Hotel Bertram
Agatha Christie
Slečna Marplová série
Odveká túžba slečny Marplovej pobudnúť vo vychytenom londýnskom hoteli sa konečne splní. Veď v hoteli Bertram poskytujúcom služby v tradičnom štýle možno stretnúť množstvo známych ľudí a osobností vyhľadávajúcich atmsoféru starých dobrých čias. Až zmiznutie roztržitého duchovného a vražda hotelového zamestnanca naštrbia jeho reputáciu a vzbudia záujem Scotland Yardu. Kto môže byť pre inšpektora Davyho užitočnejší ako jeden z hostí – najmä ak je ním nenápadná stará dáma, ktorá ma oči aj na chrbte a nikdy nedá na vonkajšiu pozlátku.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2002 , Slovenský spisovateľOriginální název:
At Bertram's Hotel, 1965
![pepa4081 pepa4081](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/123920/m_pepa4081-ON3.jpg?v=1590249864)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Pěkná detektivka, kde má paní Marplová jen menší roli. Překvapivý konec.
Velmi uspokojivé.
![Karamela008 Karamela008](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Napínavé, jako vždy, čtenář se snaží uhodnout rozuzlení zápletky ale stěží, jako to většinou u autorky bývá. Početla jsem si.
![@knihomolka @knihomolka](https://www.databazeknih.cz/img/users/30_/304272/m_aknihomolka.jpg?v=1730390446)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Moje první zkušenost s trochou klasiky dopadla velmi příjemně. Musela jsem si zvyknout na poklidné jemné tempo bez dramat a zvratů, jako je tomu u novodobé literatury. Moc se mi to líbilo, protože jsem tak získala prostor se skutečně ponořit do prostředí a tématu. Pravda, slečna Marplová se stala jakýmsi deus ex machina, nikoli hlavní aktérkou, nicméně kniha se mi moc líbila a už mám v záloze další. Prostředí staré Anglie má svoje kouzlo.
![Sybelle Sybelle](https://www.databazeknih.cz/img/users/36_/361467/m_sybelle-Jzz.jpg?v=1643651850)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Detektivky Agathy Christie jsou vždy pěkné odpočinkové čtení. V tomto díle není moc slečna Marplová vidět. Výsledek je kooperace vrchního inspektora Davyho a slečny Marplové. Příběh se odehrává v duchu staré Anglie, která už takto existuje jen v hotelu Bertram. Obě postavy si všímají detailů a drobností, které jim hodně pomohou vyřešit případ. Filmová verze se hodně liší od knihy, ale za mě jsou obě pěkné.
![Jíťa307 Jíťa307](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/317607/m_jita307.jpg?v=1721109360)
Poslechnuto jako audiokniha, těšila jsem se na ni, protože mám tuto autorku ráda. Kniha se zabývá vzpomínkami na dětství slečny Marplové, která přijíždí do Hotelu Bertram a je nemile překvapena, že ten starý známý hotel je zmodernizovaný. Všímavá slečna Marplová zjistí, že se zde něco děje a jako vždy, přispěje k rozlousknutí případů, které se snaží vyřešit inspektor Davy. Za mě to je jedna z nejslabších knih slavné autorky. Osvědčení interpreti pan Brousek s paní Merunkovou opět nezklamali.
![SSTknihy SSTknihy](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/125411/m_sstknihy-1hh.jpg?v=1540838357)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Místa, na která se po letech vracíme, nebudou nikdy taková, jak si je pamatujeme z minulosti. Slečna Marplová nachází "svůj" hotel Bertram na první pohled sice beze změny, ale závan nové doby je nezadržitelný. Pod povrchem dokonalosti a luxusu tu navíc bují něco hodně nekalého.
Vyšetřování vede různými směry a bude třeba odhalit hned několik zločinců a víc než jedno tajemství tohoto luxusního hotelu. Slečna Marplová vše pozoruje tak trochu zpovzdálí a moc se nezapojuje, jako by i ona už patřila jen do starých časů. Ale pořád jí to pálí a policie by bez ní byla bezradná.
![sgjoli sgjoli](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/13145/sgjoli-K7p.jpg?v=1540819697)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Tahle kniha mi v knihovně ležela několik let netknutá, a tak jsem si říkala, že je konečně na čase se do ní pustit. Slečnu Marplovou mám vcelku ráda, tak proč ne.
No, nakonec se z toho vyklubalo docela průměrné čtivo. Trochu mne mrzelo, že slečny Marplové jsem si tu tolik neužila. Přišlo mi, že do příběhu skoro nezasáhla a spíš jen tu a tam probleskla její přítomnost a její ostrozrak. Ale zas tak velkou roli tu neměla, zdálo se mi.
Líbilo se mi to prostředí hotelu a té aury, co to kolem sebe neslo - kdo četl, asi ví, na co narážím. Ale ve výsledku celé řešení té zápletky, ta pointa mne tolik neohromila a ten závěr byl za mne spíše slabý. Přitom první půlka byla slibná a já si od toho rozuzlení na základě toho docela dost slibovala. No, bohužel, no...
Nakonec tedy průměrné 3 hvězdy a asi se k tomuto příběhu již nebudu vracet.
![rafan65 rafan65](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/273854/m_rafan65-vdz.jpg?v=1603886699)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skvěle napsaný příběh který mě znovu jednou zavařil hlavu. Tentokrát jde o hodně zamotaný děj ve kterém čtenář marně namáhá mozek nad řešením této záhady. Mistrovské dílo královny detektivky.
![milary milary](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Líbilo se mi prostředí i nabídka služeb hotelu Bertram. Nejvíc ty vdolečky. :)
Mně se vlastně dost! líbila i zápletka, byť místy maloučko děravá. A u detektivek Agathy Christie v podání dua Merunková - Brousek nemůže člověk dost dobře plýtvat slovem slabší. Ale přece jen...
Něco mi tam chybělo a něco jakoby přebývalo. Například slečna Marplová byla trochu stínem sebe sama, a nedalo se to svést na pokročilý věk. Bez známého inspirujícího jiskření působilo její obsazení do obvyklé role trochu rutinně. Něco bylo zkrátka divně. V hotelu Bertram i v tomhle příběhu.
P.S. A bez kmínového koláče bych se obešla vůbec... ;)))
![Knižní střípky Knižní střípky](https://www.databazeknih.cz/img/users/50_/5025/agatha-hpd.jpg?v=1589135906)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Nebudu tvrdit, že tento 11. díl z detektivní série, v níž prim hraje slečna Marplová, je mým nejoblíbenějším dílem. Ano, je to poněkud slabší kousek z pera této královny detektivního žánru, ale stejně to bylo skvělé.
![Vesmich Vesmich](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Při čtení Agathy mám nového koníčka. Přečtu si to, pak si to poslechnu jako audioknihu a pak se na to podívám ve filmu. Rozdíl mezi seriálem a knihou je někdy tak velký, že je to vlastně nový příběh :) V hotelu Bertram to bylo také tak, ale aspoň vrah zůstal stejný.
![Medasek Medasek](https://www.databazeknih.cz/img/users/28_/280744/m_medasek-FXI.jpg?v=1564847397)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Kniha byla pro mě trochu zklamáním. Rozhodně nejslabší, kterou jsem od autorky, zatím četla. První půlka se táhla jako týden před výplatou a v té druhé mi bylo hned jasné, kdo je oním záhadným zločincem.
![petrarka72 petrarka72](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/175949/m_petrarka72.jpg?v=1734188697)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Méně povedený, ale stále dobrý. Jen tempo je ještě pomalejší než obvykle a ne všechno do sebe zapadá jako třeba v Kapse plné žita.
![jprst jprst](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Hodně pomalé tempo, chvílemi až jako stojatá voda. Zápletka sice nepostrádá na zajímavosti, ale té omáčky okolo je na mé gusto až příliš. A ta modernější doba slečně Marplové také spíše nesedí. Podle mne jeden z autorčiných méně povedených příběhů, ale tak to i u velice dobrých prostě bývá.
![Filomena1961 Filomena1961](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/178797/m_filomena1961-XH4.jpg?v=1685105061)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Tato Agatha Christie nedosahuje úrovně svých detektivek, hodnotím jako průměrnou detektivku. Jsem zvyklá na jinou úroveň.
![petgona petgona](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Taka slabsia slecna Marplova. Cele to bolo chaoticke a priehladne. Hlavu zlocineckej skupiny som si domyslela asi uz na strane 10. Obvykle nemam paru, ze kto je pachatel, ale tu..nuz, dost nuda.
A vela chyb som si tam vsimla, obcas som musela skocit spat par riadkov, aby som pochopila, kto co povedal, lebo rody tam lietali hore-dole. Takisto boli chybne koncovky a nejaky ten domrveny nominativ pluralu. Skoda, toto tiez nezvykne napravit dojem.
2017 | ![]() |
2003 | ![]() |
2004 | ![]() |
2001 | ![]() |
2016 | ![]() |
Naprosto skvěle namluvená audiokniha Otakarem Brouskem ml., perfektní výkon. Při popisu hotelu jsem měla pocit, že tam opravdu jsem. Příběh jako vždy výborný, slečny Marplové v něm moc není, ale nevadí to, je tu spousta jiných zajímavých postav.