Smrť sa volá Engelchen
Ladislav Mňačko
Sugestivní příběh partyzánského oddílu v beskydských horách je zároveň dramatickým příběhem zániku kopaničářské vesnice Ploština za 2. světové války. Román se odvíjí jako pásmo vzpomínek jednoho z raněných partyzánů, který se těžce vyrovnává se skutečností, že jejich poslední boj zavinil smrt jejich hostitelů. Problém viny, s nímž se partyzáni musejí vypořádat, se rozrůstá v otázku cílů a prostředků, jimiž je cíle dosaženo. Kniha vychází z osobního autorského prožitku a je nesena snahou o pravdivé zachycení partyzánských bojů na pomezí Moravy, a současně je i varující vzpomínkou na bezejmenné hrdiny, kteří partyzánům pomáhali a často nesli tíži nacistické msty.... celý text
Válečné Literatura slovenská
Vydáno: 1991 , Naše vojskoOriginální název:
Smrť sa volá Engelchen, 1959
Engelchen není jen o pomstě proti Němcům, ale je hlavně o pasekářích a o partyzánech a sovětských vojácích, jejichž chování Mňačko nijak nepřikrášluje ani neidealizuje. Podobný motiv jako v Engelchenovi autor užil už v roce 1945 ve hře Partyzáni. Pro tento román je podstatnější to, že Mňačko byl sám mezi partyzány, jeho komunistická příslušnost úroveň románu nijak nesnižuje.
Výjimečně připojím i komentář. Mňačko napsal knihu čtrnáct let po válce, v době, kdy byl ještě přesvědčeným komunistou. Její vyznění je tak režimu poplatné - podporuje nenávist k Němcům, obhajuje pomstu a jeho hrdina se těší na nové (lepší) uspořádání společnosti po válce, v čemž ho podporují mimořádně stateční sovětští partyzáni, kterým další osud naší země není lhostejný... Díky této knize lze však lépe pochopit poválečný vývoj. Například když Mňačko uvádí, v čem první republika selhala, lze proti tomu bohužel sotva co namítat. Nejlepší je kniha samozřejmě kniha v pasážích, kde se Mňačko soustřeďuje pouze na své hrdiny. Závěr je strhující.
Pěkný pohled na partyzány, navíc se to celé dělo jen několik kilometrů od mého domova.
druhá světová válka (1939–1945) zfilmováno Slovensko, Slovenská republika rok 1945 autobiografické prvky partyzáni Ploština podle skutečných událostí
1968 | Agresori |
1968 | Ako chutí moc |
1997 | Někdo mě chce zabít |
1994 | Gigant aneb Tajemství ostrova věčné lásky |
1966 | Jizvy zůstaly |
Za války se děly věci, že nad tím rozum zůstává stát