Snář Anny Novákové ze Lhoty

Snář Anny Novákové ze Lhoty
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134900/mid_snar-anny-novakove-ze-lhoty-o11-134900.jpg 2 5 5

Náš snář je nejůplnější knihou tohoto druhu, v němž se najdou sny o všem možném i o věcech nejnovějších, které před několika desetiletími vůbec ještě nebyly známy. Všechno na světě pokračuje s dobou; tedy ani Snář, tento přítel, rádce a těšitel člověka, nesmí zůstat pozadu. Spisovatelka Snáře.... celý text

Morbidus
24.11.2024 1 z 5

Na této knize je už z předmluvy cítit, jakou sondou do starších časů je. Autorka se tam odvolává na mýty a historky tak notoricky známé, že v jistých obměnách přetrvaly až do dnešních dob. Tohle - a taky mé vzpomínky na dětství, kdy jsme ve snáři hledali význam svých snů - jsou však jedinými klady, které knihu ještě drží nad vodou. Ne snad proto, že si dnes sny jsem schopný vyložit racionálně. Pokud v nich někdo chce hledat víc, je to zcela v pořádku; byť mě trochu mrzí, že už předmluva čarodějné nauky připisuje jen ženám, přestože mužům magie nikdy nebyla zapovězena.

Skutečným problémem, souvisejícím s jejím stářím, je neaktuálnost jednotlivých odkazů. Tuhle se mi zdálo o „neonovém nápisu nad barem“, což byl dost výrazný prvek snu - ale „neon“ zde nenajdete. Zato zde kraluje spousta výrazů, které jsou sice jazykově krásné (namátkou: drnomistr, hudlař, ozhřivka, atd.), ale pokud je neznám a nejsou příznačné pro mou dobu, asi stěží je vyhledám. Brnění, meče a měšce tomu nepřidávají. Logika tedy říká, že s evolucí okolního světa mnoho výrazů i samotné snění zažije obměnu, kterou tato kniha nepřežije. Snění je nadčasové, Snář nikoli.

Tuto knihu by měli vyhledat ti, kdo ji potřebují.

snář

2003  0%Český snář - výklad všech snů