Smrčiny hory Karlovarské a Doupovské
Josef Kafka
Turistický průvodce po Doupovských horách, Karlovarsku a okolí. Význačná místa, tipy na výlety jednodenní a vícedenní, pokyny cestovní, lázně, hostince, turistické noclehárny. Doplněno fotografiemi a mapami.
místopisy turistika turistické zajímavosti Karlovarský kraj turistické průvodce pěší turistikaAutorovy další knížky
1910 | Brda a Podbrdí |
1923 | České středohoří |
1923 | Okolí pražské |
1908 | Střední Polabí |
1911 | Zahrádka při domě rodinném |
Dnes už unikátní publikace o zaniklém městě Doupov a okolních vesnicích, o kterých lze najít informace v literatuře z tehdejší doby, třeba v příručce Batovcův místopis zemí koruny České z roku 1900. V Doupovských horách vznikl vojenský prostor, který se zde začal budovat od 50. let minulého století. Starší ročníky mužů jistě nezapomenou na vojenská cvičení na Doupově, když byla vojenská služba povinná na 2 roky. Doupov proslul i svým poměrně chladným počasím i v létě, u nás na severu se pořád říká venku je zima jak na Doupově. Vojenský prostor se zde využívá stále a jezdí sem i jednotky NATO jiných států. Dnes je vžitý spíše název vojenský výcvikový prostor Hradiště.