Smysl konzervatismu
Roger Scruton
Základní politologické dílo anglického myslitele. Rozsáhlá práce jedinečná nejen u nás, kde jde o první knihu svého druhu vůbec. Kniha je základní prací o konzervativním myšlení a zároveň přímou aplikací tohoto myšlení na všechny důležité oblasti života společnosti.
Literatura naučná Filozofie Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: 1993 , TorstOriginální název:
The Meaning of Conservatism, 1980
filozofie kultury politické teorie politologie stát a právo občanská svoboda konzervatismus filozofie práva vlastnictvíAutorovy další knížky
1993 | Smysl konzervatismu |
2002 | Průvodce inteligentního člověka po moderní kultuře |
2007 | Západ a ti druzí. Globalizace a teroristická hrozba |
2003 | Průvodce inteligentního člověka filosofií |
1999 | Krátké dějiny novověké filosofie |
Lze vůbec hodnotit kanonické dílo? Člověk konzervativní či s otevřenou myslí si to pravděpodobně přečte s potěšením, programového liberála či socialistu by to pravděpodobně přivedlo k nepříčetnosti (pokud by si to vůbec přečetl). Vždyť Scruton sám jejich teze v knize poměrně elegantně vyvrací. Ještě dvě poznámky: je skutečně osvěžující přečíst si autentického konzervativce, na kterého byla Konzervativní strana už za Thatcherové příliš liberální (byť samozřejmě především ekonomicky) a zároveň si přečíst původní myšlenky a úvahy, které někteří rychlokvašení čeští konzervativci mají ve zvyku často a dokolečka převařovat (protože to prostě s anglosaským konzervativismem dělají, Scrutona nevyjímaje, byť ten je dosti specifický svým opravdovým tradicionalismem).