Slepičí krok: 111 fejetonů ze zvědavosti
Rudolf Křesťan
Žádná otázka není tak malá, aby si nezasloužila na svém konci otazník.
Skvělá, nadčasová kniha. Autorův styl psaní i myšlení je svěží a věřím, že čtenářům líbí i dnes.
Svižné, čtivé, vtipné. U něčeho se člověk zamyslí u jiného od srdce zasměje.
"Mám takovou zkušenost, že ve většině hotelů jsou kohoutky na teplou vodu označovány červenou barvou proto, že se červenají za podvod, který po jejich otevření nastane."
"Literární hrdinové jsou ochotni s námi jít vždycky na procházku a bez ohledu na denní nebo noční dobu nás dojímat, bavit, vzdělávat, nudit, povznášet, štengrovat, laskat nebo uzemňovat."
"Vytečkované výrazy mají čtenáře ubránit před mravní úhonou. Na mě působí zcela opačně. Opakuji si nad nimi celou sadu hanbatých slov, která znám."
"Nezastírám, že čtení přes rameno je povahy parazitické."
"Tandemová četba je výhodná - víc očí víc vidí."
"Pokud se jízdenek týče, právě literatura mě vychovala k poctivosti: přece nemohu jezdit načerno, když potřebuji záložku."
"Pravděpodobnost, že krajíc padne namazanou stranou na koberec, je přímo úměrná ceně koberce."
"Počkej, uklidňoval ji, co když u nás ten zloděj opravdu najde něco cenného? Víš, jak by nám tím pomohl?"
"Kolik cihel položí zedník za směnu, když na ni nepřijde?"
"Chlad nemám ráda, daleko tepleji je mi v teple."
"Specifickým případem jsou dveře na Slovensku, kde nápis ŤAHAŤ má tu zvlášnost, že při četbě přes sklo znamená přesně totéž z jedné i z druhé strany."
"Říká se, že člověka potěší i malý dárek, ale ještě jsem neslyšel o nikom, koho by pod stromečkem potěšila malá košile."
Semování a tamování:
"Zkoušíme otevírat pravé dveře tam. Potom sem. Rumplujeme jimi, a když neuspějeme, posléze jimi ještě ramplujeme. Slovník spisovného jazyka českého připouští oba tvary. Jsou-li veřeje přesto neoblomné, začneme obtěžovat dveře levé. Stejným způsobem a se stejnou vehemencí. Tam se do chňapadel opíráme. Sem taháme. Tamování je náročné, semování neméně.
Specifickým případem jsou dveře na Slovensku, kde nápis ŤAHAŤ má tu zvláštnost, že při četbě přes sklo znamená přesně totéž z jedné i z druhé strany."
Pan Křesťan je nekřesťansky vtipnej a geniální, má přesně můj šálek humoru, a jde okamžitě do mých oblíbených. Ó, jak lituju, že jsem se k němu pročetla až teď! Ale neva, mám se aspoň na co těšit, protože toho napsal habakuk.
Dostala jsem ji asi v 15 letech od Ježíška, a stala se mou oblíbenou.
Jako puberťák jsem se dost pobavila u fejetonu Kukátko, dokonce jsem ho nahlas předčítala kamarádkám:)
Teď po letech jsem četla znovu... a pořád super. Dokonce jsem si v antikvariátu koupila další - Kočky v patách.
Má oblíbená knížka, pochopila jsem u ní, že k napsání výborného příběhu není potřeba mnoho slov.
Rudolf Křesťan je Pan fejetonista! Už na základní škole jsem sahala po Mladém světě hlavně z důvodů jeho fejetonů. A i dnes se pěkně čtou. Vylepší náladu.
Opět se mi to dostalo pod ruku docela random. A tak proč ne, už dlouho jsem žádnou podobnou sbírku nečetl - no možná nikdy.
Projel jsem to velice rychle, záležitost dvou tří dnů. Jedná se o krátké útvary, které se velmi dobře čtou, takže na jedno pohodové válení člověk těch 50 stran dá. No a když se to povede dvakrát denně... klasika.
Jinak je to docela příjemná záležitost, u mnoha kapitol(ek) jsem se musel zasmát. A dýchne na vás historie - konec osmdesátých let. Pravdou nicméně je, že ty jsem spíš fyzicky zažil, než duševně prožil : )
Tato kniha mě skvěle připravila na maturitu, kdy jsem sama měla napsat fejeton. Jako bonus se četla opravdu dobře a člověk se u ní dobře pobavil! :-)
Fejetony od R. Křesťana opět nezklamaly.
Nápadité, vtipné, až si někdy člověk říká jak to autora napadlo.
Doporučuji. Takové oddechové čtení které i přesto, že nepatří mezi nejnovější díla, stojí za přečtení.
Četla jsem dlouho - každý den několik fejetonů. Byly vtipné, nápadité, ze života, čekaných i nečekaných závěrů. Pobavila jsem se.
Skvělá sbírka fejetonů. Poprvé jsem jí četla na střední škole, a od té doby čas od času už několikrát. Příjemně strávený čas.
Soubor fejetonů, psaných lehkou rukou a humorem, pro tohoto barda českého fejetonu vlastním. Důsledné cílení na pointu občas zavání podbízivou formou, ale v celku jde o pohodové čtení, které nezklame.
Křesťan patří mezi nejlepší české fejetonisty a dá se pochybovat, zda mu toto prvenství někdy někdo sebere.
Tahle kniha na mě tehdy šestnáctiletého kluka měla obrovský vliv. Nejenže jsem si zamiloval literární útvar zvaný fejeton, ale dokonce jsem se jich pár pokusil sám sepsat.
1980 | Myš v 11. patře aneb Fejetony o překvapeních všedního dne |
1986 | Slepičí krok: 111 fejetonů ze zvědavosti |
1991 | Co láká poškoláka |
2019 | Čtení na léto aneb Fejetony k vodě |
2021 | Fejetony do kabelky |
Krátké, vtipné a čtivé - to jsou fejetony Rudolfa Křesťana. Tentokrát jich tady máme k dispozici celkem 111. Taková milá, pohodová četba hlavně pro zasmání, která však zároveň vybízí čtenáře také k určitému zamyšlení. Autor je zkrátka Mistrem tohoto kratičkého literárního žánru.