Sláma v botách 2
Veronika Kyčera Kučerová
Podtitul: Nejdůležitější v životě je LÁSKA. A hlína za nehty! Pokračování knihy Sláma v botách. Tentokrát strhující vyprávění o tom, jak to dopadne se vztahem, když se jeden z páru rozletí za svými ideály, a druhému nezbývá než se přidat, nebo odpojit. Veronika prožila tuto situaci na vlastní kůži a svou zkušenost dokázala přetavit ve snad nejsilnější (a také nejvtipnější) výpověď o lásce za časů eko krize, jaká zatím v Česku vznikla. Příběh sleduje úsilí manželů vytvořit si opravdový domov a rodinu, a tak zamíří z velkého města na malé a nakonec až na vesnici, kde zahradničí, hospodaří a zapojují se do sousedského života. Jenže k idyle má realita daleko. Připravte si poznámkový blog i kapesníky. Je pravděpodobné, že obojí budete potřebovat!... celý text
Po prvním díle, který se ke mně dostal trochu náhodou, jsem věděla, že pokračování si nesmím nechat ujít! Opět jsem se bavila i dojímala, kniha je skvělou sondou do rodinných vztahů, a to zásluhou autorčiny upřímné výpovědi - žádné: "Hej, podívejte se všichni na můj dokonalý život a následujte mě!", ale autentické vyprávění o cestě za smysluplným životem - se všemi pochybnostmi, překážkami a často i nepochopením.
První díl se mi líbil o chlup víc (možná proto, že v něm dostalo o něco větší prostor zahradničení), ale i tak jsem si knihu užila.
Originální grafické i knihařské zpracování také stojí za povšimnutí!
Po prvním zasazeném semínku u nás doma jsem usoudila, že potřebuji rady zkušenějšího a pustila se do čtení této knihy (a k tomu jsem přidala knihu Zahradníkův rok od Čapka - vzala jsem to pěstování spíš literárně...). Rad se v této knížce dostává průběžně celou dobu, na konci knihy jsou pak všechny tipy pěkně shrnuty. Na uceleném a přehledně poskládaném příběhu mě však nejvíc zaujala autorčina osobnost, zaujatost, zabejčenost a cílevědomost, s kterými kráčí za svou metou. Je to evidentně inspirativní osobnost, s kterou ale asi nebude úplně jednoduché žít, jak už to tak u některých silných osobností bývá. Má ovšem úžasně tolerantního partnera, který ji její sny pomáhá plnit a přitom stojí nohama na zemi, smekám.
Tak ať Vám rostou!
Druhá kniha Slámy v botách jde víc do hloubky. A často to nejsou kdovíjak radostné hlubiny spokojené rodinky, spíš naopak, až mě kolikrát zaskočilo, jak osobní věci do knihy zařadila. Vtip je stále ve velké míře přítomen a o trapnější situace není taky nouze. Bylo to moc pěkné čtení. Obě knihy jsem si koupila a jsou to přesně ty kousky, které člověk mnohokrát za život prolistuje, rozpůjčuje... žádné knihovní ležáky!
Obě knihy jsem přečetla jedním dechem v rekordním čase. Nepamatuju si, že bych se někdy u čtení tolikrát nahlas smála a citovala manželovi v slzách a záchvatech smíchu.
V knihách najdete humor, v druhém díle navíc s velkým přesahem a důležitými životními otázkami.
V mnohém bych našla paralelu ... dvě malé děti a vše s tím spojené, krize v manželství, zimní deprese, hledání sebe sama, láska k přírodě, nikdy nekončící práce na zahradě, ekologie a alternativa, snaha najít a vést smysluplný život...
Knihy příjemně plynou, jsou upřímné, autentické a hlavně tááák vtipné.
Veroniko, děkuji za Váš humor, který je tak moc potřeba a otázky, které si kladete. Díky Vám jsem zase o kousek blíž tomu, kdo jsem a co v životě chci.
Úžasné, osvěžující a vtipné čtení ze života. Rozhodně přečtu ještě několikrát. O dokonale nedokonalém životě a tom, že na náročné chvíle s budováním domova, zahrady a vychováváním dětí se jednou se slzou v oku bude vzpomínat. Děkuji autorce za otevřenost.
Palec nahoru také za neotřelý eko-design knihy, které ovšem neubírá na "uživatelské přívětivosti". Kniha se nezavírá, černobílé fotky mají náboj,...
deníky děti rodina manželství pěstitelství, pěstování rady, tipy, nápady životní styl manželská krize ekologická zahrada, ekozahrada autobiografie
A máme zde pokračování. Veronika jde ve své cestě za spokojeným životem ještě dál a teď už jde do tuhého, neboť zapojuje i svého muže (mimochodem, takového chlapa je třeba nosit na rukou). A že to není procházka růžovou zahradou. Co na této knize fakt oceníte, je to, že autorka odhaluje svůj život až na dřeň a nehraje si na žádnou dokonalou ženušku, která zvládá úklid, každodenní vaření, dvě děti, milion projektů, svou mega zahradu, vypadá u toho stylově a ještě má několik hodin času na sebe. Ani náhodou! A je to
fakt povznášející. Velmi taky oceňuju mnoho zahrádkářských tipů na konci knihy. Velmi inspirativní. 100%