Šivovo třetí oko
Otakar Chaloupka
Sériový vrah, který si vybírá ženy kolem padesátky, představuje nebezpečí pro celé město. Nezanechává stopy a kriminalisté se nemají čeho chytit. Policie uspořádá rozsáhlé pátrací akce, ale bez úspěchu, a když vrah přestane útočit, zdá se, že smrt tří žen zůstane nevypátrána. Komisař se však jako buldog drží své ničím nepodložené představy a po dlouhé a namáhavé práci se dostane k cíli, který nikdo ani ve snu nemohl očekávat…... celý text
Příšerná srágora. Lituji každého haléře, kterou jsem za ni dala. Vzala jsem si ji na 3h cestu do vlaku a ted´ nemám, co číst. Co to mělo být? A kdo mu to vydal? Myslela jsem, že papír je drahý a nedostatkový, plýtvat s ním na takový naprostý brak je vážně nezodpovědné!
Od české detektivky se toho bohužel většinou nedá moc očekávat, jedna známá je soustavně používá k uvolnění, víte kde (samozřejmě před spaním, aby nebylo mýlky). Tak tato knížka nebyla od ideálu a tohoto účelu příliš vzdálená. Čtivá, nesložitá, dokonce ani jmény se příliš nemotalo hlavu nepříliš soustředěnému a uvolnění očekávajícímu čtenářstvu, natožpak aby se příliš otravovalo hlubší psychologií – to opravdu nehrozilo. Pachatel si do samého závěru odpočíval v závětří a ejhle náhoda vše vyřešila. No, není to milé?
Nenáročná odpočinková četba, autor se snažil asi o nějaký novátorský přístup, ale to se mu moc nevydařilo. Přečíst na cestách se to i vzhledem k formátu knížky určitě dá.
Chudičký, zcela nevěrohodný, téměř na 300 stran roztažený a bídným koncem završený příběh, který by i ve formátu soudničky působil rozvlekle, detektivka, v níž trojnásobnou vraždu vyšetřují dva žvaniví slimejšové (s notným přispěním ještě žvanivějšího autora) stylem: vyslechneme pozůstalé a pak už si o tom budeme až do konce povídat!
Jestliže autor předpokládal, že něco vylepší "novátorským" (?) vypuštěním jmen (postavy se jmenuji "komisař", "inspektor", "ředitel" atd.), mýlil se.
Vrcholem nevěrohodnosti je pak motiv soukromého detektiva, který týdny sleduje podezřelého a kterého si z vlastní kapsy platí sám komisař!!!
Vřele doporučuji každému, kdo miluje nekonečné tlachání o ničem a kdo si libuje v textech, kde musíte udělat mnoho, mnoho, mnoho, mnoho temp v tůňce "falešných slůvek", než dorazíte od jedné dialogové repliky ke druhé… (Kdo nepřeskakuje, není Čech!)
10%
Průměrná detektivka, dialogy mezi komisařem a inspektorem se mi zdály zdlouhavé, děj neměl gradaci, nepočetl jsem si
Trocha odpočinku od švédského krimi a nesmírně napínavá a čtivá knížka. Autor podrobně popisuje práci kriminalisty, jeho pocit při neúspěchu, nálady a riskování. Výtečný popis práce českého kriminalistického týmu. Pokud jste si oblíbili Případy 1. oddělení, tak tato knížka by se Vám mohla líbit.
Zdařila česká detektivka, která mě v závěru překvapila a jejíž čtení jsem si vážně užívala. Skvělá oddychovka.
Moje hodnocení: Jedna hvězda, protože jde o českého autora, ale jinak opravdu bída. Děj se vleče od ničeho k ničemu, spousta zbytečných slov, až to skoro vypadá jako by autor byl placen podle jejich počtu. A závěr jen potvrzuje celkově hodně slabou úroveň této detektivky. Z mé strany hodně špatný výběr a zvýšená opatrnost při případné volbě knih tohoto autora k další mé četbě.