Slečna M.
Caroline Woods
Berlín 1938 Sestry Berni a Greta vyrůstaly společně v berlínském sirotčinci. Pak ale do jejich životů vstoupí válka. Berni si začne vydělávat jako prodavačka cigaret v nočních klubech – svérázných kabaretech, ve kterých jsou porušována veškerá tabu a mnohé je dovoleno. Greta nastoupí na zdravotnickou školu. Když je nacisty donucena pomáhat při zrůdných lékařských experimentech, rozhodne se, že nastal čas rodnou zemi opustit. Nehodlá však odejít sama, bez sestry. Vše ale dopadne jinak než plánovaly. Rozhodnutí, která učiní, změní jejich vztahy i životy. Navždy. Jižní Karolína 1970 Jednoho dne dostane Janeen Moorová do ruky dopis adresovaný její matce. Je to zpověď s naléhavou prosbou o odpuštění, kterou napsala neznámá Němka. Jakou roli sehrála v tomto příběhu její matka? A proč ji tak rozrušila nedávná zpráva o tom, že byl v Americe spatřen bývalý německý důstojník SS?... celý text
Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: 2018 , Fragment (ČR)Originální název:
Fräulein M., 2017
Mě se kniha líbila, ale řekla bych, že je to spíš jedna z těch "lehčích" knih co se týče tohoto žánru.
Též se mi ty sestry místy pletly.
A zmátlo mě poté, že vlastně Berni se přejmenovala na Anitu, když prchala ze země, kdy vycestovala na její pas, takže sem si ji hlavně ze začátku pletla tou skutečnou Anitou. Co se vlastně se skutečnou Anitou stalo se dočtete v knihe. Její postava mě zasáhla snad asi nejvíce.
Tyhle vymyšlený příběhy z války mi moc nešmakujou.
Ale určitě stojí za přečtení. Pro mě to bylo takový nedotažený. Mohla si s tím dát autorka rozhodně víc práce ...
Začátek knihy se mi moc líbil, ale pak mě kniha nějak přestala bavit. Chvílemi jsem ji chtěla dokonce odložit jako nedočtenou, ale dočetla jsem ji ikdyž s malým přemáháním. V knize jsem se začala jednoduše ztrácet, pletli se mi postavy a jejich osudy. Konec jsem už jen rychle přeletěla, abych měla dočteno, ale popravdě si z něj skoro nic nepamatuju.
No, nevím. Asi jsem podle anotace knihy čekala trochu více. Trochu mi děj přišel zmatený a spoustu věcí tam nebylo vysvětleno.
Líbil se mi začátek knížky, ale pak se mi to zdálo hodně nepřehledné a vyprávění sester se mi pletlo, knížku jsem odložila na snad to někdy dočtu. Dočetla jsem, ale učitě to není nic, co by mě uchvátilo. Hodně událostí tam není ani zodpovězeno a čtenář si to může jen domyslet.
Při návštěvě Levných knih jsem si na cestu vlakem vybrala právě Slečnu M. a nejet až na konečnou, asi bych přejela! Bernadetta a Margareta Metzgerovy a jejich životní osudy, které se zkomplikovaly už v dětství, a bouřlivá třicátá léta v Německu je rozdělila úplně.
Mám za sebou spoustu knih, které se různou měrou a různým způsobem vracejí k válečným letem, a tahle podle mě patří k těm povedenějším. Zaujala mě spousta věcí a ani dost málo mi nevadilo, že většina situací problém jen nastínila, ale nedotáhla. Opět jsem "poznávala" berlínské čtvrti - Charlottenburg, Zehlendorf, a opět mě šokovalo, že většina děje (a tedy datace většiny protižidovských opatření a nařízení) se odehrává v časech předválečných, tedy ve 30.letech. Zajímavá byla i zmínka o olympiádě, při níž se situace aspoň na chvíli a pouze zdánlivě normalizovala.
Nadchla mě různorodost postav - hlavní sesterské duo, řádové sestry a obecně prostředí sv. Luisy, samozřejmě Sonja, Anita, úžasná byla paní Pelzerová, tak nějak divná celá rodina Eislerova, no a samozřejmě taky sestřenice a bratranec v závěru knihy. Nechybělo napětí, tajemství, překvapení, vyhovoval mi i autorčin styl.
Ne všechno bylo dokonalé a třeba Frederik Veliký byl už na mě příliš americký - nebo možná jen špatně přeložený; historik by asi našel více lapsů, ale historici - naštěstí! - tyto knihy většinou nečtou. Navíc mě podobně jako spoustu dalších čtenářů sice mile překvapila obálka, ovšem po přečtení knihy naopak nemile vnímám letopočet na ní uvedený, vzhledem k obsahu knihy naprosto nelogický. Přesto jsem velmi spokojená a nepochybuju, že čtenáři naší knihovny budou rovněž; válečná témata pořád patří mezi velmi vyhledávaná a oblíbená.
Anotace nečtu, knihu jsem si vybrala právě na základě jakoby ošoupané obálky. A zaujal mě i název, který jsem ocenila až téměř na konci knihy. Jestli to byla autorčina prvotina, pak smekám a těším se na její další knihy.
Co jí to před odjezdem říkala Sonja? "Kvůli okolnostem už není urážkou nedostatek důvěry v někoho druhého."
Přiznám se, že jsem knihu chtěla odložit. Naštěstí jsem to neudělala . Kniha má obrovský potenciál. Příběh jako takový je úžasný. Hlavní postavy si rychle oblíbíte ... Nicméně , chvilku bude trvat, než si zvyknete na autorčin styl. Je škoda, že některé situace odbočí do slepé uličky a vy se nikdy nedozvíte, jak dopadly . Šlo to všechno mnohem víc rozvinout. Kniha by si zasloužila pár stránek navíc a čtenář pár odpovědí. Nicméně ve finále dávám plný počet a doporučuji .
Zakoupená kvůli líbivé obálce, občas tuto "chybu" udělám :-) Nicméně, příběh měl potenciál, myslím, že se to dalo lépe využít. Přišlo mi to nemastné neslané. Když už něco začalo být zajímavé, autorka to nerozvedla a utla to. Škoda
Když sem si tuto knihu před pár dny pořídila v levných knihach za 100,- neočekávala sem skoro nic, jen nějaké oddechove čtení. Byla jsem však velmi mile překvapená. Hlavni děj se odehrava v německu za druhé světové války, resp.zacatek valky, vypráví ho dve holcicky. Současně se prolíná s vypravenim tech samých devcat ale az z roku 1970 v americe. Chvili mi sice trvalo nez sem si zvykla kdo zrovna vypravi ale jinak to bylo skvělý. Všem co maji radi tematiku druhe světové a zároveň maji radi romany vrele doporucuju.
Knihy, které se odehrávají za války nebo se jí nějakým způsobem dotýkají mě hodně zajímají. Tahle kniha není jedna z nejlepších, ale rozhodně je jedna z nejoriginálnějších. Kniha se soustředí na dvě sestry. Jejich cesty se rozdělí, válka a období před ní poznamená obě, ale každou jinak. Kniha ukazuje, že i lidé, kteří byli na straně Německa to neměli jednoduché. Pokud vás knihy o druhé světové válce zajímají, pak vám tuhle můžu jedině doporučit. Má svoje chyby, ale přinese vám zase nový pohled na tu dobu.
Jsem překvapená zdejším nízkým hodnocením, mě se kniha líbila moc.
Příběh vypráví osud dvou sester, které spolu vyrůstají v sirotčinci v Německu před a během 2. Světové války. Jejich vzhled, povaha a schopnosti je rozdělí a jejich budoucí životy už se nemohou víc lišit. Každá musí sama za sebe činit vážná rozhodnutí a pak se vyrovnat s následky svých činů.
V příběhu se prolíná minulost s přítomností, které v sobě ukrývají hlavní zápletku knihy, která by pro mnohé čtenáře mohla být až šokující. Nicméně pro ostřílené čtenáře detektivek je zápletka průhledná už na začátku, to ale rozhodně nebere nic na poutavosti celé knihy. K přítomnosti se v knize dostaneme až za její polovinou a do té doby nám autorka postupně podává sesterský příběh pěkně popořadě jako na zlatém podnose. Troufám si tvrdit, že autorčiným záměrem bylo především vykreslení celého příběhu a pochopení povahových rysů hlavních i ,,vedlejších" postav. Na tom totiž stojí celý příběh.
Slečna M není další z knih popisující zvěrstvo odehrávající se za druhé světové války, ale spíše ukázka toho, jak válka dokázala změnit chování lidí a ovlivnit jejich život. Je to příběh dvou sester, které se kvůli válce vzdálily a hledají znovu cestu zpět, přestože jim osud hází jeden klacek pod nohy za druhým.
Zajímavý životní příběh dvou sester, který se určitě mohl stát. Kniha se dobře čte, čekáte, jak osud sestry nejdříve rozdělí a pak opět spojí.
Na knihu jsem se dlouho těšila, chtěla jsem si ji koupit, nakonec jsem si ji půjčila z knihovny a asi je to dobře...
Obálka na přední straně se mi moc líbila a pro mne je škoda, že je kniha brožovaná, mám raději vázané. Na obálce je uvedeno Berlín 1943, ale kniha nemá s tímto datem nic společného.
Líbil se mi začátek knihy, kdy se seznamujeme s Gretou, Berni, sestrou Josefinou i Marií. Později i s Anitou, Sonjou a časy v předválečném Berlíně.
Všichni samozřejmě víme, jak to bylo a pokračovalo, ale ty začátky... Koho byste volili, kdybyste živořili bez práce i peněz a někdo vám sliboval, že budete pracovat a mít dobře, budete se moct postarat o své dítě?
Líbil se mi ten popsaný vývoj v Berlíně v 30.letech. Později, už to trošku upadlo, Amerika v 70.letech mne nenadchla.
Spoustu věcí je potřeba číst mezi řádky, autorka spoustu věcí nakousla, zmínila, ale už jsem se nedozvěděla nic dalšího. Je to škoda.
Je také škoda, že se autorka víc nerozepsala o osudu Anity a Sonji...
Jak už zde bylo napsáno, kniha má velký potenciál, ale... Nebylo to špatné, ale už jsem četla lepší knihy z války. A ten konec... Připadá mi, že autorce došel dech nebo inkoust :(
Doba před válkou a během ní: Berni a Greta jsou sirotci vyrůstající v berlínském sirotčinci.
Od smrti obou rodičů byl jejich život čím dál těžší , hlavně u mladší sestry, která od narození špatně slyšela. Sluch jednoho ucha se pomalu zhoršuje .
Když Bernadette po čase vyberou na akademii, už v 17 ví, kam by směřovalo její vzdělání - chce založit školu pro hluché a pomoct tak nejen Margaretě. Vše ale skončí jinak než bylo původně v plánu a nejen Berniiným přičiněním. Začne válka a Margaretta, kterou zpočátku od sestry oddělili musí dělat to , co řeknou nacisté. Není to nic příjemného- experimenty s děsivým cílem. Útěk sester je naplánovaný - zbývá jen čekat na příležitost.
v Jižní Karolíně je nějakých 30 let po válce, ale v jedné rodině se tajemství neutají. Janeen dostane zpověď neznámé ženy, o něčem, v čem byla zapojena její matka. Jak s tím souvisí ona sama a proč pisatelka dopisu prosí o odpuštění?