Smrt číhá na jarmarku

Smrt číhá na jarmarku
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/545522/bmid_smrt-ciha-na-jarmarku.jpg 5 508 508

Vraždy v Österlenu série

< 2. díl

Na prosluněném, idylickém švédském venkově dojde k dalšímu zločinu: smrt v Österlenu tentokrát udeří na jarmarku starožitných a sběratelských věcí, který se každoročně koná v malém místním městečku. Věhlasný stockholmský inspektor Peter Vinston musí znovu přerušit dovolenou, aby se ujal vyšetřování vraždy neblaze proslulého překupníka. K ruce dostane opět Tove Espingovou, ctižádostivou policistku znalou místních poměrů. Oba překvapí, kolik zášti, starých křivd a neodhalených tajemství skrývá svět obchodu se starožitnostmi. Kdo by však byl kvůli nim ochoten sáhnout někomu na život?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: ekniha , Ikar (ČR)
Originální název:

Ett fynd att dö för, 2022


více info...

Přidat komentář

pury
02.09.2024 3 z 5

Odpočinková četba, závěr melodramatický a nedůvěryhodný, ale to je vesele dětsky barevná obálka taky :-) Kdo nic nečeká, může být příjemně překvapen. I Agatha by byla překvapena, jaký že je její styl.

laeela
28.08.2024 2 z 5

(SPOILER) Juj, tak toto bylo šlápnutí vedle. Za mě nesympatické postavy a mnoho paradoxů. Detektiv, který je přehnaně pořádný, ale velmi nelogicky pracuje. Policistka, která je sebevědomá, ale potřebuje neustále chválit. Doufala jsem v chytrý závěr, nekonal se. A záměna náprstníku za kostival? To je vtip nebo chyba překladatele?


Hvězdinka
21.08.2024 4 z 5

Knihu jsem si nechávala na léto a splnila vše, co jsem od ní očekávala. Letní pohodovka, kdy se necháte lehce houpat na nafukovacím lehátku na mořských vlnách. Opět zajímavě zapletený příběh, který se rozplete ve velkém finále. Snad bude, doufám, další pokračování. 4,5 hvězdičky

ivanaGvGN
19.08.2024 5 z 5

Četla jsem první knihu, druhá tedy "musela" být taky. Psané detektivky nejsou můj šálek čaje, ale tady mě zlákala obálka. A nelituji. Pěkně se vyvíjející příběh. Vysvětlení se dostalo všem zahadám i té, odkud vrah věděl kde má misku hledat - ztracený zápisník... Ten nabubřelý konec mi taky přišel moc, na druhou stranu shrnuli tak celé vyšetřování a mám pocit, že rozuzlení před obecenstvem nepraktikuje pouze Agáta Christie :)

Arwen777
17.08.2024 4 z 5

Druhý díl jede na stejné vlně jako první, takže znovu vyšetřujeme zločin v malebné švédské vesničce. Tentokrát se zápletka točí kolem starožitností, trhů a obchodu se starožitnostmi, což je pro mě super téma, o kterém nic nevím. Samozřejmě z toho logicky vyplyne, že se budeme prodírat chamtivostí, závistí, snahou být na vrcholu, trochou zlodějiny, probereme i dávné křivdy a vztahy, možná i lásky. Vše v poklidném tempu. Ideální čtení na léto.

Mirek240
11.08.2024 5 z 5

…detektivka, ktera mela atmosferu, poklidne tempo a zajimave prostredi. K poslednim 100 stranam jsem si otevrel cervene vino a vychutnaval pomale rozuzleni celeho pribehu, protoze si to proste ta kniha zada :)

Sandalkar
01.08.2024 4 z 5

Uz to nebylo takove wow jako u prvniho dilu, ale porad vysoko nasazena latka. Mile, zabavne, logicke a bez zbytecne krve a obskurnich drsnaren. Pripomina mi knihy Penny Luise..., snad se jeste dockame dalsiho pokracovani.

Jen mi je lito Petera, kteremu autori v kazdem dile predhodi jinou krasavici, ktera z ruznych duvodu nakonec nedostane sanci.

astroweb
01.08.2024 5 z 5

Ani další kniha od těchto autorů mě nezklamala, právě naopak, líbila se mi ještě víc. Pohodová, příjemná inteligentní detektivka bez geniálního bestiálního vraha, to je právě to, co od tohoto typu detektivky očekávám.

klarence
31.07.2024

Kniha se dobře četla a jsem ráda, že jsem mohla číst i druhý díl.
Příjemné, milé , nenáročné, místy zábavné. Hadrkováni mezi oběma detektivy mi bavilo, ale bude i další díl ?
Zajímalo by mne, jaké budou další vztahy ...ráda se vrátím.

Kekik
29.07.2024 5 z 5

Opět jsem se moc ráda vrátila do Österlenu. Škoda, že se zřejmě jedná o poslední návštěvu. Dva díly jsou málo. Kéž by přibyly další.
Příběh je velmi zajímavý, s mnoha zvraty. Jelikož jsem podezřívala téměř všechny, nakonec jsem vlastně vraha uhodla. Ale je pravda, že poslední tip na vraha, u kterého jsem zůstala až do konec, byl špatný. Zato Pluto zabojoval. Tedy, Vinstone, ten tě dostal.
Krásná obálka knihy.

jarkaska
28.07.2024 5 z 5

Další pěkné pokračování s stockholmským inspektorem Peterem Vinstonen a místní policistkou Tove Espingovou. Kniha se pěkně četla.

kackahracka
27.07.2024 3 z 5

Žánr klasických detektivek jsem opustila už před lety, ale knížka sbírala oslavné recenze a mě zachvátila nostalgická touha vzít si s sebou na dovolenou k vodě něco ve stylu Agáty. Přečetla jsem celých 430 stran, což je známka toho, že to bylo DOBŘE napsané, a že mě to BAVILO. Nešlo však o žádnou napínavou pecku, kvůli které bych zanedbávala děti, domácnost a životní funkce.
Co bych vyzdvihla:
1) Hned na začátku knížky je k dispozici sympatický jmenný seznam všech postav, se kterými se v knížce setkám, a to včetně krátkého popisku. Skvělý detail, co potěší.
2) Příběh je oproštěn od brutality. Popsaná vražda není nijak nechutná.
3) Zajímavé prostředí jarmarku se starožitnostmi
4) Pěkně zachycená atmosféra venkova a letních měsíců
5) Hlavní roli hraje vyšetřování, skládání indicií, pátrání po stopách, inteligentní rozhovory. Osobní linky vyšetřovatelů jsou vcelku decentní, nikdo se neutápí v alkoholu, ani nebabrá ve své zdecimované kariéře

Co mi pilo krev:
1) Hlavní mužská postava je dost pedant na pořádek, což by mi možná tak nevadilo, ale jeho úchylka byla zmiňována úplně pokaždé, když na něj přišla řeč. V autě kolegyně si válečkem na chlupy pravidelně čistil sedadlo předtím, než na něj dosedl, v největších vedrech chodil v obleku ze tří částí a pohoršoval se nad ostatními, co si dovolili obléknout šortky, na místě činu se brodil blátem v ručně prošívaných kožených botách...Tak nějak jsem se nedokázala rozhodnout, jestli mu fandím, nebo mi jde už na nervy...
2) Neustálé opakování určitých situací a slov. Asi dvacetkrát je někým zdůrazněno, že oběť nebyla zabita dýkou, ale „kordíkem“. Každá z postav si neustále šahala na nos-poklepávala na něj propiskou, mnula si ho prsty, svírala ho klouby….
3) Ale za daleko nejstrašnější považuji autorovu úchylku ve žvýkacím tabáku. Jářku, byla jsem dočista zhulená. Postavy žvýkaly jak o život, v každé kapotile a víceméně úplně každý si „posouval tabák špičkou jazyka za zuby…“
4) Vadilo mi, že se jedná o druhý díl série. Nesnáším série. Narážky na něco, co se stalo, ale já o tom nemám ani páru (nečetla jsem), ve mně vyvolávalo pocit, že sedím u stolu v cizí partě lidí. A tenhle pocit není nic moc...
5) No, ovšem největším fiaskem byl samotný závěr. Varuji, teď přijde SPOILER:
.
.
.
Představte si policejního vyšetřovatele, který se zdráhá hovořit o případu se svou vlastní dcerou. Pečlivě odvažuje každé slovo, aby se snad neprovinil proti pravidlům a nesdílel mimo pracovní prostředí citlivé detaily z vyšetřování. Vše spěje ke konci, zdá se, že má policajt pachatele na mušce. Stačilo by si pro něj přijít, odvézt ho pryč a podrobit ho výslechu na stanici. Tedy logicky tak, jak to dělal kdykoliv předtím. Jenže on si ho vyhmátne přímo na obří akci, a to doslova na jevišti, uprostřed velkolepého proslovu ku zahájení aukce. Policistovu obviňující řeč sleduje hlediště plné lidí, na celou scénu jsou namířeny kamery. Celý dav úplně cizích lidí v tichosti naslouchá dlouhé, předlouhé řeči policistů, kteří si tuto "vsuvku" u hyen z bulváru dokonce "objednali". Přednesou zcela bezelstně obvinění několika osob, všem přítomným vysvětlí, jak postupovali, co zjistili a jak, proč, kde, jaké mají důkazy...Kdo se jak provinil, ať už vraždou, či jen nějakou krádeží...Každý z obviněných se kaje a lká...Hlavní pachatel jen strnule přikyvuje...Prostě- tohle bylo finále kalibru devadesátkových céčkových volovin. Chyběl snad už jen západ slunce a melodramaticky tklivé písně Kelly Familly. Dala jsem původně čtyři hvězdy, ale snižuju na tři, protože něco tak idiotského si takhle skvělá knížka opravdu nezasloužila.

kikies
25.07.2024 5 z 5

Předchozí díl mě zaujal tématem trochu víc, ale pořád je to poctivá detektivka, která se velmi dobře čte.

dennictenar
16.07.2024 4 z 5

Předchozí díl se mi líbil více, ale i tak se jedná o dobré čtení. Zde jsem pachatele odhadovala již od začátku. Pokud vyjde další díl, určitě si ho ráda přečtu.
Moje hodnocení: 85%

princesse
14.07.2024 4 z 5

Za mě o něco lepší než první díl. Opět bych měla co vytknout, ale vcelku povedené. Čtivé a určitě příjemné počtení na dovolenou. Žádná kruťárna, ale poklidná venkovská detektivka. Doporučuji.

Česneksmedem
29.06.2024 5 z 5

Druhý díl se mi líbil o trochu víc. Tove byla občas tupá jako zlomená voskovka, ale sebevědomí jí rozhodně nechybělo. Peter měl trpělivost jako světec. Dámy to mají v genech, jak na nás...

TomTomis
12.06.2024 4 z 5

I tady tento díl se mi docela líbil. Takové klasické luštění, kdo to udělal. Žádný drasťák, pohodová detektivka s atmosférou... :)

adela2230
07.06.2024 4 z 5

Pohodová detektivka. Postupně se odhaluje kdo za vším stojí a člověk do poslední chvíle neví.

SBH
06.06.2024 5 z 5

(SPOILER) Po dočtení se mi motá v hlavě: to bylo skvělý! Chci další díl! Ehm, ale vždyť Peter se vrací do Stockholmu.
Ano, právě jsem prozradila konec detektivky. Na druhou stranu se jedná o tak pěknou knihu, že by se dala číst jako plnohodnotný román, i kdyby člověk znal pachatele. Vlastně myslím, že bych si to užila víc, všechny ty kličky, falešné stopy, bizarní náhody.
Dobrá, v té chvále mám i jednu připomínku – jak zloduch zjistil, kde se nachází vzácný předmět? Vždyť Peterovi to došlo souvislostmi z různých podnětů, které ale pachatel nemohl znát. Nicméně odpouštím.
Obálka je moc pěkná, výstižná, pohodová, letní. Příběh mě zaujal od první řádky, měla jsem potíže knihu odložit, takže čtivost za jedna. Po krátkém úvodu dojde k vraždě, navíc je zamordován ten nejprotivnější člověk široko daleko, to se mi taky líbí. Tentokrát Tove s Peterem spolupracuje poměrně ochotně z důvodu, který je důvěryhodně vysvětlen. Zároveň s vyšetřováním probíhají další peripetie Peterova života, k nimž řeknu jediné – jeho vkus na ženy je problematický.
V polovině dojde k překvapivému obratu. Ačkoli jsem přečetla spousty detektivek, tahle byla zvláštní a neotřelá, navíc se obešla bez hektolitrů krve a brachiálního násilí. Ano, v jednom místě se mi zastavilo srdce hrůzou, o to vtipnější bylo vysvětlení situace.
Perfektně vykreslené postavy, zábavný děj s nečekanými zvraty, inteligentní humor, přirozené, jiskrné dialogy. Malebné popisy mne vtáhly do letní krajiny jižního Švédska, octla jsem se v útulné chatce obležené vychytralými kočkami, na přeplněném jarmarku i v honosném zámku. Co víc si přát?
Jedna drobná výtka k překladu. Je možné, že Švédové trousí v běžném rozhovoru věty pronesené čistou angličtinou, ale v českém textu mi to skřípalo.
Ovšem celkově skvělá věc, doporučuji.

marketa7
19.05.2024 4 z 5

Deštivé večery a pohodová detektivka bez mrtvol i bez nudy je skvělá kombinace. Tak jsem to měla aspoň já. Myslím, že bude skvěle ladit i se sluníčkem a lehátkem. ;-) Za mne spokojenost, doporučuji.