Skříň plná Diora

Skříň plná Diora
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452258/bmid_skrin-plna-diora-EH5-452258.jpg 5 519 519

Skříň plná šatů od Diora, pětašedesát let staré tajemství a tři ženy, jejichž osudy spojila válka... Módní restaurátorka Kat Jourdanová v domě milované babičky nachází schovaný šatník plný neocenitelných Diorových šatů. Pátrání po jejich původu odhaluje události staré více než šedesát pět let. Dotýká se nejen osudů pilotky, která v roce 1939 narukovala ke Královskému letectvu, ale i samotného návrháře Christiana Diora, který po válce v Paříži představil svou první extravagantní kolekci stylu New Look.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Metafora

The Paris Secret, 2020

Katerina015
11.08.2021 5 z 5

Nadherna kniha o pilotkach, ktere letaly za druhe svetove valky... Nenechte se zmast nazvem :). Nechybi zde napeti, laska...
Na Parizskou svadlenu se teprve chystam

Szilvia1
24.07.2021 5 z 5

Knížka byla krásná,ještě lepší než Pařížská švadlena.Knížka vypráví o ženách pilotkách,které se byly především velmi statečné,že letěly ve válečné době bez munice,ale je i o lásce,která vydrží i po válce.Doufám,že i další knížka,kterou v ČR vydají od téhle autorky bude krásná.

kotatkoz
17.07.2021 5 z 5

Nečekaně krásná knížka. Pařížská švadlena nebyla špatná, ale tohle bylo z mého pohledu ještě lepší, vyváženější, postavy zajímavější, příběh vic dechberoucí a pohlcující. Po dlouhé době jsem se od knížky nepomohla odtrhnout. Skvěle propojený poklidný svět před a po válce s hrůzami války, kdy lidé žily jen vzpomínkami, neboť teď a tady bylo příliš bolestné a budoucnost nejistá. Zárověň tu pro mě bylo minimum rušivých klišé - to jak se kruh zúčastněných nakonec rozuzlí a zapadne do sebe jak dokonalé puzzle, to beru, že u tohoto typu literatury prostě "musí" být :) Ač je mé hodnocení velmi subjektivní, za mě je to prostě dokonalá knížka :)

Sofonisba
15.07.2021 5 z 5

Kniha mě nadchla a úplně pohltila. Skvěle vystavěný příběh o silných a neohrožených ženách-pilotkách. Doporučuji si přečíst - a nejen ženám :))

Jenny3
11.07.2021 5 z 5

Hodně silný příhěh, který vás donutí zamyslet se nad tím, co máte vy a o co vše přišli lidé během války a jak jim zničila životy. Toto je jedna z nejlepších knih, jaké jsem měla možnost číst. Kromě války se dočtete o nádherných šatech, které jsem si musela najít na internetu a o to víc vás potom samotný děj pohltí. Autorka je výborná v tom, aby byl děj nepředvídatelný, takže postupně sbíráte kousky příběhu, který si skládáte a až na konci vidíte celý obraz. Tohle je super a proto mi nevadilo ani těch skoro 500 stránek, protože to stálo za to!

MilenaD.
03.07.2021 3 z 5

Kniha zpracovává zajimavé a trochu opomijene téma ženských pilotek za druhe svetove valky. A nejen jich, zase se dostavame k tematu mody a haute couture. Je napsana velmi čtivě a já ji mohu doporučit pro odpočinkové čtení na dovolenou, i když jsou v příběhu velmi drsné momenty. Knize nemohu dat plny počet hvězdiček, protože můj celkový dojem kazí nádech a la červená knihovna. Škoda, kdyby autorka nesklouzavala ke žhavým pohledum, vrelym polibkum a podobnym nesmyslum, hodnotila bych lepe. Jinak je zajimave přečíst si i autorcin doslov, kniha je z velke části založená na skutečných udalostech. Některé byly pro mě překvapivé, ale nechci vyzrazovat detaily.

oblakaknih
01.07.2021 4 z 5

4,5/5

Od knihy jsem očekávala něco úplně jiného, než se mi nakonec dostalo. Čtení jsem se zpočátku trochu obávala, protože tematika módy mi není nejbližší, ale po pár stránkách mi došlo, že tento příběh v sobě ukrývá MNOHEM víc!

V knize se střídá několik pohledů, což umožňuje náhled na příběh z různých stran a s různým vnímáním. Snad nejhlavnějším je pohled Skye, kterou jsem si oblíbila, protože si šla za svým a neohlížela se. Na druhou stranu jsem se občas pozastavila nad tím, jak se chovala a jaká rozhodnutí dělala. Nejvíce mi sedl pohled Kat, která celý příběh přenáší do přítomnosti. Její kapitoly se mi četly nejlépe.

Příběh je překrásně napsaný. Autorka se ho nebála co nejvíce rozvést a vplést do něj spoustu detailů, které ho nakonec dost zamotaly. Osobně mi některé pasáže připadaly méně záživné, ale to už je osobní problém.

Bála jsem se, že se příběh bude točit hlavně okolo šatů, ale skrývá v sobě kousek pro mě dosud neobjevené historie.

Pokud vyhledáváte historické příběhy a jste již přesyceni opakujícími se tématy, tato je pro vás tou pravou.

Kniha ve mně dokázala vyvolat dost emocí, ale tou nejvýraznější bylo určitě překvapení. S každou stranou byl příběh zamotanější a samotný konec mi málem vyrazil dech!

lištička123
01.07.2021 5 z 5

Skvěle napsaná kniha.

ennlady
28.06.2021 4 z 5

Moc pěkná knížka, třebaže ne úplně pro mě. Mně se úplně nejvíc líbily šaty, které spisovatelka popsala docela detailně, takže jsem si je mohla dost dobře představit a trošku si pomohla internetem. Jinak příběh byl hodně zajímavý a zároveň Dobře napsaný, taky jsem se dozvěděla plno informací o životě válečných pilotů a pilotek Královského letectva, předpokládám, že to tak nějak opravdu bylo, protože jsem se o to nikdy nijak zvlášť nezajímala, ale hodně mě to uchvátilo. Osudy hlavních postav byly … v podstatě fajn, vadilo mi jen to, že skoro každá druhá žena vypadala jako budoucí Miss World a každý třetí muž byl Pan Dokonalý. A k tomu Přátelství s velkým P a Lásky s velkým L. Jaksi už jsem vyrostla z romantických příběhů, takže jsem se nad chováním některých hrdinů a hrdinek trošku shovívavě usmívala. Ovšem válečné hrůzy, o kterých bylo psáno (chválabohu ne až tak podrobně) mě dost hluboce zasáhly, tam jsem se neusmívala. Pro příznivkyně těchto románů to je určitě velice dobré čtení a těm i doporučuji.
Ale i mně to za přečtení stálo.

Květ
27.06.2021 5 z 5

Po přečtení Pařížské švadleny, která mě bohužel nenadchla, jsem k autorčině druhé knize přistupovala bez jakéhokoli očekávání. Tentokrát ale ke zklamání nedošlo, naopak! "Diorovka" si mě získala, bavila mě a na konci i slza ukápla. Příběh válečných pilotek (a pilotů), namíchaná historie s fikcí, skutečné postavy vedle smyšlených, citáty přeživších, romance i drama... Krásná knížka.

Kekik
17.06.2021 5 z 5

Příběh, který navždy zůstane v mém srdci.

zuzana2599
11.06.2021 5 z 5

Vždyť já tuto knihu původně ani číst neplánovala. Ale pak jsem po ní pokukovala, četla recenze, názory a samozřejmě, že jsem pak nemohla odolat. A nelituji !
Je to obdivuhodně namíchaný příběh, jehož začátek byl jako sen o překrásném dětství v domě na vrcholu cornwallského útesu a jeho konec mě dohnal k slzám. V tomto příběhu najdete téměř vše - lásku, válku, odvahu, sílu, bolest, statečnost, odhodlání, přátelství a tolik jiných ctností, že vám bude srdce usedat. Je to zajisté výjimečná kniha, která se i přes značný počet stran lehce a rychle čte a ani se mi nechce s hrdiny loučit...
Snad se dočkáme i dalších knih od této skvělé australské autorky !

Beruska18
29.05.2021 5 z 5

Pod tímto názvem se skrývá silný příběh, ve kterém nechybí láska, naděje, přátelství a neskutečná statecnost. Od první stránky naprosto skvěle napsaný román.

Evina.Cetba
21.05.2021 5 z 5

Moc hezky napsaná knížka o pilotech druhé světové války, tedy, zvláště pak o jedné pilotce a jejich potomcích. Příběh je plný napětí, vždy se něco vyřeší a něco nového objeví, takže jsem byla furt v očekávání rozpletení nějaké záhady. Slovo v příběhu má i ztracená láska z dětství a přátelství na život a na smrt.
Jisté děvče, které má v příběhu svojí roli, se u sousedů dostane do tajemné zahrady ležící u domu, v němž nikdo nebydlí. Jiná žena z této generace objeví v domě skříň plnou šatů od Diora, pořizovanou od roku 1947, tedy od doby, kdy návrhář začínal s módou. Sbírka drahocenných šatů má celkem 65 kusů, jak se ukáže, každý rok se pořizovaly jedny. Komu asi tak patřily?
Víc nechci prozrazovat, jen že s románem jsem moc spokojená.

stajka
20.05.2021 5 z 5

Román vycházející ze skutečných osob a válečných událostí. Romantika smíchaná s bolestí a odvahou, jako celek je to moc krásné.

hanap
20.05.2021 4 z 5

Kniha Skříň plná Diora je krásný a taky bolestný příběh. Velmi sympatická Skye Penroseová, krásná chytrá a odvážná žena, pilotka, která bojovala ve druhé světové válce. Myslim, že tato kniha se hodně povedla.

tittanie
19.05.2021

Neměla jsem co číst, tak jsem si procházela knihy v knihovně a půjčila jsem si tuto. Když jsem si zjistila, že je to kniha od autorky, která napsala Pařížskou švadlenu, tak jsem si strašně nadávala.
No, dozvěděla jsem se spoustu zajímavých věcí, třeba o ATA jsem nevěděla vůbec nic. Takže bych řekla že prvních asi 300 stran se četlo samo, ale pak to trochu kleslo a trochu jsem se nutila číst. Možná by autorka měla pár stránek ubrat a nesnažit se příběh natahovat na co nejvíce stran.
Ale celkově hodnotím knihu dobře.

pavlinececcka
19.05.2021 5 z 5

Četla jsem Pařížskou svadlenu, znala sem tedy styl psaní Natashi Lester, ale to co jsem nečekala byl tento příběh, ať už podle názvu - Skříň plna Diora a nebo obálky. Byl to tak nádherný čtenářský zážitek, ze mi zůstane v paměti ještě dlouho potom co budu mít přečtené jiné knihy. Byly tam části kdy jsem se smála, kdy jsem brecela a byla plna smutku a nespravedlnosti. Opravdu tuto knížku muzu vřele doporučit a doufám ze autorka brzy vydá další skvělou a úžasnou četbu

Anyzz
18.05.2021 5 z 5

Tolik lásky a bolesti v jedné knize. Tolik touhy po svobodě, vítězství, spravedlnosti. Tolik ženské odvahy a odhodlání. Tolik hrůz, křivd a obětí nemilosrdné doby. Tolik nesmyslných bojů, lží a intrik. Tolik zlomených srdcí... a to všechno v jedné knize. Jedné nádherné knize. Knize, kterou jsem jistojistě nečetla naposledy. Ach, přečtěte si ji! Vážně! Najděte si chvilku, pohodlně se usaďte, zabalte se do deky a nahlédněte do nelehkých osudů Skye, Liberty, Nicholase, O'Farrella, Margaux a dalších. Zamilujete si je, to vám říkám rovnou. A taky vám bude pukat srdce. Ale stojí to za to, věřte mi.

tynka65
08.05.2021 5 z 5

Neuvěřitelně silný příběh. Skříň plná Diora je nejlepší knížka jakou jsem za poslední roky četla. Silně mě zasáhla a dlouho ji nedostanu z hlavy! Doporučuji všemi deseti a vším co mám!