Děti Koruny
Marieluise von Ingenheim
Závěrečný svazek rozsáhlého životopisného cyklu o životě Alžběty Rakouské je věnován především jejím dětem a vztahu k tchýni, arcivévodkyni Žofii. Autorka popisuje dlouholetý souboj mladé císařovny s mocnou a vytrvalou protivnicí, jíž pro ni od počátku manželství byla její tchýně, která se samozvaně ujala výchovy dětí, ovlivňovala císaře a mladou panovnici omezovala v mnoha dalších ohledech. Závěrečný svazek tak shrnuje stále tragičtější osud císařovny, hledající po mnoha životních ranách klid daleko od vídeňského dvora, až k tragickému konci z ruky atentátníka v září roku 1898.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2001 , Ikar (ČR)Originální název:
Sissi. Die Kinder der Krone, 1992
Tragická smrt Sissi je všeobecně známá a proto jsem čekala jak to bude napsáno v knížce. A nutno říci, že skvěle.
Přijde mi, že zde je vztah Sissi a Žofie zbytečně jen negativistický. V historických pramenech a dochované konverzaci se najdou i řekněme pozitivní věci, vypovídající o postupně budovaném respektu obou žen-matek. Můžeme si o chování Žofie i Sissi myslet cokoli, ale na svou dobu byly obě odvážné a zasluhující respekt. Spoustě žen tehdejší doby šly příkladem. Knížku jsem přečetla opět jedním dechem, je to důstojné zakončení celé série.
Ahoj, mám dotaz. Nevítě kde by se dalo koupit všech 14 dílu o Sissi od Marielouise von Ingenheim? Nikde jsem na to nenarazila.Moc mě všech 14 dílů zaujalo. Předem děkuju
Krásné zakončení celé série. :) Tato knížka se krásně četla a na konci jsem se zarazila, že už je to konec. Byla sice tenčí než ostatní, ale byla stejně tak krásná.
K celé sérii můžu říct, že je to velmi oddechové čtení. Díky této sérii jsem se dozvěděla o císařovně něco nového a kolikrát jsem byla i překvapená. Určitě můžu celou sérii doporučit a věřím, že se k ní budu ráda vracet. :)
Prečítala som celú sériu, každá kniha bola zaujímavá, aj keď som sa nedozvedela nič nové.
Poslední díl série se mi zdál velmi dobrý, jen si nemyslím, že by vztah mezi Sissi a Žofií byl tak špatný. Alespoň podle knihy "Naše milá Sisi". Sissi mi bylo tak líto...
Sisi, Alžběta Bavorská, 1837–1898
1998 | Malá divoška |
1998 | Mladá císařovna |
2001 | Děti Koruny |
1999 | Srdce a koruna |
2000 | Čardáš a cikánské housle |
Čtivý poslední díl série, která se mi líbila a ráda jsem si ji po letech opět postupně přečetla. O Sissi bylo napsáno mnoho knih, protože to byla opravdu jedinečná a zajímavá osobnost.