Slib
Sharon J. Bolton
Obětovala se pro ně. Teď je čas platit. Je léto po střední škole. Šest talentovaných přátel má po zkouškách a čeká je zářivá budoucnost. Jenže pak se pustí do riskantní zábavy a způsobí smrtelnou nehodu. Sen o prestižních univerzitách se rázem změní v noční můru o životě ve vězení. Ve vypjaté situaci se osmnáctiletá Megan rozhodne vzít vinu na sebe. Ostatní jí za to slíbí, že jí po propuštění z vězení splní jakékoliv přání. O dvacet let později je Megan na svobodě a hra začíná. Šestice nadaných středoškoláků si užívá léto po posledním ročníku a těší se na zářnou budoucnost, která je čeká po studiu na těch nejlepších univerzitách. Felix chce vést svou vlastní společnost, Dan chce prorazit v akademickém světě, Xavier plánuje vydělávat miliony v Londýně. Talitha má převzít otcovu právnickou firmu a Amber se chce stát premiérkou. To léto se ale, povzbuzeni drogami, alkoholem a arogantní vírou ve vlastní dokonalost, pustí do nezodpovědného kousku. Pětkrát všechno dobře dopadne, ale pošesté se hra ošklivě zvrtne. Večer před vyhlášením výsledků závěrečných zkoušek při ní zahyne matka se dvěma malými dětmi. Sen o prestižních univerzitách se rázem změní v noční můru o životě ve vězení. Ve vypjaté situaci se Megan, nejchytřejší a nejtalentovanější z celé party, rozhodne vzít vinu na sebe. Ostatní ať si vedou své úspěšné životy, ona za ně trest odpyká – pod podmínkou, že každý z nich jí po propuštění splní jakékoliv přání. Po dvaceti letech je Megan na svobodě a nastává čas zúčtování.... celý text
Od autorky jsem zatím četl jen knihy s Lacey. Ale určitě to přehodnotím a pustím se i do zbytku. Tohle byla teda neskutečná jízda. Přitom nějaká akce jen na začátku a v závěru. Zbytek byla psychologie, ale černější než většina noir akčních thrillerů. A co si nejvíc považuji je to, že ji invence vydržela až do poslední stránky. A neusekla to, jak se poslední dobou děje ve 2/3 podobných knih.
(SPOILER)
Došla mi normálně slova :-) tohle byla neskutečná jízda, ale ne teda v protisměru, jak začíná tato kniha .-)
Autorka mě dostala, napsáno neskutečně čtivě. Ano začátek trochu nuda, ale jen pár stránek, abychom se dostali do obrazu. Jedna autonehoda, jedno přiznání vinny a jeden slib.. a co to nakonec všechno způsobilo a rozpoutalo.
Líbili se mi barvitě popsané povahy všech osob - přátel. Ona taková "laskavost" taky umí dobře zabrnkat na nervy a svědomí. Každý se s tím musí poprat po svém. Jediné co mě trochu zklamalo byl konec...... jinak nemám jedinou výtku.
Začátek příběhu byl trochu nezáživný, ale nutný, aby nás autorka seznámila s šesti přáteli, kteří našli zábavu v hodně riskantní zálibě, která se jim jednoho dne vymkla z rukou.
Byl to dobře propracovaný psychologický thriller s promyšleným a napínavým dějem. Líbilo se mi, jak autorka vystistihla pocity, výčitky svědomí, strach a celkový charakter každé postavy.
Konec byl pro mě překvapivý a trošku zvláštně zakončený.
Bylo to šílené, ale vlastně mě to bavilo. A o to asi šlo.
A líbilo se mi přirovnání povah postav k prvkům periodické soustavy.
Skvělý a propracovaný začátek se zdlouhavě propadal do absurdniho, předvídatelného konce.
Megan neměla nikdy toto rozhodnutí udělat. Přišla o celý svůj život. Konec byl... zvláštní.
(SPOILER)
První část není tak záživná, jelikož je v ní popsáno to, co už z anotace víme... Seznámení s ne moc sympatickými postavami. Zbohatlé dětičky, které si myslí, že jsou neporazitelní, až do jedné osudné noci ...
Ve druhé části už jste více zvědaví, jak se příběh bude po 20 letech vyvíjet, jaký dluh budou muset za svoji zbabělost Megan splatit? Na řadu přichází výčitky svědomí, strach, odhalují se pravé charaktery, kdo je tady největší padouch? Co je pravda a co lež? Posledních 20% knihy děj nabere takové obrátky, že už se nedá odložit. A v té části pozornému čtenáři neunikne jeden zásadní detail, který vše odhalí. Ale určitě mohu říci, že jsem takový konec rozhodně nečekala.
Člověk by si měl pořádně rozmyslit, co bude slibovat. Skupina kamarádů z této knihy na vlastní kůži zakusí, co nerozvážné jednání a následný slib udělá z jejich života. To tedy byla partička se svědomím na dovolené, které se jaksi zapomínalo navrátit. Skvělá četba, napínavá a ten konec - taky jsem si myslela, že vím - a věděla jsem houbec.
Napínavé, dobrý psychologický thriller, konec velmi překvapivý a nečekaný, ale od S.J.Bolton se mi jiné knihy líbily víc.
Velmi napínavá kniha s naprosto perfektním dějem, úžasnou a čtivou zápletkou. Kniha se nedala odložit, naprosto mě to pohltilo a chviliama jsem se i bála. Posledních 30 stránek jsem už začala tušit, jak to vlastně celé bylo, ale upřímně říkám, sekla jsem se. Všem velmi vřele doporučuji, top kniha.
Kdysi kdosi (velmi moudrý a uznávaný) řekl, že všechny příběhy už byly někdy napsány - a sám se tím řídil a neváhal recyklovat. Slib je napínavý, čtivý, zvolené prostředí atraktivní, ale celou tu dobu, kterou jsem s knihou strávila, jsem měla pocit jistého déjà vu. Postavy, vztahy, činy, osudová rozhodnutí ..... Tohle jsem už přeci někdy četla?! Nicméně autorce to nevyčítám, zrovna tak se nebudu příliš zaobírat logikou osudového rozhodnutí jedné z protagonistek - účel světí prostředky. Výtky mám snad jedině k (spoiler!) závěrečné zběsilé honičce v autech, fyzické likvidaci protivníka osobou "vyřazenou z boje"( konec spoileru), prostě by tomu možná slušelo mírně "salonnější" odhalení padoucha.
Co někdy znamená neuvážený slib, který může změnit osud lidí. V tomto případě se jedná o velmi napínavou knihu, kterou nelze odložit, dokud ji nepřečtete. První kniha od této autorky a hned zaujala. Vřele doporučuji.
Tak já půjdu trochu proti proudu. Nadšení z knihy se nekoná. Sice čtivě napsáno, ale jinak pro mě kniha nic moc. Všechny postavy strašně nesympatické, možná jediná Amber byla trochu výjimka a Xav asi taky. Závěr knihy překombinovaný a lehce nereálný.
Nejdřív jeden hodně nedomyšlený čin, pak zrada a velkolepá odplata po mnoha letech – trochu motiv „Hrabě Monte Christo“ – ale slib je slib. A zejména, když je stvrzený podpisy a někde pěkně ukrytý.
Sharon J. Bolton umí. Originální námět, neotřelá zápletka, napětí, různorodé charaktery postav, vcelku solidní logika, pachatele sice lze před koncem již dobře odhadnout, ale jinak to vlastně celé funguje perfektně. Pozor na neuvážené sliby….
Námět - zakamuflovat autonehodu, pozměnit viníka a špatně odhadnout výši trestu - autorkou velice dobře zpracovaný a dal jí prostor k mnohanásobným výkladům toho, co se děje prostřednictvím hlavních postav - a těmto bývalým kamarádům to pořádně zkomplikuje život. Psycho-thriller v tom nejlepším provedení!
Šest přátel, jedno chybné rozhodnutí z mládí a slib, který se nedá splnit. Rozhodně dobře zpracovaný psychothriller, napínavý a překvapivý.
U mě velká spokojenost, téměř nešlo přestat číst. Co se týče pachatele, tak jsem se pěkně "sekla". Nezbývá mně nic jiného, než všem doporučit.
Anglie anglická literatura thrillery tajemství pomsta vina kriminální thrillery Oxford anglické rományAutorovy další knížky
2015 | Volavka |
2016 | Tak to je, tak to bude |
2017 | Má ji rád, nemá ji rád |
2014 | Obětina |
2019 | Rakvář |
Tak to byla jízda od začátku až do konce. Pěkně propracovaný psychologický thriller, každá postava byla jiná a přesto když jim teklo do bot, se dokázali semknout, i když po 20 letech už to tak slavné nebylo. Meg jsem obdivovala a bylo zajímavé, co si na kamarády přichystala. No a ten konec mě překvapil. Počítala jsem s trochu jiným rozuzlením. Ale super, doporučuji.