Slepá ulička
Joy Fielding
Každý z nich má motív a každý vlastní zbraň Skromná, nenápadná ulička v Palm Beach Gardens na Floride nie je miesto, kde by sa diali šokujúce udalosti. Rovnaké jednoposchodové domy v pastelových farbách, výstavné trávniky a cestičky lemované kvetmi. Dokonalá idylka pre päť rodín, ktoré tu vedú navonok obyčajné, miestami až nudné životy. No istej júlovej noci zaznejú dva výstrely. Kto potiahol spúšť a prečo? Bola to perfekcionistka Maggie alebo jej muž Craig, ktorý nezvládol ďalej žiť podľa manželkiných očakávaní? V snahe zachrániť manželstvo sa rozhodli s deťmi presťahovať na Floridu. Démoni minulosti si ich však našli aj tam. Možno za streľbou stojí manželský pár Nick a Dani. Obaja sú úspešní a uznávaní doktori, ale skrývajú množstvo nepríjemných tajomstiev. Možno pretiekol pohár trpezlivosti starej dáme Julii Fisherovej. Pred časom k sebe prichýlila problémového vnuka, ktorý prevrátil jej pokojný život naruby. Alebo sa stala obeťou ona? S myšlienkou zabiť seba a svoju ženu sa pohráva aj Sean. Prišiel o prácu v prestížnej reklamnej agentúre a pocit zlyhania utápa v alkohole. Ani Aiden a Heidi nemajú ustlané na ružiach. Ich manželstvo sa otriasa v základoch a nepomáha ani ustavičné zasahovanie Aidenovej matky/svokry. Jedno je isté. Trpezlivosť má svoje hranice. Komu na dvere zaklopala smrť?... celý text
Tak nám už i Joy začala s těmi sousedskými dramaty se spoustou lží, polopravd a těch navenek se jevících spokojených rodin. A mně se líbilo, jak si krásně pohrála s psychologií jednotlivých postav, a že jich opravdu nebylo málo.
Slepá ulička, ve které žije v uzavřené komunitě blízko sebe pět rodin, takže by se dalo předpokládat, že o sobě vše ví, ale není tomu tak. Postupně se odhalují jejich kostlivci až do dramatického závěru, kdy to zákonitě musí přijít. A co? No, to si právě musíte přečíst.
Podobných knih je opravdu hodně, ale skvělá Joy jen jedna, moc povedené!
Psychologický román podobný knihám Liane Moriarty. Spousta postav, ve kterých jsem se nejdříve ztrácela, ale potom už jsem si na ně celkem zvykla. Popisy postav i příběhů jejich rodin byly zajímavé, ale připadalo mi, jako kdybych o takových rodinách už někdy někde četla a často jsem mohla předvídat, o co v jejich příběhu půjde. Chybělo mi napětí, čekala jsem asi něco jiného.
Klasicka Fieldingova. Trochu jednodussi finalni zapletka, konec nebyl problem uhodnout. Ale o to vetsinou u spisovatelky nejde, jako vzdy mistrne vykreslila zivoty a problemy jednotlivych paru a osob, to dela tech 87 % hodnoceni :). Cetlo se to moc dobre.
Anotace Slepé uličky slibuje příběh podobný Shari Lapeně. Sousedství a jednu zastřelenou mrtvolu. Nicméně já v tom podobnost neviděla, ačkoliv si myslím, že je Fielding ještě lepší spisovatelka než Lapena.
Toto je psychologický román o spoustě lidských příběhů. Každý v této uličce má navíc doma zbraň a vy si nejste jistí, kdo to teda odskáče… A mrtvoly se dočkáte až úplně na konci, takže vás to drží v napětí, kdo vlastně zemře… ale na můj vkus je tam toho napětí bohužel málo.
Líbilo se mi, že zde autorka narazila na problematiku zbraní v USA - víte, že kdyby ji měl v Americe každý (i děti), tak pořád zbyde 67 miliónů zbraní, které jsou tam navíc?
Musím říct, že jsem měla opravdu problém se do knížky začíst a hlavně se zorientovat v postavách. Vlastně jsem se jména hrdinů nenaučila až do poslední stránky… :( ale pak když se o nich začalo mluvit, tak už jsem se chytala… ale opravdu skoro každou novou kapitolu jsem byla zmatená, o kom se teď zas mluví…
Na přebalu knihy máte hrdiny popsané, ale já ho s sebou nikdy nikam nenosím, takže jsem se pak už smířila s tím, že budu prostě číst dál a pak poznám, o kom je řeč. :D Tady by se rozhodně hodil popisek k postavám někam do knížky. Anebo si to tam prostě někam vypište… :) Ačkoliv jsem se kvůli tomuhle rozhodla trochu snížit hodnocení, po dočtení jsem byla opravdu smutná, že se s postavami musím rozloučit. Hodně z nich mi přirostlo k srdci. Řekla bych, že to bylo stylem podobné spíše Liane Moriarty. Rozhodně si umím představit, že by z toho byla dobrá minisérie na Netflixu… ale thriller to tentokrát opravdu není a já bych rozhodně doporučila jiné autorčiny knížky víc. I tak si ale myslím, že pokud máte rádi tato sousedská dramata, tak si knížku užijete. :)
Opravdu skvělý psychologický román..
Většinou mě knihy z pohledu více postav mic neberou, ale tady to autorka tak dobře píše a postavy vykresluje, že jsem si knihu fakt užila a nemohla se odtrhnout..
Závěr mě nejen bavil, ale i mile překvapil, rozhodně doporučuji !
Knihu mohu jen doporučit;)
Mě chytla hned od začátku, dobře se mi četla. Propracované postavy i děj, na to jsme u Fieldingové zvyklí:)
Koupila jsem si detektivku a získala jsem skvělý psychologický román. Úžasný popis postav a napínavý děj. Ne všechny postavy jsem si oblíbila, ale to asi ani není nutné. Strhující konec…který mě potěšil!
Ačkoli jsem po přečtení anotace od knihy čekala něco jiného, příjemně mě překvapila. Absolutně bych se nezlobila, kdyby byla třikrát tak dlouhá. Postavy naprosto skvěle vykreslené....bavilo mě sledovat jejich vývoj a sázet se o to, kam povede jejich další krok.
Ze začátku trochu chaos v postavách. Moc sousedů, děti.... Poté se příběhy jednotlivých postav začnou zostřovat. Celkově příběh napínavý. Knihu hodnotím velmi kladně. Spisovatelka opět nezklamala.
Tato spisovatelka je pro mě vždy zárukou perfektního a kvalitního čtení, které zaujme. Přečetla jsem od ní vše a žádnou knihou mě nezklamala. Obdivuju její dokonalou psychologickou propracovanost všech osob a hlavně ten způsob, jakým píše, s takovým jsem se u žádného jiného autora nesetkala. Úplně přesně víte, co se v každé postavě děje, proč tak jedná a jak uvažuje. Jasné a věrohodné - prostě dokonalé. I tento román se zaobírá rodinnými dramaty, která musí řešit hlavně ženy a která se běžně dějí. A i když třeba nekončí tak drasticky, je tu poukázáno na jejich šokující realitu, nutící k zamyšlení. Po celou dobu čtení si můžete tipovat vraha a že to vlastně může být kdokoliv, možná se i strefíte, jako se to povedlo mně. Tleskám Joy Fieldingové a doufám, že i přes její pokročilý věk se od ní dočkáme dalších skvělých příběhů.
Byla to moje první kniha od autorky. Nevyhledávala jsem ji, dostala jsem k narozeninám. A nelituju čtení. Byla to napínavá, zajímavá a každou chvilku jsem čekala kdo koho odpráskne a ... dlouuuho jsem si musela počkat, ale dočkala jsem si :)
Byla to naprosto dokonale propracovaná do detailů. Nelze nic vytknout. Určitě dám šanci autorce a přečtu i další její knihy.
Příjemný oddechový thriller. Dobře se čte. Za mě jsou i lepší knížky, ale svému účelu to posloužilo.
V anotaci je napsáno - "Uprostřed dusné červencové noci bude někdo zastřelen", když jsem knihu četla, měla jsem pocit, že se snad postřílí všichni :-) Joy Fielding dobře vylíčila všechny postavy v románu a tak zvědavost, kdo kulce podlehne, vám nedá knihu odkládat.
Fielding je záruka jistoty,že nevyberete špatně. Má dokonale popsanou psychologii postav, kde oslavuje ženské hrdinky. Tuhle jsem dostala na vánoce a za 24 hodin jsem mela dočteno. Miluju to! Tak úžasně propracované do puntíku,každá postava v knížce měla jak plusy tak mínusy a určitě si každý z vás vybral svého oblíbence. Nemůžu nic vytknout.
Bravo paní Fieldingová, díky čtení Slepé uličky jsem se dostala do bodu varu tím, jaké se to sešly "kapacity" v Carlyle Terrace. Z pěti rezidencí bych ve dvou střílela a ve třech někoho vypráskala. Tak a teď vážně, kniha se čte velice dobře, děj napínavý a klíčové postavy jsou precizně vyprofilovány. V kapitolách se střídají osudy i střípky života obyvatel bohatší komunity a očividně se v každém domě schyluje k nějakému průšvihu. U konfliktů Maggie s pubertální dcerou jsem soptila, Olivie by měla mít svatozář v manželství se Seanem, Julie zase s vnukem Markem, u doktorů Wilsonových to jinak ani dopadnout nemohlo a vyřešení problému Aidena s Heidi mé podvědomí tušilo.
Ano, na konci roku opravdu kvalitní osobní výběr.
Od Fieldingové jsem četla všechny knihy a ani tato mne nezklamala, napětí, rodinné vztahy, výborný román, těším se na další knihu.
81%
Jsou knížky od Joy Fielding, které se mi moc líbí, jiné mě zase příliš nezaujmou. Slepá ulička patří k těm prvním. Toto psychologické rodinné drama je velice čtivé, takže knížka se těžko odkládá. Autorka dokáže nádherně vykreslit postavy, prožíváte s nimi jejich příběhy i tajemství, které se snaží ukrývat. Tady jsem uhodla, která z osob byla zastřelena.
Přečtěte si tuto knížku, snad se Vám bude líbit tak, jako mně.
Joy Fielding jsem poprvé objevila v knihovně, když mi bylo 16. Hned jsem se zamilovala do jejích psychologických dramat. V Slepé uličce tomu nebylo jinak, neskutečně mě to chytlo a bavilo do naprostého konce.
Psychologická rodinná dramata od Joy Fielding již řadu let mají místo v mé domácí knihovně. I proto jsem si nemohla nechat ujít její nejnovější román - Slepou uličku. Paní autorka je pro mne jakousi průkopnicí rodinných dramat a sousedských thrillerů, její knihy jsem doslova hltala, milovala jsem to napětí a adrenalin z jejích příběhů. Dnes už je trh přeplněn podobnými tituly, ale svého času byla Joy moje srdeční záležitost.
Slepá ulička určitě nezklamala. Po počátečním seznámení s jejími obyvateli jsem se ponořila do jejich problémů a čekala na závěrečné finále. A to přišlo opravdu až na posledních stránkách. Román se mi líbil a počkám si na další. Stará láska nerezaví !!!
pro ženy domácí násilí lhaní, lži sousedské vztahy paranoia prarodiče a vnoučata romány pro ženy
2008 | Zachráníš mě ráno |
2004 | Poprvé |
2010 | Jane utíká |
2005 | Panenka |
2019 | Špatná dcera |
Dlouho jsem nečetla tak napínavou knihu, dobře se četla. Téma sousedských vztahů mě zajímá, hlavně toto téma je dost ze života. Knihu jsem dostala k Vánocům, už teď vím, že si od autorky ještě někdy něco přečtu.