Skryto ve slovech
Vladislav Dudák
Ústředním tématem této sbírky esejů a zamyšlení jsou „slova“. Jak slova používáme? Jak pestrý svět prostřednictvím nich vidíme? Čím nám slova pomáhají a jak jimi lze ublížit? Co vypovídají o nás samotných? Autor odkrývá „život slov“, jejich symbiózu s člověkem, jejich proměnu. Zjistíme, že skryty ve slovech se nacházejí nečekané souvislosti. A ty nám umožňují vidět obvyklé věci z neobvyklého úhlu pohledu. Knížka čtenáře vytrhne z uspěchaného dne, pobaví a snad i obohatí náš pohled na běh života v jeho nejrůznějších podobách. Vždyť hrát si s jazykem je nejlepší způsob, jak jazyku (i nám samotným) porozumět. Tématem autorských ilustrací je jazyk jako mřížka přikládaná na svět, abychom si jej rozčlenili a orientovali se v něm.... celý text
Dílko je opravdu "neobvyklým úhlem pohledu na obvyklé věci, skryté za slovy". Sbírka těchto "medailónků denního života" je hravá, vtipná, podnětná i v mnohém poučná, jako samotná "filozofie" autora... a pokud se někomu nelíbí, holt má rád jiné filozofy ;-) Knihy tohoto typu nedokážu číst na "jeden zátah" - o to příjemnější společnost po mnoho večerů mi vždy pár zamyšlení udělalo..:)
Nedočetl jsem, někde mezi první třetinou a půlkou jsem to vzdal. Autor se snaží být objevný ohledně slov, ale už dlouho jsem nečetl takovou snůšku stereotypů na jednom místě, kde všechna mládež jen kouká do mobilu a nezná nic než internet a ekologové běhají po loukách a snad se i pasou a jánevímco. Úvahy o slovech, jazyku, češtině jsou docela plytké, jako by si autor vzal libovolné slovo, pět minut s ním žongloval a šel dál; zajímavého a objevného pro mne pomálu.
Sice jsem čekal více odkrytých tajemství slov a méně společenských pozastavení - i když jsem s většinou souhlasil. Kniha se však četla příjemně a doufám, že si alespoň část poučení zapamatuji.
Upřímně, čekala jsem trochu víc informací o etymologii slov a méně autorových názorů a komentářů. :( Asi v půlce, jsem měla problém dočíst do konce, ale nakonec jsem vydržela. :) I tak jsem se dozvěděla spoustu nových, velmi zajímavých a (pro mě) užitečných informací a doporučuji. :)
Vtipné, poučné, ušito na míru milovníkům pěkného českého jazyka. Přečtěte si to, neprohloupíte.
Takové knížky je radost číst. Nájemný filosof nám odkrývá dávno zapomenuté významy slov, které právě proto používáme ledabyle, nesprávně, ba přímo hloupě. Přemýšlení, téměř eisnerovské, o mateřštině a světě vůbec.
Oddechove poucne cteni, ktere je prilis nasakle profesi ucitele, nicmene za pozoruhodne povazuji doprovodne nevtirave fotografie autora, jinak jak sam priznava se pri psani nechal inspirovat a vyctem inspiraci dela z jinych spolupachatele. Od nynejska budu vsechny sve prace podepisovat svym jmenem a do podekovani jako spolupachatele uvedu nic netusici osoby: Daniil Charms, Albert Einstein, Jack London