Skandál v Milfordu
Josephine Tey (p)
Skandál v Milfordu je detektivní příběh z anglického venkovského města, byl inspirován událostí, jež vzbudila před dvěma sty lety značný rozruch v anglické veřejnosti — jistá Elizabeth Canningová se tehdy vydávala za oběť kuplíře a byla nakonec tribunálem odsouzena pro křivopřísežnictví.
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 1979 , OdeonOriginální název:
The Franchise Affair, 1948
Po dlouhe dobe jedna z vybornych tradicnich anglickych detektivek minuleho stoleti. Uveritelna zapletka, dej i rozuzleni, ctenar ma pocit, ze je soucasti pribehu. Cteno jednim dechem. Kladne hodnotim i fakt, ze vysetrovanym (ale o to pro vsechny zucastnen nemene zavaznym) zlocinem neni vrazda jako obvykle, zadne potoky krve a hromady mrtvol, jak byva v soucasnych detektivkach zvykem!
Příjemné chvíle jsem strávila při poslechu rozhlasové dramatizace této knihy. Něco mezi klasickou anglickou detektivkou a romantickým příběhem. Detektiv, který s typicky suchým ostrovním humorem vede vyšetřování, vtipná podezřelá (podezřelé) i rafinovaná údajná oběť...Co víc si přát na zimní víkendové dny...doporučuji.
Pocuvane ako audionahravka. Super zapletka, prijemne rozuzlenie, romanticky koniec. Co viac si milovnici klasiky a la A. Christie mozu zelat
Teprve při druhém přečtení jsem si plně vychutnala prostředí, psychologii postav, otázky spravedlnosti a právního systému, ale zejména spoustu postřehů podaných neodolatelným anglickým humorem.
(Koukám, že to tu ještě v komentářích nezaznělo, ale autorčina jediná další přeložená kniha, Vrah či oběť?, je naprosto geniální, však ji mám také mezi hrstičkou doporučených.)
Skvelá kniha, pôsobivý opis, ako dokáže človeku poničiť život krivé obvinenie, štvavá kampaň v novinách a predsudky okolia, vykreslenie toho, čo sa skrýva pod povrchom pohodového mestečka, či v človeku, o ktorom si dakto myslí, že ho dokonale pozná. A pani Sharpovú som si zamilovala, je bezchybná.
Malé anglické městečko a dvě osaměle žijící ženy, obviněné z únosu. Žádná vražda; i tak skvěle udržované napětí. Jak se bránit něčemu, co by vás nenapadlo ani v nejčernějších snech?
Tato knížka posloužila Sarah Watersové jako částečná inspirace k napsání Malého vetřelce.
zfilmováno anglická literatura
Klasická anglická detektívka s humorom. Romantika a detektívny príbeh. Počúvala som rozhlasové spracovanie.