Mrtvé matky
Jason Aaron
Ráno po otevření kasina se Dashiell Zlý kůň probouzí a zjišťuje, že v noci byl zabity dvě ženy. Jednou z nich byla jeho matka.
Literatura světová Detektivky, krimi Komiksy
Vydáno: 2015 , CrewOriginální název:
Scalped: Dead Mothers, 2008
"Skalpy" patří k těm sériím, které jsou tak dobře napsané, že vás bude bavit každý sešit, budete si užívat to, co právě čtete, ale stejně tak se budete těšit na to, co přijde příště. Guéra tomu přidává na temnotě a opět dokazuje, že propojení scenáristy a kreslíře je nesmírně důležité, protože celkový zážitek je pak umocněn. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/10/1022-skalpy-3-mrtve-matky-90.html
Tempo se malinko pozastavilo a příběh je lineární, což nebylo v minulých dílech moc zvykem. Ale jinak je to velká zábava. Skvělě napsané jsou charaktery postav a jejich chování. Třetí díl je plný emocionálně vypjatých situací, hlavně Rudá vrána a Dashiell Zlý kůň si párkrát emočně klesnou na dno. Momentálně nejlépe rozjetá komiksová série u nás. CREW má ale na takové komiksy prostě čuch...... :)
Nic lepšího u nás v současné době nevychází, tak co vám mám povídat. Aaron oproti předchozímu Boogie vypravuje lineárně, jen s pár odbočkami hraničícími na kraji vzpomínky a snu. Dashova pracně slepená osobnost se pomalu rozpadá, Diesel se směje a Rudá vrána je zachmuřený. Emocionální struhadlo plné mrtvol žen a dětí. Kvalita.
...celé Skalpy patří mezi absolutní špičku western komiksů.
Navíc výborný překlad Š.Kopřivy , vynikající scénář a kresba .... není co dodat
drogy vraždy zbraně Indiáni násilí komiksy krimi DC Comics Vertigo Comics
2014 | Země Indiánů |
2018 | Star Wars Skywalker útočí - Zúčtování na pašeráckém měsíci |
2015 | Mrtvé matky |
2018 | Cesta podivných |
2016 | Wolverine |
Tretia šupa, ktorá sa oproti prvým dvom troška upokojila, menej sa hrá so šialenou chronológiou a viac sa sústredí na postavy a príbeh. Je to dané i tým, že postavy už plus mínus poznáme (jedinou novinkou sú brutálni Hmongovia). Dokonca sa do hry vracajú postavy, ktoré sme pokladali za odpísané (jediný neskorumpovaný fízel široko ďaleko). Naopak, Diesel tu vôbec nie je a chlapec, ktorý na konci dvojky tak urputne túžil navždy zmiznúť z rezervácie, má iba cameo (detto Ten, kto chytá).
Tvorcovia trojky sa tentokrát naozaj predsa len troška viac sústredia na príbeh a menej na twisty a experimentovanie s flashbackmi. Jediné, čo mi prekážalo, bola absencia Ennisovho (resp. hocikoho) úvodníku a stále sa mi zdá (som jediný?), že postavy občas menia vzhľad (najmä Zlý kôň).
Som zvedavý, o čom bude zvyšok série. Zároveň sa toho troška obávam, nakoľko mám pocit, že príbeh začína pomaly ale isto smerovať k finále a všetko sa postupne rozuzľuje. Napr. Zlý kôň už vie, že v rezervácii nie je jediný agent v utajení a to sme ešte len v tretej časti. No pritom nás čaká ešte sedem dielov. Bojím sa, že minimálne jeden bude „výplňový“, kedy postavy budú riešiť niečo, čo s „hlavným“ dejom nesúvisí, len aby sa natiahol, čas (viď. motorkárska časť v prvej sérii True Detective). Čo to bude? Útok besných vlkov na Prériovú ružu? Prequel Zlého koňa (výcvik v FBI atď.)?
Zrejme sa bojím zbytočne. Šanca, že by ma tvorcovia tejto vynikajúcej komiksovej série sklamali, je mizivá.