Slobodu bažantom
Vanda Rozenbergová
Slobodu bažantom, slobodu tulákom, ženám, deťom, psom. Aj taký by mohol byť názov zbierky poviedok Vandy Rozenbergovej. Jej literárny hlas je jedinečný, svieži, so zmyslom pre detail i pre absurdno. Vandine príbehy sú jemné ako vôňa čistoty a silné ako zárezy nožom, napísané ľahkou, no nekompromisnou rukou, s humorom, ktorý imponuje. Hrdinovia predkladaných próz neobedujú s prestieraním a kávu pijú bez podšálky. Autorka vie, že nadobudnuté jazvy sú silnejšie ako pôvodná nepoškodená koža.... celý text
Povídky Literatura slovenská
Vydáno: 2015 , Slovart (SK)Originální název:
Slobodu bažantom, 2015
Autorkin štýl dokázal človeka pohltiť a kniha a jednotlivé poviedky sa veľmi dobre čítali. Neboli však zväčša ničím zaujímavé, až na poslednú poviedku, o nej premýšľam aj po dočítaní knihy.
"Nie je spravodlivé, že rodičov poznáš len od určitej chvíle a nevidel si ich, ako žiarili, keď mali dvadsať a preháňali sa bez helmy na motorke či v minisukni na bicykli, nevidel si ich s cigaretou vo dverách pivárne, nevidel si ich napísať si zápočet vlastnoručne, ani stáť pod pódiom a plakať od šťastia, nemal is možnosť zažiť svojich najbližších v ich hviezdnych dňoch, keď sa vyzliekli donaha a v strede umelej vodnej nádrže Krpáčovo stáli na prove rybárskeho člna s výkrikmi Grécko! Grécko! Grécko!"
Zaujal ma autorkin štýl písania, poviedky sa čítali ľahko a pritom išlo vo väčšine z nich o nie jednoduché príbehy. Niektoré poviedky však vyzneli "do stratena" alebo len mne unikla pointa, preto mínus hviezdička v hodnotení. Nemám načítaných veľa slovenských autorov, no Vanda Rozenbergová ma príjemne prekvapila. Odporúčam.
slovenská literatura slovenské povídky
2017 | Websterovci |
2012 | Moje more |
2017 | Muž z jamy a deti z lásky |
2015 | Slobodu bažantom |
Velmi vtipné poslouchala jsem jako audioknihu