Směšné lásky

Směšné lásky
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113898/bmid_smesne-lasky-2EP-113898.jpeg 4 2196 2196

Sedm povídek, jejichž námětem je láska zasazená do komických souvislostí, anebo spíš to, co lidé v komických souvislostech pokládají za pokus o milostný vztah. Svazek obsahuje povídky Nikdo se nebude smát, Zlaté jablko věčné touhy, Falešný autostop, Symposion, Ať ustoupí staří mrtví mladým mrtvým, Doktor Havel po dvaceti letech, Eduard a Bůh. Podle dvou povídek byly natočeny filmy: Nikdo se nebude smát (režie Hynek Bočan, 1965) a Já truchlivý Bůh (režie Antonín Kachlík, 1969).... celý text

Povídky Literatura česká
Vydáno: , Atlantis

Směšné lásky, 1970

Katuska88
06.11.2024 5 z 5

Přečteno podruhé po dlouhé době od školních let. I tentokrát musím hodnotit nejvýše. Kunderovo povídky jsou nesmrtelné, vtipné a naprosto trefné. Skvělé čtení!

adelinka
05.11.2024 4 z 5

mne sa poviedky veľmi páčili a pri niektorých som sa fakt dosť bavila. Každá tá poviedka nesie v sebe nejakú tú myšlienku, takže celkovo to stálo za zamyslenie....

SladkaK
09.10.2024 2 z 5

"Nestálo to ani za tu půl hodinu nepozornosti, kterou jsem tomu věnoval." Souzním a aplikuji na tuto knihu.

No dobře, ten Falešný autostop za to naopak i trošku stál. Vlastně asi nejlepší povídka, jakou jsem kdy četla.

JakubKo
15.09.2024 4 z 5

V dnešní době už působí text trochu staře a místy až komicky, nicméně i přesto jsem si čtení této povídkové sbírky užil. Kundera píše skvěle (slovní zásoba a obratnost), jeho postavy jsou zajímavé (byť možná trochu karikované) a každá povídka představuje nějakou myšlenku, kterou detailně rozpracovává.

EjkaM
12.09.2024 4 z 5

Rereading po 30 letech mi bohužel přinesl zklamání. V paměti jsem sbírku držela na předních příčkách. Taková bohatost slovníku a stylistické mistrovství se nevidí často, jen už čas obrousil mnohé hrany, ubral na jiskřivosti a celkově už vnímám silněji archaickost. Ať ustoupí staří mrtví mladým mrtvým...

Lesní_chodec
03.09.2024 4 z 5

Jedna z prvních Kunderových literárních prvotin. To že jde o ranou fázi autora, neubírá na její kvalitě. Jsem přesvědčen, že na čtení Kundery musí mít člověk náturu, pak je schopen opravdu ocenit především popis vnitřních pocitů a absurdit běžného života. Pro mě rozhodně ne poslední kniha od Kundery, jenž jsem přečetl.

LukasB.453
30.07.2024 4 z 5

softporno pro snoby - jako ostatně (skoro) všechno, co kdy Kundera napsal. trochu to připomíná televizní taneční soutěž.
to mi ovšem nebrání dát za směšné lásky čtyři hvězdičky. je to dobré softporno.

Luky024
19.07.2024 5 z 5

Za dva dny přečteno. Upřímně se mi kniha četla velmi dobře. Byla to má Kundera prvotina a už teď mohu říct, že se těším na nějaké příště. V této knize jsem objevil mnoho pravd a poučení. Jsem upřímně rád, že se mi dostala do rukou v ten správný čas. TEĎ.

Loch_Nessí
10.06.2024 4 z 5

Ke směšným láskám jsem se dostala přes výzvu na databázi knih. Musím říct, že mě kniha příjemně překvapila. Byla skvěle napsaná a tamější atmosféra se mi také líbila.
Myslím si, že pokud si chcete přečíst cokoliv od Kundery musíte mít podobný, ne-li stejný humor jako má on. Pokud takovému humoru nerozumíte, bude se Vám zdát, že jsou ty povídky divné...
Povídka, která mě nejvíce dokázala ponořit do filosofických myšlenek byl falešný autostop a Edvard a Bůh.

4/5*

ondra295
01.06.2024 5 z 5

Už kultovní soubor povídek od Kundery, který sice neříká tolik o jeho práci a myšlenkách jako některá ostatní díla, ovšem i tak stojí za přečtení a patří k těm významnějším dílům naší literární historie. Všechny povídky mají něco do sebe, asi tou nejznámější je Falešný autostop - ovšem i ty ostatní jsou zajímavé právě tím, že každá je napsána trochu odlišným stylem a dohromady tak v tomto souboru poskytují mnoho různých perspektiv. Dle mého osobního názoru jsou nejlepšími povídkami právě Falešný autostop, Eduard a Bůh a Nikdo se nebude smát.

Vidlička
28.05.2024 4 z 5

Je fascinující, že v podstatě nejde poznat, že povídky byly napsány před šedesáti lety (nebavíme se o mobilech, jo!). Lidi se prostě nemění - to je objev, co?!
Můj první Kundera, ale asi i poslední. I když užitečně nitrozpytující, chytré a leckdy hodně vtipné, na můj vkus přece jen moc psychologické a to mě moc neba.

DancerJaneBooks
14.04.2024 5 z 5

Povídky skvěle vystihují svou dobu a jsou úžasně napsané. Když jsem je četla, připadala jsem si, že jsem součástí té doby a měla jsem i trochu chuť se do ní vrátit. Samozřejmě byla v mnoha ohledech podstatně horší a nesvobodnější než doba současná, ale v některých ohledech se mi (alespoň v této knize) hodně zalíbila a vnímala jsem ji tak nějak nostalgicky, i přes fakt, že jsem ji nezažila.
Hlavním tématem jsou ženy a (ne)zdary mužů v jejich přístupu a jejich lásce k nim. A přesto nás po celou dobu četby nikdy neopouští zcela spisovný jazyk, na tu dobu bych řekla až velmi vyspělý, a dokonce (překvapivě pro mě) obohacen o některé anglicismy, které v té době podle mě nebyly ani tak známé. Taktéž nelze nepřehlédnout autorův obrovský všeobecný přehled a vzdělanost, která se v knize projevuje v mnoha ohledech, například hodněkrát zmiňuje všemožné filozofy, jejich životy a podobná fakta (ale také třeba již zmíněná nejrůznější cizí slova, v té době ne tak bežná).
Styl psaní mi neuvěřitelně seděl, i přesto, že byl vlastně až striktně spisovný a květnatý. Nečekala jsem, že se mi kniha bude tak dobře číst. Neustále jsem potřebovala vědět, co se s danou postavou v povídce, kterou jsem zrovna četla, stane dál, ať už to byla kterákoliv z nich. Autor umí všechno perfektně vylíčit, i kdyby to byla zcela nezajímavá a všední událost. Dokazuje to, že slangový jazyk je k zajímavému příběhu a sugestivním postavám netřeba. I skrz spisovný jazyk se dá vyjádřit všechno potřebné. Postavy k vám přilnou, ať už je povídka v ich formě, nebo ne. Ať už je postava sympatická, nebo svým chováním protivná a nepochopitelná. Vždycky nějakým způsobem doufáte, že to pro ně dopadně lépe, než kam to směřuje. Příbehy jsou napsány s komickou zápletkou, ale zároveň tak nějak melancholicky, že když povídku dočtete, máte potřebu se do ní vrátit a číst, co se postavě v jejím životě ještě odehraje (v tom mě třeba bavily povídky o doktoru Havlovi).
Jsem opravdu spokojená a určitě to nebyla poslední kniha, kterou jsem od Kundery četla.

koppy
01.04.2024 4 z 5

Kdysi dávno jsem viděla film Já truchlivý bůh s úžasným Milošem Kopeckým a Pavlem Landovským. Povídkovou sbírkou jsem si chtěla doplnit velkou mezeru ve středoškolské četbě, ale jsem rozpačitá. Nádherná čeština, krásně vystavěné příběhy a ve výsledku je to všechno směšně smutné.

000nugatovej
11.03.2024 4 z 5

Přes Jablko směšné touhy jsem se setkal poprvé s Kunderou. Připadalo mi s těmi registrážemi a kontaktážemi tehdy vtipné. Dnes z něj čtu jistou melancholii. A podobně to mám s dalšími povídkami: Od až vančurovsky užvaněného Sympozia po kunderovsky sarkastický Falešný autostop či cynicky laděnou povídku Eduard a bůh.

RonnieSmithx
10.03.2024 2 z 5

Směšní mizogynové

Uiška
13.02.2024 5 z 5

Kniha, díky které jsem si zamilovala Kunderu. Tento autor není pro každého, ale to nevadí.
Líbí se mi jeho kultivovaný projev. Po přečtení mám plnou hlavu myšlenek.
U povídek jsem se smála i smutnila.

SanDonk
07.01.2024 2 z 5

Ani po druhém přečtení po letech v dospělosti jsem doteď nepochopil, proč jsme vlastně tuto knihu od Kundery měli na střední jako povinnou četbu. Postavy zřejmě odpovídají době, kdy autor psal. Všechny jsou nesympatické a těžko se s nimi nějak ztotožňuje. Dílo je do značné míry sexistické, muži jezdí autem, vyhlížejí si potenciální nápadnice, ženy jsou spíše jako objekty bez výraznějšího charakteru. Když se v povídce objeví silnější ženská postava, jedná se o parodii a ukázku zoufalosti jejího mužského protějšku. K zajímavějším povídkám patřili Symposion a Falešný autostop, ale ani jejich postavy nejednaly příliš logicky a nebyly sympatické.

Zemlja
08.10.2023 5 z 5

Povídky moc ráda nemám. Málokdo je umí. Tohle jsou skvosty. Tolik různých charakterů, vztahů, zápletek. Už jsem je četla několikrát. Žasnu nad jazykem a neotřelostí. Nestárnou.

Mr.Moldau
23.09.2023 5 z 5

To, jakým způsobem Kundera dokáže vdechnout postavám život, je vskutku obdivuhodné. Směšné lásky mě opravdu bavily. V jistých pasážích jsem se opravdu od srdce smál; obzvlášť u povídky Nikdo se nebude smát. A já se smál, až jsem se za břicho popadal! V knize je vše. Humor, filozofie, erotika… Prostopášníci, nevěrníci i oddaní milenci si rozhodně přijdou na své. Je to humorná kniha o vztazích.

Mira7
23.09.2023 5 z 5

Opravdu směšné lásky. Říkám si, jak je to zvláštní, že mne Kunderovy knihy pořád baví číst, líbí se mi literární úroveň textů, která je možná bezkonkurenční. A přesto jsou mi hlavní hrdinové zpravidla bytostně nesympatičtí. Rozumím, že zvolená forma a obsah jsou pouze prostředkem pro vyjádření hlubších myšlenek, jak je v podstatě uváděno v komentáři za knihou... Mám nakoupeno několik "Kunderů“ do zásoby, ale asi je proložím nějakým literárním "popcornem"... P.S. Přemýšlím, má Kundera vůbec příznivce také mezi čtenářkámi? Bylo mi tentokrát líto Alice...