Čardáš a cikánské housle
Marieluise von Ingenheim
Desátý díl rozsáhlého historického cyklu o životě Alžběty se odehrává v posledních letech 19. století. Císař opět osaměl ve Vídni a císařovna se léčí v doprovodu své dcery ve švýcarském Biarritzu. Zde se nechává hypnotizovat proslulým anglickým hypnotizérem a z paměti se jí vynořují nostalgické vzpomínky na minulost, hlavně na dlouhodobou romanci s uherským národním hrdinou Gyulou Andrássym, jehož život posléze skončil na popravišti.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2000 , Ikar (ČR)Originální název:
Csárdás und Zigeunergeigen, 1996
Za mě asi nejlepší vzpomínkový díl. Maďarsko není moje oblíbená země, ale při čtení tohoto dílu jsem si představovala, jak to tam asi vypadá, jak rozsáhlé jsou pusty a jak asi vypadá zámeček... Vztah mezi Sissi a Andrássym byl probíraný už několikrát, ale tady je linie krásně a čtivě rozepsaná a přirozeně balancuje na hraně literatury faktu a beletrie, stejně jako na hranici domněnek a historických faktů. Povedené čtení... Nicméně musím teď trochu poupravit hodnocení... Právě jsem knihu dočetla znovu a začalo mi trochu vadit někdy nejasné předěly mezi vzpomínáním a současností.
Prečítala som celú sériu, každá kniha bola zaujímavá, aj keď som sa nedozvedela nič nové.
Tato kniha se mi moc líbila, zvláště proto, že jsem si ji přečetla na dovolené v Maďarsku a pak jsem na mnoha místech nalézala důkazy, že Maďaři měli Sisi opravdu rádi-pojmenovali podle ní spoustu ulic, náměstí a i lahůdek v potravinách.
Tento díl patří k nejlepším ze série. Je to neskutečné letní dobrodružství a příběh o přátelství, kterou nezkalila láska. Úplně jsem si představovala ty rozsáhlé maďarské pusty. Samozřejmě by se i na téhle knize (jako na kterékoliv jiné) dalo najít něco špatného, ale není to nic zásadního.
Sisi, Alžběta Bavorská, 1837–1898
1998 | Malá divoška |
1998 | Mladá císařovna |
2001 | Děti Koruny |
1999 | Srdce a koruna |
2000 | Čardáš a cikánské housle |
Opět se jedná o vzpomínkovou knihu, která se krásně čte. Přátelství vzniklé z politických důvodů, ale které bylo neuvěřitelně silné, až došlo ke spojení nikoliv dvou lidí ale jejich duší. Ráda bych se někdy do Maďarska podívala a navštívila místa spojená se Sissi.