Skříň plná Diora přehled

Skříň plná Diora
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452258/bmid_skrin-plna-diora-EH5-452258.jpg 5 513 513

Skříň plná šatů od Diora, pětašedesát let staré tajemství a tři ženy, jejichž osudy spojila válka... Módní restaurátorka Kat Jourdanová v domě milované babičky nachází schovaný šatník plný neocenitelných Diorových šatů. Pátrání po jejich původu odhaluje události staré více než šedesát pět let. Dotýká se nejen osudů pilotky, která v roce 1939 narukovala ke Královskému letectvu, ale i samotného návrháře Christiana Diora, který po válce v Paříži představil svou první extravagantní kolekci stylu New Look.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Metafora

The Paris Secret, 2020

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Skříň plná Diora. Přihlašte se a napište ho.

Josh
13.11.2024 5 z 5

Nemusíte se zajímat o módu nebo mít ji doma - Diora - ale to jméno znáte. Titul knihy na mne tedy zafungoval.

Bylo mi ctí osobně se potkat a mít dost času mluvit s několika českými letci RAF, většina už bohužel není mezi námi. Jejich podpisy v knize mi stále připomínají vyprávění, plná nadšení z létání a v nich vždy skryté odhodlání chránit svou vlast. Vzbuzovalo to ve mně pokaždé respekt a obdiv jejich odvahy a zvláště, když jim všem bylo tehdy jen kolem 18-20 let!! Umíte si představit dnešní mladé muže... Měli společné ještě něco - tolik pokory nešlo přehlédnout. A přitom zažili po svém návratu do vlasti jen ponížení!! O ženách, nejen svých mluvili s úctou a obdivem. Letce ženu neznám a byl to proto silný důvod sáhnout po této knize. Jen bylo otázkou, jak se v ní móda a pilotky dají sladit....

Skvěle!! Kdyby to nevyznělo žensky, i když proč ne (sedí to;-) tak použiji výraz "šmrncovní" příběh:-) Jsou tam noblesně a čtenářsky přívětivě, bez přehánění a dnes moderní pózy feminismu, prostě skvěle vylíčeny osudy žen během 2SV. Stejně jako v druhé časové lince, i když tam jisté drobnosti (např. 65 let je trochu příliš) mohou být jako "mráčky na skvěle jasné obloze". S určitým nadhledem se dá říci, že bylo přátelství a odvaha jakkoli bojovat ve válce za svou zem v tomto příběhu obdobou toho co vím od mužů z RAF.

Byla to radost (čest je příliš cenné slovo, mělo by zůstat pro reálné životy) stát se díky autorce alespoň na chvíli součástí něčeho většího, smysluplnějšího a hodnotného, co by měly další generace držet v patrnosti (jako červený mák), aby nemusely projít tak náročnou zkouškou, bojem o život a o životy. Je totiž otázkou zda by obstály....

Beáta753
31.10.2024 4 z 5

Ze začátku to vypadalo jako klasické romantické schéma v obou časových liniích. Čím déle jsem četla ( hlavně tu minulost ), tím více jsem byla v údivu co se všechno dovídám o ženách za druhé světové války a jejich statečnosti. Krásně odvedená práce autorky spojením fikce a historie

Butterfly340
07.10.2024 5 z 5

Úžasná kniha, na kterou budu ještě dlouho vzpomínat. Kniha o přátelství, lásce, odvaze a hrdinství žen za války. Kniha, u které ukápne nejedna slza. Kniha, kterou se rozhodne vyplatí si přečíst.

Vpravdě jsem moc netušila, co očekávat. A možná to i bylo dobře. Protože nevím, zda bych do toho šla, i kdybych věděla, že se příběh odehrává za války. Tomuto tématu jsem se poslední dobu snažila vyhýbat, protože mi přišlo, že knihy o druhé světové válce jsou pořád o tom samém... Avšak tahle kniha mě přesvědčila o opaku a přiblížila mi téma, o kterém jsem neměla ani potuchy. ATA, SOE... To je něco, o čem se nemluví a ve škole neučí. Přitom lidé, kteří tohohle byli součástí, tak se podíleli na vítězství Spojenců. Denně riskovali své životy a mnoho z nich o ten život přišla. Měli bychom si je připomínat.
Zvlášť ženy. Protože i ty se účastnily. Přestože to měly mnohem komplikovanější než muži, ani to je neodradilo od toho bránit svou zemi.

Autorka odvedla skvělou práci a zpopularizovala téma, které je rozhodně potřeba dostat mezi lidi. A já jsem velmi ráda, že jsem si tuto knihu mohla přečíst.

Skye byla skvělá hlavní hrdinka, kterou jsem zbožňovala od první stránky a strašně jí fandila. A Nicholas... To je taky láska. Takového muže by chtěla mít každá xd
Jediná postava, která mi přišla trochu otravná, byla Kat. S tou jsem nějak nedokázala cítit.

Abych tento komentář nějak shrnula, pokud váháte, zda si knihu přečíst nebo ne, tak přestaňte. Tahle kniha si přečíst zaslouží. A věřte mi, litovat nebudete.

Fascinující novinka od Natashy Lesterové – tři generace žen přepisují dějiny módy

14.10.2024

Knižní novinky (47. týden)

15.11.2020

Mám pocit, jako by všechno od chvíle, kdy jsem před tebou udělala hvězdu, vedlo sem. Jako kdyby budoucnost čekala, až se políbíme. A teď jsme tady a v sázce je toho tolik.

Zatančíš si se mnou? zeptala se. Ale opravdově. Tak, jak jsem s tebou vždycky toužila tancovat. Jak tančili, jejich tváře se dotýkaly, ona na boso a v krásných šatech, on ve smokingu. A každý tanec, který si zatančili od chvíle, kdy jí bylo deset a jemu jedenáct se do tohoto okamžiku promítl a přeměnil přátelství, které vytvořili, budovali a střežili jako poklad, do čehosi krásnějšího a nebezpečnějšího, než je bouře nad cornwallským mořem.

Když si Nicholas přitiskl Skyeinu ruku ke tváři, Kat cítila jak všechny ty roky mizejí. Viděla tmavovlasého muže a tmavovlasou ženu na pláži, zabalené do deky, choulící se jeden druhému v náručí a na prstě ženy navlečený prsten z mořských řas. Přes písek běželi se smíchem duchové dívek, které si ti dva spolu přáli mít, a kolem nich zněl slib, jenž se jako ozvěna táhl věčností: Není nic, co by nás mohlo zastavit.

Kniha Skříň plná Diora v seznamech