Skúška ohňom
Suzanne Collins
Hunger Games / Hry o život série
Navzdory všetkému je Katniss stále nažive. Vyhrala Hry o život spolu s Peetom, no televízna šou sa ešte neskončila. Čaká ich víťazné turné po všetkých obvodoch, na ktorom musí prezidentovi Snowovi dokázať, že naozaj podporuje jeho politiku. Nepriamo však dosiahne pravý opak. Podnieti vlnu vzdoru proti samotnému prezidentovi. Keď si už Katniss myslí, že nič horšie sa stať nemôže, tvorcovia hier majú v rukáve nepríjemné prekvapenie. Vydavateľstvo CooBoo prináša slovenským čitateľom a fanúšikom filmovej a knižnej série Hry o život exkluzívne vydanie tejto kultovej dystopickej trilógie. Hry o život obleteli celý svet a tak ako spopularizovala čítanie medzi deťmi séria o Harrym Potterovi, Hry o život vrátili ku knihám celú generáciu tínedžerov. Teraz sa vám dostáva do rúk nové exkluzívne vydanie pre novú generáciu tínedžerských čitateľov.... celý text
Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: 2019 , CooBooOriginální název:
Catching Fire, 2009
Po prvním díle jsem se hned vrhla s nadšením na druhý. Malinko mě překvapilo, že jsme hned skočili cca o půl roku dopředu. A možná i díky tomu mi tentokrát chvilku trvalo se začíst. Ovšem jakmile se příběh rozjel, jednalo se opět o fanstastickou knížku s úžasným spádem, plnou napětí.
Hlavní postavy jsou opět úžasné. Osobně tedy doufám, že Katniss se dá dohromady s Hurikánem a Peetovi bych přála někoho lepšího, protože by si podle mě zasloužil něco lepšího než holku, která miluje jiného. Každopádně jako přátelé by byli úžasní.
Musím říct, že mě překvapilo téma čtvrtoher a jednalo se o parádní zvrat. Dále se mi hodně líbil koncept arény, který byl fakt zajímavý.
Upřímně jsem od druhého dílu čekala trošku jiný děj, ale ten nás zřejmě čeká až na závěr. Ale musím říct, že rozhodně nejsem zklamaná, spíš naopak. O tom svědčí i fakt, že jsem knížku zvládla poslechnout za jeden den :-)
I druhý díl je perfektně namluvený Terezou Bebarovou. Před druhým díle jsem přemýšlela, že bych poslech kombinovala se čtením, protože je to přece jen trochu rychlejší, ale po chvilce poslouchání jsem se rozhodla, že se o její interpretaci nechci nechat ochudit.
UCHOKNIHA. Dalo by se říct, že Vražedná pomsta je takový klasický druhý díl - těží z toho nejlepšího, co nabídl první díl a doslova se snaží nebýt s dvojkou na zádech, ale svého předchůdce dostihnout a předhonit... Jenže - tahle myšlenka mě napadala spíš v průběhu poslouchání. Vzhledem k tomu, že už mám za sebou i poslední díl téhle hladové skládačky, tak musím uznat, že výše uvedené úplně neplatí - dvojka je totiž víc než uspokojivou předskokankou dalšího dění. Musím uznat, že Suzanne Collins je všemi mastmi mazaná - dávkuje vyprávění tak, že si pro vás připraví cestu postupné závislosti až naprostému propadnutí celému příběhu. Ale to už bych byla v trojce...
Druhý díl se trochu pomaleji rozjížděl, už jsem si říkala, že oproti jedničce je to teda nuda, ale pak se příběh rozjel a od půlky se těžko odkládal... jen jsem si pořád říkala...to není možné...přece je tam fakt nepošlou! ...
Toto já miluju hladové hry jsou moje droga za mě doporučuji nejdřív knihy a pak filmy :*
Stává se mi, že mě druhý díl baví méně než díl předešlý, ale i HG to neplatí! S nadšením jsem jej zhltla.
Druhý díl Hunger Games a opět super čtení. Tak jako u první dílu, ani u druhého jsem se nenudila, knížka se četla sama a navíc jsem ji mohla porovnat i s filmem. Konec jsem dočetla během večera, tuto trilogii mám prostě ráda a jsem ráda, že jsem se do ní konečně pustila. Dávám 4*, nemám co vytknout.
Druhé díly trilogií prý bývají nejslabší, ale já jsem z knihy vůbec neměla ten dojem. Byla neodložitelná a skvělá! Oproti filmu je v ní zase něco navíc, takže jsem opět našla odpověď na pár otazníků v mé hlavě :-D Jen mě tentokrát opravdu mrzelo, že jsem filmy viděla dřív. Připravila jsem se tak o napětí, o překvapení, o možnost zapojit vlastní fantazii...
Přestože druhý díl Hunger games se netěší takové oblibě mezi čtenáři jako předchozí díl, stále se řadí mezi ty lepší druhé „vycpávkové“ díly trilogií. Opět tu máme napětí, strhující děj, ale první půlka kniha už není tak dynamická, jak by čtenář čekal. Má to své opodstatnění, ale já bych to přece jen trošku zkrátila :D Bohužel tu zase Hurikán neměl tolik prostoru – to jsem myslela, že se oproti filmovému zpracování změní – a tudíž si k němu nemůžu jako čtenář vytvořit takový vztah. I dvojka si udržela perfektní čtivost, hltala jsem každou stránku, přestože filmy znám zpaměti a miluju to stále víc a víc, těším se, až si přečtu poslední díl :)
Další díl a musím říct že ačkoliv vím jak to dopadne bylo to mnohem napínavejsi než ten film. Zároveň obohacujici o dej a další rozšíření detailů:)
(SPOILER) Zřejmě nejlepší díl trilogie Hunger games. Nejprve se Katniss vzpamatovává z účasti v Hladových hrách, poté se bojí, co jí Snow udělá, pak je šokována další účastí v nelidské show, tentokrát v 75. ročníku, tj. v třetích Čtvrtohrách. V polovině knihy přichází na scénu jedna z nejlepších postav – Finnick Odair ze čtvrtého kraje, vítěz 64. ročníku. Následuje strhující popis průběhu 75. ročníku her, který však neskončí, poněvadž zbývající soutěžící-splátce si unesou půl na půl totalitní Kapitol a vzbouřenecký Třináctý kraj, který začal horkou fázi povstání proti Kapitolu, do kterého zapojil většinu z dvanácti dalších krajů. 90 %
opět si pokládám tu stejnou otázku…proč jsem tak dlouho čekala?! já to miluju. tak originální a úžasný a panebože. ve mně se tak strašně míchaly všechny pocity. když vezmu teď romantickou linku…to bylo Peeta pak Gale pak zase single Katniss pak zase Gale a pořád dokola. no nedokázala jsem odhadnout kdo s kým a jak až do konce. můj nejvíc fav díl je dvojka, což je docela výjimka, protože druhé díly bývají vycpávky. všechny ty nástrahy a arény. já se vždycky těšila na arénu, nejlepší část. jo a Haymitch a Cetkie jsou největši soulmates. ve trojce jsem trnula celou dobu čtení strachem, co bude dál a opravdu oprávněně. jsem bulela jak želva celou trojku. vůbec mi nedocházely náznaky, než to bylo teda opravdu řečeno. jsem při čtení zároveň koukala i na filmy a musím říct, že jako doplněk ke knihám to byl luxus. já to fakt strašně miluju a šíleně se těším na Baladu o ptácích a hadech i jako filmové zpracování. no jinak konec trojky jsem absolutně nepobrala.
(SPOILER)
Ze začátku jsem se upřímně trošku bála, jestli bude kniha tak dobrá jako ta předešlá, ale opravdu mile překvapila. Užila jsem si ji dokonce o něco víc než tu první :D. Autorka si, navzdory tomu, že poslala Katniss a Peetu zpátky do arény, dobře poradila s překážkami a… no co dodat, prostě úžasné :)
Jsem hrozně zvědavá na závěrečný díl!
(SPOILER)
Po výhře v Hladových hrách si Katniss a její rodina žijí klidný život bez toho, aby museli myslet na to, co budou ten den jíst. Tento blahobyt však v sobě skrývá i temnou stránku. Společně s Peetou se stávají loutkami Kapitolu a prezident Snow Katniss pečlivě sleduje. V dalších krajích se totiž jejich obyvatelé začínají bouřit. Katniss se stává symbolem povstání a Snow musí vymyslet, jak se jí zbavit, aby to nikomu nepřišlo podezřelé. A k tomu se mu dokonale hodí nové hry, které jsou tentokrát 75. jubilejní Čtvrtohry.
Příběh opět plynul velmi rychle, čtení určitě není nijak komplikované. Osudy Katniss a lidí kolem ní už nejsou jen o hrách, ale dostávají trochu větší rozměr. Ačkoliv mě někdy v polovině postihla nějaká čtecí krize, hodnotím knihu 5 hvězdami. A opět musím zhodnotit i film, který je velmi věrný knižní předloze. A pak že to nejde :D
Tohle je prostě moje srdcovka! Můžu vidět film, číst knížku, ale stejně se toho nikdy nenabažím. Skvěle napsáno, postavy jsou úžasné a i když už nejsem teenager, tak to stejně žeru. Můžu jen doporučit!
Po velkem neocekavani po precteni prvniho dilu jsem otevrel dil druhy.... ne neprekvapil...stale stejna tur-ovina...
Nechapu komentare, ve kterych se objevuji slova: kvalita, napeti, nezapomenutelny, uzasny, skvely atd...
Ani jednim timhle slovem bych to nehodnotil... ale za to bych pouzil slova:
Otresny, nudny, jednoduchy, detsky
Musím skutečně pochválit autorku za to, že pětihvězdičková kvalita od prvního dílu nespadla.
antiutopie, dystopie, kakotopie láska boj o přežití zfilmováno revoluce reality show pro dospívající mládež (young adult)
2010 | Aréna smrti |
2012 | Aréna smrti / Vražedná pomsta / Síla vzdoru |
2011 | Síla vzdoru |
2020 | Balada o ptácích a hadech |
2010 | Vražedná pomsta |
Druhý díl Reprodrozda ve mně vyvolal při čtení a po ukončení asi stejné pocity, jako díl první. Jednoduchý jazyk, krátké věty, akurátní kapitoly, svižnost a snaha příliš nepopisovat dělají z tohoto díla (stejně jako z prvního dílu) příjemnou čtenářskou jednohubku.
Co se týče děje, tak se pomalu dostáváme od dívky z dvanáctého kraje k postavě rebelky v měřítku celého Panemu. Osobně tento díl vnímám jako spojovací kolejnici mezi příběhem o jedné dívce, která přežila jedny hladové hry (první díl) a příběhem, kdy tato dívka změní velkou rebelií a povstáním celou zem.
Na třetí díl se těším, ač se trochu bojím, jak se autorka popasuje s popisem převratu v první osobě a pouze z pohledu Katniss. Uvidíme. Za sebe dílo doporučuji.