Slovo proměny
Květa Sokolovská
Příběh čtrnáctiletého chlapce, který je nucen trávit prázdniny na chatě s rodiči a malou sestrou, vybojovává si místo mezi místními chlapci a prožívá první nesmělou lásku...
Tuhle knihu jsem zkoušel číst třikrát a vždy odložil asi nebylo vhodné prostředí nemocnice,letní dovolená,vánoce, až jsem byl o mnoho let starší probíral se v knihovně co číst tak jsem opět po knize sáhl a nelituji moc příjemné čtení o první lásce doporučuji.
Prázdninový příběh pro zamilované mládence a dívky. Kniha vyšla, když mi táhlo na patnáct, a u babičky na vsi jsem byl zahleděný do slečny, která trávila prázdniny v sousední chalupě. Pocházela z Německa, domluva byla složitější, ale když se chce, jde všechno. Nebylo to takové drama, jaké prožíval hlavní hrdina příběhu, ale vzpomínky mám zalité sluncem, a na tu pusu, kterou jsem na rozloučenou dostal, si pamatuju dodnes. Uvítal bych nějaké slovo proměny, abych mohl vrátit čas, alespoň na pár dnů!
Mutabor - a z Kamýku nad Vltavou je prázdninový Klenov.
Mutabor - a z grázlíka Vildy je rozněžnělý, zamilovaný chlapec.
Doslova kouzelně a vřele napsaný prázdninový příběh mi jako puberťačce učaroval od první stránky a vůbec se nestydím napsat, že ke knížce se vracím dodnes :-)
Básničku si pamatujeme stále nazpaměť, byť je to už léta, co jsme prolistovali zatuchlé stránky původního (a možná i jediného) vydání. Nádherná kniha o letní (a taky první) lásce Vildy, která nás už, když nám ji maminka čítávala chytla pevně za srdce a přidržel ji tam konec, u kterého jsme i po třetím přečtení uronili slzy!
"Znám slovo proměny, je slovem kouzelným, jestli chceš, tak já se pro Tebe proměním"... pamatuji si to, i když jsem knížku četla na základní škole, což bylo v minulém století.
Knihu jsem četla na doporučení a jsem za to jedině ráda. Krásný a jemný příběh a příjemnou atmosférou.
Moc hezky napsaná knížka, opět dárek od našich :). ke kterému se občas vracím i coby dááávno dospělá (s duší částečně dětskou) a vždy mě pobaví a uklidní... Je to půvabné prázdninové čtení.
Odporučila mi ju spolužiačka na základke a hneď som si ju zamilovala. Škoda, že dnešné knihy pre mládež už nemajú takúto atmosféru.
Knížku jsem četla přibližně ve stejném věku, jako bylo hlavnímu hrdinovi. Pro mě jednoznačně nejlepší knížka mého dospívání.
To je tak, když si člověk tu správnou knihu přečte v tom správném věku... Dokonce jsem v dospělosti začal číst svému synovi v jeho čtrnácti právě tuhle knihu, abych v něm probudil chuť po čtení, protože "MUTABOR" (...to je to slovo proměny...) se mi zdála jako dobrá kombinace příběhů, pocitů, dobrodružství a reality. Synátor čtení propadl až o další dva roky později, ale třeba se na tom podepsala i tato kniha, kterou mám už navždy rád
Tato kniha mě naučila lásce ke knihám a otevřela mé srdce snům a fantazii. Dnes bez knih nedokáži žít. Děkuji!
rodiče první láska pro dívky kluci dovolená kempy a tábořiště pro dospívající mládež (young adult) letní tábory odvaha rivalita
I po 35 letech od prvního přečtení je pro mne tato kniha stále krásným příběhem první prázdninové lásky.
Dlouho jsem se odhodlávala, zda ji znovu číst. Bála jsem se, že kouzlo a nadšení už nebude takové ... ale bylo!