Císařské fialky
Vladimír Neff
Sňatky z rozumu série
Druhé vydání známé tetralogie Vladimíra Neffa, především o životě rodů Bornů a Nedobylů.
Druhý díl rodinné ságy, pořád ještě dobrý. Bohužel v dalších dílech se už začalo hrát na komunistickou notu a šly kvalitativně dolů.
Jeden z nejlepších televizních seriálů, který byl v ČR natočený.
Zajímavostí nepochybně je, že vše co je v knize, tak je i realizováno filmařsky. Tohle mě fascinovalo, a něco podobného je třeba ve filmu "V stínu kapradiny".
Kdo si to přečte a shlédne, ten to může porovnat.
Jistěže některé delší vypravěčské pasáže se do pěti dílného seriálu nevešly, to by byl o několik hodin delší. Ale to podstatné je právě takové, jak jsem uvedl.
Na známém filmovém zpracování mě fascinuje, že když čtete tuto tetralogii - tak vše se odehrává přesně tak i v seriálu "Sňatky z rozumu" (5. dílů), a později "Zlá krev" (7. dílů).
19. století zfilmováno vlastenectví rodinné vztahy Čechy národní obrození ságy české národní obrození prusko-francouzská válka (1870-1871) historické romány
1997 | Sňatky z rozumu |
2000 | Královny nemají nohy |
1979 | Třináctá komnata |
2000 | Prsten Borgiů |
1986 | Císařské fialky |
Kdykoliv jdu kolem Komerčky na Příkopech, vzpomenu si, že tady měl obchod Born (ve skutečnosti Neff) a nedokážu se nepousmát. Skvělá kniha, která mě provází celý život (a doufám, že ještě bude).