Sluneční vůz
Jan Pilař
Celkem 12 příběhů z řeckých bájí pro čtenáře od 11 let. Druhé rozšířené vydání.
klasické známější příběhy ze starých řeckých bájí ve zpracování od našeho básníka. Jako taková varianta jsou pro starší děti jednodušší, ne tak obšírné a celkem dobře čtivé.
Toto zpracování je mnohem stručnější a kratší než ostatní, co znám. Je zřejmé, že je určené pro menší čtenáře, které se s touto mytologií ještě nesetkali.
Na Petiškovy báje to nemá, ale určitě stojí za přečtení. Každé jiné zpracování je obohacující, plus některé báje, co v Petiškovi nejsou.
1957 | Básnický almanach 1956 |
1954 | Domove líbezný |
1979 | Homérova Ílias |
1950 | SSSR v československé poesii |
1973 | Sluneční vůz |
,,Nehledejme v souboru Sluneční vůz učebnici mytologie. Naopak, autor si přál, aby se dětští čtenáři jeho knížkou dali strhnout k obraznosti, vypravěčské nespoutanosti a i k lidskému a lyrickému náboji postav. A tak čtenář, který pozorně a vnímavě přečte jeho knížku, bude se zcela nepochybně jinak dívat na květ narcisu, na pavouka spřádajícího svou síť někde v koutě, na slunce putující po obloze a jinak bude jistě i naslouchat hukotu řeky a šumění stromů."
Mohu pouze k těmto větám doplnit, že patřím ještě do té generace dětí, která si při čtení, dokázala opravdu leccos představit... ; ) Takže jsem onehdy otáčela stánku za stránkou a nechala se při tom unést: Králem Midasem, Narcisem a vílou Ozvěnou, Héraklem a jeho hrdinstvím, i Cestou do podsvětí.
Moc hezká knížka, která asi dnešním dětem moc zajímavá - akční, nepřijde...