Slyšet jeleny zpívat
František Šmehlík
V horské osadě v Beskydech byla nalezena brutálně zavražděná dívka. Vše nasvědčuje tomu, že se stala obětí sexuálního maniaka. Šéf ostravské mordparty Miroslav Lada rychle dojde k přesvědčení, že vrahem musí být někdo z místních. Jeho tým i s novým operativcem Romanem Nitkou rozplétá vztahy mezi sousedy a souvislost s drogovým byznysem. Postupně se seznamují se všemi obyvateli osady, zneuznaným hudebníkem, věčně nemytým pasákem koz nebo váženým, ale nerudným architektem a jeho slabomyslným synem. Do vyšetřování se brzy začnou promítat osobní životy kriminalistů. Všichni mají stejný cíl, ale každý jinou motivaci k dopadení vraha. Dokáží se sjednotit a zbavit odlehlý kraj monstra? A stihnou to dřív, než vrah udeří znovu?... celý text
Tuhle knížku jsem si koupila ze zvědavosti a nedávala jsem jí moc šancí protože jsem strašný skeptik na detektivky - velice rychle odhalím kdo je vrach a potom mě to nebaví.
TAHLE knížka je ale naprostá BOMBA.
Právě jsem jí dočetla - když to shrnu na počet hodin - zabralo to 12 hodin čistého času.
Je to naprosto báječně napsaný - jazyk je výborně vykreslený, scény jsou krásně popsané. Líbí se mi zpracování obálky, mapa uvnitř knihy a samozřejmě musím pochválit typ písma a barvu papíru.
Kniha se mi četla výborně. Baví mě ty tajemné prvky - rozečela jsem jí asi ve dvě ráno a chtěla si dát pár kapitol a jít do lesa (branišák - české budějovice - říká se že tam straší - jasně já po nocích) no ale přiznám se kniha mě vtáhla a měla jsem občas husí kůži takže už jsem do lesa nešla a logicky si donesla sušenky deku a pustila se do čtení.
Bylo spoustu chvil - kdy jsem knížku odložila a nahlas tu vyprávěla svým dvěma kočkám kdo si myslím že je vrah, nebo proč to ten a ten fakt nemohl být. Poslouchali mě.
U některých pasáží jsem se strašně smála. A se slzami v očích - pak jsem řvala jako tele - jsem knížku právě dočetla.
Musím se poklonit - je to dravé, čtivé, vtipné, plné napětí s dokonale vykreslenou atmosférou která prostě čtenáře vtáhne. Dokonce bych řekla lepší než Nesbo.
Za mě prostě knížka kterou by si každý milovník detektivek měl přečíst.
A doufám že tohle není jediná detektivna od tohoto autora.
Jsem ráda že i v českém prostředí najdeme takhle výbornou knihu. Opravdu jsem si četbu užila a hltala každé slovo.
Něco mi říká že tuhle knížku jsem nečetla naposledy - a je mi líto že jsem jí dočetla. Zní to divně ale pár dní jí ještě nebudu schopná založit do knihovny.
Za mě milovníka detektivek a šílených vrahů naprostá špička!
Za mě dobré!
Opět český autor, a opět milé překvapení.
Neokoukané, napínavé, zajímavé charaktery, uvěřitelné vztahy i rozhovory, jasně vykreslené postavy. Ponuré, nehostinné prostředí, plasticky vykresleno.
Pachatel byl dobře schován. Na konci jsem i slzu uronila.
Doporučuji všem čtenářům detektivek.
Doufám, že autor bude psát i nadále a nemusí ani pokračovat v "ostravské mordpartě".
Prostě psát. To totiž umí.
Dobře napsaná detektivka. Neokoukané prostředí, uvěřitelní hrdinové i jejich osobní příběhy. V příběhu je zapojeno hodně postav, občas jsem se trochu ztrácela, ale nepovažuji to za mínus. Vyšetřování je tak akorát podrobné, aby se rozvinul spletitý děj, ale ne zase otravné přemírou detailů. Třešničkou na dortu bylo grafické zpracování knihy.
Na nováčka pěkný počin. Mě se kniha zdála moc pěkná, dobře se mi četla. Konec trochu překombinovaný, za to dávám jednu + dolů. Škoda, skoro do konce jsem byla přesvědčená, že dám plný počet. A taky si myslím, že to s tím synem a masem malinko přehnal. Ale těším se na další knihu.
(SPOILER)
Taková varianta na seriál Případy 1. oddělení, v literární podobě.
Inteligentní česká detektivka, jen pachatel na konci byl zbytečně moc ujetý a jeho motiv mi přišel přitažený za vlasy (to jako dřív se nesetkal s žádnou nevěrou v okolí? Že najednou má potřebu kvůli tomu dvě ženy během jednoho týdne zabít?). Plus teda proč dával svému synovi jíst to lidské maso, to jsem moc nepobrala.
Moc ale chválím formát knihy, obálku i font, i díky tomu, a hlavně pak díky zajímavým charakterům postav, se to příjemně četlo.
Na první pohled nádherná obálka, chválím i planek vesnice. Detektivní příběh je zajímavý, i když bych více ocenila, kdyby v knize byla jedna hlavní postava, takhle jsem se ve jménech ztrácela. A konec mi přišel dost překombinovaný. I tak si myslím, že jde o dost zdařilý počin a další knihu od autora si určitě přečtu :) Hodnocení 83% je adekvátní.
Tato kniha mi bohužel vůbec nesedla.. Nepodařilo se mi sžít ani s jednou z postav. Dokonce se mi až do posledních kapitol stále pletlo, kdo je kdo. Zajímavý mi přišel motiv pachatele, ale jeho další úkony (asi všichni tuší, co mám na mysli) mi přišly dost nechutné.
Zajímavá detektivka ze zajímavého prostředí.
Jako bonus se mi na konci knihy moc líbil odstavec, ve kterém autor přirovnává osudy jednotlivých postav k hrdinům řeckých bájí.
Zajímavý detektivní příběh. Chválím autora i za to, že jsem téměř celou knihu netušila, kdo je vrah. Skvělý čtenářský zážitek mi akorát kazila přemíra postav a jmen.
Velice zajímavá kniha. Příběh je zvláštní a čtenáře udržuje v napětí. Dojem z knihy umocňují také skutečná místa Ostravy. Rozhodně povedené dílo, které stojí za to.
Kniha mě bavila, moc bavila a tím, že jsem z Ostravy jsem si všechny místa barvitě představila. Pokaždé co jsem knihu pro jinou činnost odložila, tak jsem měla pocit, že čekám na další díl seriálu. Za mě velká paráda a 5 hvězdiček.
Za mě dost dobrý, jenom příště ubrat. Některé dějové linie byly překombinované. Ale určitě si přečtu další knihu, pokud bude...
Kniha se četla moc dobře, ale bylo tam příliš postav a hodně jmen. Mezi nimi jsem se ztrácela. Od druhé poloviny už příběh nabral obrátky a ano, musím přiznat, že se mi líbil.
Osnova celého případu je dobře vymyšlená a na svého zvrhlého vraha má autor určitě právo. Ovšem množství postav bylo zbytečné, především proto, že neměly ve vyprávění smysluplnou a nosnou úlohu. Nejvíc lituji některých umělých, nepřirozených dialogů, na těch se mělo rozhodně ještě zapracovat. Celkově mě tato detektivka bavila o něco méně, než jsem čekala.
Kniha má nádhernou, vkusnou obálku i předsádku, moc chválím.
Já jsem mile překvapená a nadšená, mladý český nadějný autor. Je sice fakt, že jsem se ze začátku v postavách trochu ztrácela, ale to nic nemění na tom, že se mi kniha opravdu líbila a těším se na další autorovu detektivní tvorbu.
Velmi zdařilá česká detektivka. Někomu by mohlo vadit mnoho postav, ale všechny mají své místo, pozici. Vše do sebe krásně zapadá. Doporučuji.
Autora jsem viděl v minulosti na videích na YouTube. Sérií videí s tímto autorem natočila Irenka (nick na DK: Rodaw). Před časem s tímto autorem natočil rozhovor Honza (nick na DK: juanito39). Autor má také svůj YouTube kanál, ale dlouho na něj nevložil žádné video. Řekl jsem si, že tedy vyzkouším knihu SLYŠET JELENY ZPÍVAT, detektivní román z Beskyd. Jedná se o autorův první román. Také jsem se rozhodl přečíst knihu z důvodu, že se děj odehrává v Beskydech, které mám blízko a tuto oblast mám rád a rovněž vyšetřování probíhá v Ostravě. Většinu popisovaných částí z Ostravy znám osobně.
Četl jsem některé komentáře čtenářů na tuto knihu. Kniha je docela obsáhlá, obsahuje prolog i epilog. Je pravda, že se v knize vyskytuje hodně postav – detektivů, obyvatel vesnice a dalších postav. Jména detektivů jsem si vypsal na papír, abych se v tom dokázal zorientovat, poněvadž zpočátku jsem se trochu tápal. Občas jsem nahlédl do poznámek, ale postupně jsem se dokázal zorientovat. Dočetl jsem se v komentářích, že jsou málo prokreslené charaktery postav, ale pro mě to bylo dostačující. Všechno důležité bylo sděleno. Oblíbil jsem si majora VÁCLAVA CESTU a také ROMANA NITKU. V některých okamžicích mě docela štval plukovník MIROSLAV LADA a někdy také kapitán ALEŠ ČERNÝ.
Myslím si, že čtenářům, kteří mají rádi detektivní romány, by se kniha mohla líbit. Tak by mělo vypadat asi schéma detektivního románu, kdy se seznámíme s jednotlivými členy vyšetřovacího týmu, seznámíme se s jednotlivými obyvateli vesnice a začne samotné vyšetřování případu krok za krokem, žádný spěch a krůček po krůčku pátráme po vrahovi. Autor používá v některých dialozích slovenštinu, což bylo určitě příjemné okoření textu. Musím se přiznat, že jsem vraha neodhalil a bylo to pro mě docela překvapení. Závěr byl dobře propracovaný, všechno bylo důkladně vysvětleno, byl napínavý, akční, tak jak má správný závěr u detektivních románů vypadat.
Zpočátku jsem myslel, že knize udělím nízké hodnocení, než jsem se pořádně začetl, ale po dočtení této knihy jsem dospěl k názoru, že kniha si právem zaslouží 80 %. Ač byla kniha hodně obsáhlá, tak jsem knihu přečetl během jednoho dne. Určitě je lépe si knihu rozložit do více dní a dávkovat si příběh postupně. Myslím si, že autor věnoval knize hodně času a úsilí a tento román nepochybně obstojí v konkurenci jiných detektivních románů z českých luhů a hájů, ale také se zahraničními knihami stejného žánru. Chválím také korekturu, poněvadž v knize se nenacházely téměř žádné překlepy.
Kniha má pěkný přebal. Možná bych uvítal, pokud by se v knize vyskytovala mapa území v Beskydech, ve které by byly zobrazeny jednotlivé chaty a objekty včetně místa, kde byla zavražděna dívka pro lepší orientaci.
vraždy thrillery Beskydy krimi české detektivky a krimi rodinná tajemství Ostravsko Trnava Cena Jiřího Marka PezinokAutorovy další knížky
2021 | Slyšet jeleny zpívat |
2022 | Šelma |
2015 | Temné znamení |
Už jsem knihu vychvalila na Instagramu,ale musím ještě tady,protože na vás mám prosbu.Napiste mi prosím,až budete knihu číst,kdo jste si mysleli,že je vrah.Já to nevěděla do poslední chvíle.Kdosi tu v komentářích psal,že to bylo jako Případ prvního oddělení a jednoho z vysetrovatelů přirovnal k Bolku Polívkovi Od té doby jsem to měla v hlavě taky,ale vůbec mi to nevadilo,protože i díky tomu mi postavy byli sympatictejsi a lidstejsi. Jsem zkrátka nadšená,ale nevím po jaké knize teď sáhnout,aby alespoň z dálky předstihla tenhle skvost.Je to prostě výstavní kousek jako jelen na jejím obalu.Lide čtěte a pište kdo je podle vás vrah.