Sisi - Malá divoška
Marieluise von Ingenheim
Na Štědrý večer roku 1837 přichází v paláci Wittelsbachů v Mnichově na svět princezna Alžběta. Dcera vévody Maxe a jeho manželky Ludoviky vyrůstá s četnými sourozenci na rodném zámku Possenhofen, v překrásné krajině daleko od svazující dvorské etikety. Veselá a rozpustilá Sissi, spíš malá divoška než princezna, prožívá nádherné dny bezstarostného dětství v milující rodině a nikdo netuší, že toto citlivé děvčátko, nadevše milující svobodu, se stane jednou císařovnou Rakouskou. V jedenácti letech se Sissi v Innsbrucku poprvé setkává se svým bratrancem Františkem Josefem a jeho bratrem - a okamžitě se zamiluje do mladšího Karla Ludvíka. František Josef má v té době oči pouze pro Sissinu sestřenici Annu, dceru pruského krále. Uplyne však několik let a František Josef je na cestě k Alžbětině sestře Heleně, kterou pro něj vybrali za manželku.... Na pozadí neklidné epochy, kdy důležitou roli hrála ne láska, ale sňatková politika, dochází v romantických lázní Bad Ischlu k rozuzlení, které je naprosto nečekané pro všechny zúčastněné a zcela změní život mladičké Sissi.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 1998 , Media klub (SK)Originální název:
Sissy. Der kleine Wildfang, 1992
Krásné čtení o jedné z mých oblíbených historických postav, která prostě chtěla žít podle svého. Škoda jen toho uspěchaného konce.
První polovina byla trochu víc natahovaná, druhá to ale vynahradila společnou přítomností Sissi, Karla Ludvíka a samozřejmě Franze Josefa. A moc se mi líbila historka o řízku :D.
Příjemné čtení, dnes již z pohledu naivního chování. Jenže to byla jiná doba a dívka byla vychovávána pro urozenost, poslušnost a v žádném případě divokost. Manželství bylo domlouváno a muselo se žít dle určitých pravidel. To se SISI moc nelíbilo, chtěla žít svobodně a bez pravidel.
Pamatuju si, že jako dospívající holce mi o těchto knihách vyprávěla moje máma. Potom jsem ji o dost let později objevila v knihovně a hned ji celou půjčila domů. Historicky se některé věci trochu odlišují, ale snad každá kniha ze série je čtivá a dá se přečíst na jeden zátah. Pokud hledáte čtení, u kterého se zabalíte do deky s hrnkem voňavé kávy nebo prostě jen tak uvelebíte na svém oblíbeném místě, je toto kniha právě pro vás.
Moc hezké čtení. Knížka je psána velice jednoduše, takže čtení rychle ubíhá. Také se mi moc líbí obal knihy. Jak se již píše v předešlých komentářích, tak je opravdu škoda, že ilustrace nejsou i uvnitř.
Zajímavě zpracované čtení o životě rakouské císařovny, které je zpracováním vhodné i pro mladší čtenáře. Kniha nabízí i pohledy na politickou situaci tehdejší doby, mravní zásady různých vrstev společnosti, ale také tajné intriky. Možná není v některých bodech úplně přesná dle historie, jako poutavé a příjemné čtení rozhodně nezklame.
Hezká kniha, určitě budu v této sérii pokračovat. Bylo to příjemné čtení, jsem spokojená, ale ta poslední kapitola přeci jen mohla být o trošku delší.
Četla jsem v květnu 2002. Podle mých poznámek:
Psáno strašně jednoduchým jazykem. Dá se rychle přečíst.
Ale zajímavé.
Mám v knihovně snad všechny díly. Krásné čtení, všechny díly jsem si vychutnala. A musím i pochválit ilustrace obálek, opravdu škoda, že nejsou ilustrované i uvnitř.
Jé to krásná lepší kniha už být nemůže ale škoda ze tam nejsou obrázky obal je moc krásný těm dvou to moc sluší.
Krásné počtení o krásné císařovně Sissi. Přečetla jsem celou sérii, náramně jsem si to užila :)
Ahoj, všechny díly jsem přečetla ale asi nejmíň mě nadchnul díl o Straussovi. Jinak klidné a zajímavé čtění
Pro mě to bylo oddechové čtení. Hrozně moc se mi kniha líbila a občas jsem se i smála. Je to hrozně hezky napsané a nehorázně čtivé. :) Aspoň jsem se o císařovně Sissi dozvěděla něco víc ;)
Eh, ano, jsem si vědoma, že tyhle knihy nedosahují kvalit renomovaných autorů a nositelů nobelových cen, ale ať hodí kamenem, kdo ve svých náctiletech neměl podobnou obsesi :)
díky 1-4 super... pak jsem četla 5 a 6 a dál jsem nepokračovala i když jsou v knihovně.... 1-4 napínavé, rychlý děj a čtivě psané.... vše co je dál se jen a jen vrací a pitvá události děje 1-4 ..... myslím že 1-4 měl být celek...a další díly jsou pouze nadstavená kaše.
Prečítala som celú sériu, každá kniha bola zaujímavá, aj keď som sa nedozvedela nič nové.
aristokracie, šlechta Habsburkové Sisi, Alžběta Bavorská, 1837–1898 Rakousko-Uhersko Wittelsbachové
1998 | Malá divoška |
1998 | Mladá císařovna |
2001 | Děti Koruny |
1999 | Srdce a koruna |
2000 | Čardáš a cikánské housle |
Mile popsané mládí mladé císařovny. Alžbětu mám ráda jako osobnost, ovšem jak tyto knihy, tak slavné filmy ukazují život císařovny spíše jako pohádku.