi mě iž dřív zajímala tak proč jí nečíst? Říkala jsem si. Knížka je dobře zpracovaná o její rodině i jí samotné. Bylo hezké zjistit, co jsem nevěděla a musím se přiznat, že mi i změnila názor na pár osob.
Knížku jsem úplně hltala. Doporučuji všem co se chtějí o Siss a její rodině něco víc dozvědět.
Pro mne další kniha z řady o Habsburcích. Biografie nejen známé císařovny a jejích čtyř dětí (nejvíce mne zaujal příběh Gisely - stále mám pocit, že byla členy rodiny (především matkou Alžbětou) zanedbávána - a i přesto prožila spokojený rodinný život po boku milovaného manžela a kupy dětí). Osud Rudolfa je hodně známý, hlavně kvůli jeho dobrovolnému odchodu ze života (velký skandál pro katolický vládnoucí rod) a rozmazlená Marie Valerie, které si mohla dělat co jen chtěla a vždy byla matkou podporována a ustupovalo se jí ve všem (i v relativně nerovném svazku manželském). Z osudu sourozenců Sisi a jejich dětí, pro mne byl nejsilnějším příběh o Sisině neteři hraběnce Marii Larischové, která seznámila Rudolfa s Mary Vetserovou a nepřímo tak zavinila jejich sebevraždu (o tom jak byla "vyhnána" ode dvora a pro Sissi se stala trnem v oku).
Kniha je zajímavě napsaná, i když se v ní opakují stále stejné informace. Pro Ty, kdo již mají povědomí o Habsburcích, zvláště pak o posledních generací, neposkytuje kniha nové informace. Doporučuji jako oddechové čtení, nebo začátečníky v tématu o Sissi.
19. století Habsburkové Sisi, Alžběta Bavorská, 1837–1898 královny Rakousko-Uhersko arcivévodkyně Žofie, 1805-1872 Rudolf, korunní princ 1858-1889 Wittelsbachové Ludvík II., bavorský král, 1845-1886 císařovny
1996 | Silné ženy, slabí muži |
1992 | Lásky trůnu habsburského |
2007 | Sisi a její rodina |
1999 | Císařovna Alžběta a její muži |
2007 | Sisi - moderní žena |
Nastřední jsem Sisi hodně žrala a přečetla o ní všechno možné. Tohle jsem použila do školy a pomohlo mi to.