Nešťastná kloboučnice

Nešťastná kloboučnice
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538503/bmid_slecna-austenova-vysetruje-nestastn-6646e78f78865.jpg 4 19 19

Poutavá a duchaplná detektivka, v níž se role nebojácného amatérského detektiva ujímá sama věhlasná spisovatelka Jane Austenová. Vše začíná během plesu na sousedním panství. V zamčené místnosti je nalezena mrtvá kloboučnice, a tak se kurážná a neuvěřitelně chytrá Jane ocitne ve víru záhady. Když se následně ukáže, že její bratr Georgy u sebe přechovává šperk zavražděné, mají vyšetřovatelé jasno a na obzoru se pomalu rýsuje stín šibenice. Jane nepochybuje, že její bratr je nevinný a případ je složitější, než se navenek zdá. Pátrání ji zavede do všech vrstev místní společnosti a její seznam podezřelých narůstá. Aby případ vyřešila a bratra zachránila, bude muset svůj pozorovací talent podrobit náročné zkoušce. Chytrý příběh se špetkou romantiky, který vás vtáhne do života a doby oblíbené spisovatelky Jane Austenové.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Jota

Miss Austen Investigates: The Hapless Milliner, 2024

zuzana2599
včera 4 z 5

Tak to byl velmi příjemný výlet do doby 18. století, do doby Jane Austenové. S radostí jsem se seznámila s její početnou rodinou a uvítala Jane jako vyšetřovatelku případu nešťastné kloboučnice. A budu číst i dál, protože Janino vyšetřování bude pokračovat dalším případem. Líbilo se mi, jak autorka vyobrazila vztahy v Janině rodině i jak popsala samotnou Jane. Hezké čtení, které vnímám i jako holt slavné spisovatelce !

Knižní střípky
30.08.2024 4 z 5

Milujite-li tuto slavnou anglickou spisovatelku a dobu v ní žila, vřele tento knižní výlet doporučuji.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků.

SBH
24.08.2024 3 z 5

(SPOILER) Jako milovnici románů Jane Austenové a zároveň detektivek mě tento počin nemohl minout.
Zpočátku jsem si zoufala. Autorce se podařilo skvěle vystihnout styl, jakým Austenová píše, jenže to samozřejmě není originál. Bolestně mi scházel esprit, vtip, lehkost, hravost. Tohle bylo jízlivé, posměvačné, maloměšťácky přízemní. Zhruba v první čtvrtině jsem váhala, zda vůbec pokračovat.
Jenže došlo k překvapivému jevu, zaujala mě vlastní detektivní linie. Ano, vyšetřování probíhalo pomalu a velmi klopotně, ovšem přesně tak, jak by fungovalo v dané době a pro ženu. Pak jsem si začala užívat různé narážky na situace z děl Austenové, zde podané jako inspirace a příhody, z nichž posléze (jakoby) slavná spisovatelka čerpala.
Přitom stavbě románu, uvěřitelnosti dialogů (v rámci stylizace) a propracované charakteristice postav není co vytknout.
Bohužel způsob, jak Georgy získal řetízek, byl zřejmý ve chvíli, kdy k němu chlapec přišel. Iluze brilantního mozku hlavní hrdinky tím dostala vážné trhliny. A při nečekaném odhalení na hřbitově v závěru už bylo nad slunce jasné, kdo vraždil, přesněji řečeno to nikdo jiný nemohl spáchat, přesto Jane uhání konfrontovat dalšího podezřelého ze seznamu. Takže ano, vyšetřování se mi líbilo, odkazy na díla Austenové taky, ovšem jako celek se kloním spíše k pocitu zklamání.
Snad kdyby se autorka tak úzkostlivě nedržela stylu svého idolu, výsledek by dopadl lépe. Po dalších dílech určitě nesáhnu.

Márinka
14.08.2024 4 z 5

Doporučuji všem milovníkům knih a doby Jane Austenové. Více v recenzích.

Ctenar1202
28.07.2024 4 z 5

Celý příběh začíná na plese, kam se sjedou samí vlivní lidé, ale vše překazí nález mrtvé ženy. Je to kloboučnice a nikdo nechápe, proč by ji někdo zabíjel. Jane Austenová je mladá, chytrá a na dobu ve které žije, velice kurážná žena, která se rozhodne, že celé záhadě přijde na kloub. Není totiž spokojená s dosavadní prací vyšetřovatelů. Ti totiž z vraždy obvinili jejího bratra. Jenže ten je mentálně postižený, a nerozumí tomu, proč je odveden do vězení. Netuší ani, jak se do jeho kapsy dostal přívěsek zavražděné. Jane se rozhodne, že udělá vše pro to, aby dokázala, že je její bratr nevinný a skutečný vrah je stále na svobodě.
Příběh je psaný s mnoha odbočeními mimo vyšetřování, kdy čteme o Jane a jejích představách o sňatku s jedním pohledným mladíkem. Jak je zvykem, pokorně čeká na žádost o ruku, která ale nepřichází. Ona si ve své hlavě představuje všechna možná pro a proti, proč se ještě nevyjádřil.
Celkově je vyšetřování velice pozvolné, kdy Jane podezřívá postupně víc a víc lidí, kteří jí přijdou svým chováním či rodinnými problémy, podezřelí. Nám čtenářům tak zamotává hlavy víc a víc. Můžeme tak společně s Jane přemýšlet nad tím, kdo kloboučnici zabil. Navíc je zde spisovatelka Jane Austenová ve zcela nové roli, a to v roli vyšetřovatelky, která se autorce Jessice Bellové velice povedla. Líčení vztahů v rodině Austenových, celkově vykreslení fungování společnosti, kdy ženy neměly práva jako muži a očekávalo se, že budou oddaně poslouchat a nejlépe sedět doma. Jane však taková není.
Příběh se mi líbil, vraha jsem, jako vždy neuhodla, ale pokud autorka vydá další knihu, ráda si ji přečtu. Pokud si vy knihu budete chtít přečíst, neočekávejte nic krvavého a drastického, jak to v dnešních kriminálkách bývá. Toto je velice poklidná detektivka. Ale moc hezky napsaná.
Velice mě zaujal autorčin doslov, kde nám představuje život Jane Austenové a co vše z jejího života v příběhu pozměnila. O Jane je známo, že byla velice chytrá a ambiciózní. A tak se Jessica Bullová rozhodla, že z ní udělá, alespoň v knize, vyšetřovatelku. A této role se zhostila skvěle.