Skúška ohňom
Suzanne Collins
Hunger Games / Hry o život série
Navzdory všetkému je Katniss stále nažive. Vyhrala Hry o život spolu s Peetom, no televízna šou sa ešte neskončila. Čaká ich víťazné turné po všetkých obvodoch, na ktorom musí prezidentovi Snowovi dokázať, že naozaj podporuje jeho politiku. Nepriamo však dosiahne pravý opak. Podnieti vlnu vzdoru proti samotnému prezidentovi. Keď si už Katniss myslí, že nič horšie sa stať nemôže, tvorcovia hier majú v rukáve nepríjemné prekvapenie. Vydavateľstvo CooBoo prináša slovenským čitateľom a fanúšikom filmovej a knižnej série Hry o život exkluzívne vydanie tejto kultovej dystopickej trilógie. Hry o život obleteli celý svet a tak ako spopularizovala čítanie medzi deťmi séria o Harrym Potterovi, Hry o život vrátili ku knihám celú generáciu tínedžerov. Teraz sa vám dostáva do rúk nové exkluzívne vydanie pre novú generáciu tínedžerských čitateľov.... celý text
Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: 2019 , CooBooOriginální název:
Catching Fire, 2009
Ale jo, druhý díl byl lepší než první, přišel mi promyšlenější, chytřejší. V rámci žánru YA je to fajn příběh. Opět velmi pohlcující. Líbí se mi láska obou chlapců k hlavní hrdince - je nesmírně nesebestředná, velkorysá.....
Druhý díl neméně skvělý. Dokonce mě bavil i trochu víc, jelikož už to nebyla jediná hrdinka proti celému světu, ale vynořovaly se další zajímavé postavy. A sledovat, jaké osoby vyhrály předchozí ročníky bylo zajímavé, každý zvláštní, každý na to šel jinak. Někomu pomohla náhoda, jiní byli zabijáci. Kapitol najednou ztrácí na té své velkoleposti, objevují se nová tajemství a naděje. I film i knihu jsem pohltila několikrát, neskutečná práce.
Neuvěřitelně čtivý díl. Druhé díly bývají nejslabší, ale tenhle to pravidlo porušil. Byl prostě super. Velké plus je za části co nebyly ve filmu. Tady jich bylo mnohem a víc a užila jsem si je. Za mě teda vedly scény u rybníku a na cestě do Kapitolu. Filmové zpracování mi přišlo celkem táhle a nudné. Jsem ráda, že to knížka můj pohled na druhý díl změnila.
Začátek byl super. Nejvíc jsem si to, ale užila od druhé části. Přehlídka a všechno za mě super. Rozhovory, příprava. Popis šatů byl opět skvělý. Autorka má všechno krásně promyšlené. To co muselo splátci zvládnout bylo super. Podle mě se mnohem zlepšil popis. Hlavně arény. Tu jsem si opravdu užívala.
No a konec. Věděla jsem jak to mám skončit, ale i tak mě to zasáhlo. Nečekala bych, že jsem si ho to tak oblíbila. Nutně potřebuji další díl. Za tenhle díl před autorkou smekám klobouk.
Ano, možná to má pár nelogičností a scén “deus ex machina”, ale víte co? Mně je to jedno. Pořád má příběh hlubší přesah, zajímavé zvraty a nečernobílé postavy, takže jsem naprosto spokojená.
Dovolím si toto druhé pokračovanie zhodnotiť tak, že bolo o chlp lepšie ako jednička.
Nedalo sa odtrhnúť. Aj keď som viac krát mala pocit, že je to nelogické, alebo by si niektorá pasáž zaslúžila obšírnejšie pojatie, privrela som obe oči a hltala dej až do poslednej stránky.
3/5
No já byla unešená.
2. dílů sérií se trochu bojím, protože bývají vycpávkové, ale Vražedná pomsta je skvělé pokračování Arény smrti. Musím pochválit originalitu, se kterou autorla vymyslela arénu, protože to je naprostá pecka.
Já tuhle sérii miluju a miluju i filmy. Mohu jen a jen doporučit
Rozhodně se nedá říct, že by šlo o vycpávkový díl, jak už to tak u druhých dílů bývá. První se mi ale líbil daleko víc, někdy tady totiž děj plynul tak rychle, až jsem vůbec nestačila vstřebávat, co se vlastně dělo, zvlášť závěr byl takový moc rychlý. Určitě se ale pustím i (v mém případě do poslechu) posledního dílu, chci vědět, jak trilogie dopadne. Druhý díl hodnotím jako lepší průměr.
Přemýšlím, v čem je vlastně kniha dobrá nebo nadprůměrná. Propracovanost a vykreslení postav? Ne. Originalita a logika děje? Vůbec ne. Propracovanost a popis světa? Představené myšlenky? Vzbuzené emoce? Ne. Ne. NE! V druhé polovině se nedá upřít, že děj odsýpá, ale bylo třeba k tomu zcela vykrást první knihu. Mám pocit, jako bych koukal na hollywoodský trhák. Vše klouže jen tak po povrchu, postrádá hlubší smysl nebo naráží na logické nedorazy. Nebýt zřejmě dobře zvládnutého marketingu a drnkání na náctiletou strunu (byť stejně nepovedeně), kniha by nemohla dosáhnout takové popularity. Z podprůměru ji vytahuje pouze začátek 6. kapitoly. Konec mě nepřesvědčuje, abych tuhle trilogii vůbec dočetl, a nestačí na to, abych hodnotil lépe.
Za mě ještě o chlup lepší než díl předešlý, u toho člověk mohl skončit a děj by byl uzavřený, tady se pokračování ke četbě vybízí.
Skvělé pokračování, postavy se suprově mění a akce je tam furt a i dialogy jsou důležité. Líbí se mi, že i jiné postavy zde dostaly své místo na akci a že ještě víc jen zkreslily krutosti Hladových her. Pěkná akce, emoce i vše ostatní se zajímavým koncem.
(SPOILER) Opět skvělé napsané. Tento díl mám nejradši z filmů.. U knihy to tak úplně není.. Arénu smrti nepředčila, proto o hvězdu min. Nicméně mě strašně bavilo jak Katnis postupně docházelo jak silné jsou její city k Peetovi.. Krása. A film mi po přečtení knihy přijde dost osekaný. Kniha ale opet přečtena za jeden den, takže netřeba slov o kvalitě
Čtení se mi opět moc líbilo, jen dávám o hvězdičku méně za Katniss, která mi občas lezla na nervy, což asi není nejlepší důvod k nižšímu hodnocení, ale vážně mi to vadilo.
Mám husinu, když si pomyslím, že autorka má své arény tak dokonale promyšlené, jako kdyby je snad sama zažila...
Ne opravdu, dokonalost od začátku do konce. Tento díl se mi líbí ze všech nejvíce, protože tady už se objevují ty nejlepší postavy, které nejde nemilovat a taky už si k nim můžete najít nějaký vztah, což v prvním díle úplně nešlo.
Líbí se mi ten koncept partičky, která v aréně vzniká a vlastně všichni tak +- jsou za jedno, i když to na první pohled tak nevypadá.
Je to skvěle napsané, pěkně vyvážené složky popisné, dějové i úvahové. I film je top. Jediná výtka snad, že je to trochu více drsné, takže nic pro milovníky sladkých romantik.
Prostě skvělé, doporučuji.
Druhý díl svým způsobem ještě lepší, než ten první. Rozdíly mezi knihou a filmovým zpracováním se zde prohloubily, film má sice větší spád, ztrácí se v něm však motivy hrdinů a některé detaily příběhu jsou zcela pozměněny, vynechány. Výborné pokračování.
(Pozn.: čteno v rámci Čtenářské výzvy 2021 - Kniha do 15. místa v některém žebříčku na Databázi knih, konkrétně 5. místo mezi sci-fi.)
Viděla jsem filmy, a proto jsem sáhla po předloze. Opět se mi potvrdilo, že kniha je o moc lepší. Velmi dobře se mi četlo i pokračování a mohla jsem dál prožívat příběh hrdinů krutých her.
Kniha je vice zamerena na Katniss a jeji vnitrni myslenky, nez na samotne hry. Dle meho nazoru byl prvni dil nepatrne lepsi, ale i tak si 5 hvez zaslouzi.
antiutopie, dystopie, kakotopie láska boj o přežití zfilmováno revoluce reality show pro dospívající mládež (young adult)
2010 | Aréna smrti |
2012 | Aréna smrti / Vražedná pomsta / Síla vzdoru |
2011 | Síla vzdoru |
2020 | Balada o ptácích a hadech |
2010 | Vražedná pomsta |
Kniha by byla přečtená za jeden den, kdybych si ji nechtěla šetřit :D. K filmovému zpracování - za mě druhý díl odpovídá více knížce než předchozí díl, takže super.
Strašně mě to bavilo, bylo super nahlédnout zpětně i do předchozích her, dozvíte se třeba jakým způsobem vlastně vyhrál Haymitch atd. Určitě najdete vývoj hlavních postav a děj bezesporu taky (žádný "vycpávkový" prostřední díl. Asi nemám moc co dodat. Jsem velká HG fanynka.