Sklený kľúč
Samuel Dashiell Hammett
Skleněný klíč je působivé čtení, mimo jiné inspiroval i film bratrů Coenových Millerova křižovatka (1990). Hlavní postava je zajímavá v tom, že je to dokonalý antihrdina, netypický pro Hammettovy vyšetřovatele: nejde ani o kriminalistu ani o drsné soukromé očko, ale do pátrání se zde pouští vyložený gangster, se všemi metodami tomu odpovídajícími. Název románu je symbolický, pochází ze snu Janet Henryové. Je to detektivní román o politickém předvolebním boji, mafiánech a korupci v jednom nejmenovaném menším městě poblíž New Yorku... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 1972 , SmenaOriginální název:
The Glass Key, 1931
Poslouchal jsem jako audio.
Tak toto Chandler staví někam na piedestal, toto je od stejného autora jako věhlasný Maltézský sokol?
Popravdě měsíc po přečtení si z knihy nic nepamatuji a to jsem se na ni moc těšil. Musel jsem si to řádně osvěžit.
Hlavní hrdina je bezskrupulózní parchant, jeho nejlepší přítel je neuvěřitelně nivní a přesto je mafiánské kápo. Jeho snoubenka falešná mrcha a její fotr - škoda slov... A šéf policie je opravdu bezpáteřní ubožák.
Celkově málo kdo v příběhu je kladná postava, snad je paní matka.
Při poslechu se mi příběh líbil, svižně plynul a držel si mou pozornost, ale pár dní po skončení jsem už pořádně nevěděl o čem byl a dnes jsem dal hlavě opravdu zabrat abych si to v hlavě zase znovu poskládal. Do budoucna zkusím někde najít Škvoreckého překlad, třeba v jeho podání to bude jiný příběh.
Podle mě nejlepší literární výkon Josefa Škvoreckého - při vší úctě k jeho vlastním knihám, kongeniální překlad Skleněného klíče kladu výš. I Hammett zde výrazně přečněl všechnu svou tvorbu a jeho majstrštyk v mých očích předhání o prsa dorostenky dokonce i Velkého Gatsbyho. Potěšilo, že jednu celou epizodu prakticky doslovně ocitoval další génius, Jean-Luc Godard, ve stejně záhadně nedoceněném filmu Vojáček. Vedle například Čapkových Povídek z jedné a druhé kapsy je Skleněný klíč jednou z mála "detektivek", jež se mohou měřit s čímkoli i mimo žánr. Jen pozor na překlad Svatopluka Dolejše z roku 1981 - ten je skutečná vražda.
Skleněný klíč je detektivka bez detektiva. Jeho úlohu tady zastává hazardní hráč s výbornými styky s podsvětím, jehož drsňácká image by se ráda připodobnila Philu Marlowovi a jemu podobným chlápkům ze staré školy. A to je asi základní problém Hammettovy knihy: ono to totiž nefunguje tak dobře, jak to bylo zamýšleno. Něco málo Ned Beaumont z Marlowova charismatu možná pochytil, ale mně přijdou jeho postoje po celou dobu podivné a když to opulentně vyjádřím i nanicovaté. Koneckonců stejný pocit mám i z ostatních postav: nejvyšší mafiánský boss zamilovaný jako puberťáček do senátorovy dcery snad ani nepotřebuje komentář. I když se příběh tváří drsně, celý je jakoby nakreslen vodovými barvami, bez kontrastu, bez výrazu a bohužel i bez překvapení.
Z dnešního pohledu klasická drsná krimi, která ve srovnání s dnešními drsná není. Po detektivkách s překombinovanými zápletkami, složitým plánem vraha a v prostředí venkovských sídel to byl nicméně silný šok.
Inu, v delších románech Hammett trochu ztrácí dech, přesto stojí za přečtení. Kniha inspirovala bratry Coenovy k natočení tohoto: http://www.csfd.cz/film/1610-millerova-krizovatka/prehled/
Zajímavá detektivka od autora tzv. drsné detektivní školy , na které je zajímavé prostředí předvolebního boje v americkém městě , korupční vztahy atd. a také to, že pachatele vraždy neodhaluje policejní úředník ( detektiv, komisař, inspektor), ale profesionální hráč Ned. Tomu nevadí, že mu jde několikrát o život, že dostane "naloženo" - prostě je to drsný příběh ...
Kniha z anglického originálu vyšla v r. 1972.Tato detektivka nám odkrývá masku otců a policejních sborů.Je to příběh vraždy syna ambiciozního senátora. Nepsané zákony této záludné džungle. Velmi poutavá kniha nás provází světem podsvětí.
Když se to tak vezme, je tahle kniha poměrně netypická - hrdina není žádná z obvyklých variant detektiva, ale gangster, a o vraždu a vypátrání pachatele tady jde v podstatě až v druhé řadě, především jde o politicko-mafiánskou story. A to byl zřejmě i důvod, proč Skleněný klíč vyšel v několika vydáních, zatím co takové Prokletí rodu Dainů se dočkalo vydání až po roce 1989 - zřejmě byl vládnoucí garnituře proti mysli incest, který se tam vyskytuje jako leitmotiv. Dnes si konečně může každý vybrat, která se mu bude víc líbit.
kriminální podsvětí politika detektivní drsná škola
1971 | Maltézsky sokol |
1978 | Dívka se stříbrnýma očima |
1987 | Tři krvavé historie: Rudá žeň / Maltézský sokol / Hubený muž |
2002 | Žena v temnu |
1992 | Prokletí rodu Dainů / Skleněný klíč |
Pro mě jeden z nejvíce fascinujících příběhů americké "drsné školy" a vedle Rudé žně nejlepší Hammetův román. Jako gymnazista jsem přečetl jedním dechem.