Smrt favorita
Dick Francis (p)
V úplně prvním detektivním příběhu D. Francise z roku 1962 pátrá amatérský jezdec Alan York po pachatelích, kteří zavraždili jeho nejbližšího přítele, nejlepšího dostihového jezdce sezony. Policie tragický pád favorita uzavřela jako nešťastnou náhodu, Alan je však přesvědčen, že to byla vražda. A ačkoli pachatele zatím skrývá jemná síť vztahů v prostředí jezdců, trenérů a majitelů dostihových koní, ví, že je velice blízko.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 1991 , OlympiaOriginální název:
The Dead Cert, 1962
I když jsem několikrát tuto knihu četla, přesto jsem si ji velmi ráda poslechla i jako audio. Jedná se o příjemnou detektivku. Přestože je to prvotina, hodnotím velmi kladně. Francis dokazuje svoji lásku k dostihovému sportu. Příběh je velice napínavý a nechce pustit.
I moje druhé setkání v podobě audioknihy přineslo nadšení.
Originální příběh, napínavý, drsnější, než předchozí Nervy. Pan Rašilov se mi líbil o něco méně, než pan Nedbal, ale s malým rozdílem. Opět jsem se nerada na konci s knihou loučila. Jdu hned na třetí. Doufám, že v katalogu přibydou rychle nové.
Úplně první detektivní příběh Dicka Francise. Překlad Jaroslavy Moserové-Davidové, začátek předlouhé a jedinečné spolupráce. A mých kdysi pomyslných prvních pět hvězd hodnocení a odstartování letité vášně pro Francisovy detektivní příběhy z dostihového prostředí.
Četla jsem všechny a užila si každý z nich, Smrt favorita nevyjímaje. Teď se střídmě objevují v audiopodobě a já si je ráda opakuju ušima; ostatní jsou naštěstí stále dostupné na papíře.
Už v tomto prvním příběhu D. Francis zúročil své bohaté zkušenosti žokeje i zevrubnou znalost dostihového světa. A tak jeho knížky nikdy "nešustily papírem". A protože byl skvělým vypravěčem a měl nevyčerpatelný talent pro vymýšlení zápletek, každá z jeho knížek byla originálním a netrpělivě vyhlíženým dobrodružstvím, na která mě nikdy neomrzelo čekat.
Díky za všechny blažené hodiny, kdy jsem, pohroužena v příbězích, dýchala za jejich hrdiny a stála za nimi věrně od první do poslední stránky. :)
Počínaje Alanem Yorkem, s nasazením a odvahou pátrajícím po (ne)lidech, zištně sprovodivších ze světa jeho nejlepšího přítele.
Francis je můj oblíbený autor, ale tahle knížka byla slabší, neměl tolik vybroušené a sympatické postavy, jak jsem na to zvyklá v jiných knihách, kromě toho mi zápletka přišla zbytečně moc šroubovaná, nebylo to uvěřitelné. Knížka je ale skvěle načtená.
Další můj oblíbený spisovatel. Jeho knihy u mě nesmí chybět. Smrt favorita byla vůbec první kniha, kterou jsem od něj četl.
Tahle kniha má v mé knihovně čestné místo. I když znám padoucha a vím jak to skončí, občas se k ní vracím. Ono to totiž u Dicka Francise stojí za to!
Napínavý příběh který má úplně všechno co jsem od pěkné knihy čekal. Tyto detektivky které se odehrávají v dostihovém prostředí mají své kouzlo a jako laik jsem se dozvěděl spoustu věcí o kterých jsme neměl ani tušení. Takže jsem spokojen a knihu doporučuji.
(SPOILER) Vůbec první detektivní či kriminální příběh z pera slavného Dicka Francise. Velmi dobrý a napínavý román, avšak z devíti mnou dosud čtených patří na čtvrté, či páté místo. Neztotožňuji se tedy s názory, jež tento román považují za nejlepší od Francise vůbec. Druhá polovina románu mně přišla napínavější a více strhující než první polovina. Části, kdy darebáci z Marconi-taxi nahání hlavního hrdinu, který ujíždí na koni přes pole a lesíky, je vrcholem románu. Bylo však celkem jasné, který z žokejů pomáhá ničemům. Na druhé straně hlavního padoucha jsem neodhalil. Románu „Smrt favorita“ uděluji silné čtyři hvězdičky (cca 85 %).
Skvělá detektivka od tohoto mistra napínavých příběhů z dostihového prostředí. Přestože je to již šedesát let stará kniha, čas jí nic neubral na atraktivitě a stojí za přečtení.
Kdybych si právě nepřečetla, že se jedná o autorovu prvotinu, nikdy by mě to nenapadlo. Ano, některé situace působí z dnešního pohledu poněkud méně věrohodně, ale doba se hodně změnila a já mám ledasco načteno, abych mohla uvěřit tomu, že v tehdejší době se tento příběh skutečně takto mohl odehrát. Dick Francis je pro mne sázkou na jistotu. Dobrodružný příběh s detektivní zápletkou. Tentokrát banda vyděračů, jeden čestný a zásadový žokej a nesmí chybět ani nenásilná romantická linka. Jestli lze tomuto příběhu vůbec něco vytknout, tak je to poměrně značná předvídatelnost. Pachatele totiž není příliš těžké odhadnout, ale jistotu nemáme, náznaky jsou velmi slabé, leč tušení velmi silné. Poněkud horší je to s audioknihou. Načetl ji pan Václav Rašilov a já měla celkem problém, najít při poslechu správnou rychlost. Chvilku se mi zdálo jeho čtení příliš rychlé, za chvilku zase pomalé. Ale nedokáži objektivně posoudit, jestli to byl jenom můj pocit, nebo je skutečně tato audiokniha načtena takto nevyváženě. Mně to zkrátka nesedlo.
Jena z nejlepších knih od Dicka Francise. Všechny knihy jsou úžasné a plné napětí.
Dostihové prostředí autor důvěrně zná. Také mě fascinovalo, jak vše dokáže precizně popsat, např. při focení vyvolávání filmů, byla to celá věda. Je vidět, že se tím zabýval. Dick a Agátha jsou zkrátka nejlepší. Dickovy knihy jsou všechny na pětihvězdičkování.
Opět jeden z případů, kdy jsem dříve než knihu shlédl film. Porovnání vyšlo na poctivých 50:50. Kniha má tu výhodu, že jí z vlastní knihovny vyhodíte maximálně vy sami, film je po dlouhá léta těžko dostupný, pokud se dá vůbec sehnat. Francis každým slovem dokazuje, jak láska k dostihovému sportu má v jeho životě pevné místo, ale vůbec ho neprovází sentiment, dokáže vás vtáhnout do děje tak, že máte dojem, jako byste stáli přímo v paddocku a čekali, odkud vyjdou koně nebo přijde nečekaný útok.
Taková standartní detektivka z dostihového prostředí. Nebylo to špatné, ale rozhodně se nejednalo o něco vyjímečného.
Ve své době to byly jedny z nejlepších detektivek, které u nás vycházely. I v dnešní době si je ale ráda znovu přečtu. Smrt favorita je první z celé řady detektivek s dostihovou tématikou.
Přečteno za jeden den a část noci, protože jsem se nemohla odtrhnout...! "Hlavního zlého" jsem odhalila záhy, v tom je Francis pro mě snazší než Agáta, ale závěr mě stejně ještě dokázal překvapit. Taky jsem ráda, že umírali jen lidé a ne koně :-)
prvotina detektivní a krimi romány gangy koňské dostihy
1991 | Smrt favorita |
2003 | Chladná zrada |
2008 | Oheň a bič |
1998 | Až za hrob |
2008 | Drahý čas |
Jak už jsem psala u některé z předchozích autorových knih, jsou všechny tak trochu na jedno brdo ;-). Což je logické vzhledem k tomu, že se vždy odehrávají v prostředí koňských dostihů. Ale na druhou stranu také tato kniha má něco do sebe ;-). Hned na začátku zde dojde k nehodě favorita závodu a jeho žokeje, která má tragické následky. Jeho přítel Alan York okamžitě pojme podezření, že šlo o cílený útok. A také najde něco, co by mělo posloužit jako důkaz. Když se ovšem na místo činu vrátí, ona věc už tam není a smrt je tedy uzavřena jako nešťastná náhoda. Alan to tak ale nechce nechat, a proto se vydává pátrat po tom, jak to bylo ve skutečnosti...
I když by se mohlo zdát, že se bude jednat o jednoduchý případ, nebude tomu tak. O tom se už ale přesvědčte sami, kniha je čtivá a poutavě napsaná, proto si pět hvězdiček plným právem zaslouží. A já budu časem zase vyhlížet autorovu další ;-).