Sněžný měsíc
Michaela Klevisová
Josef Bergman série
Josef Bergman #6 Nová detektivka Michaely Klevisové zavádí čtenáře do idylické krajiny Beskyd, kde na horách ještě žijí lidé podobně prostě a v souladu s přírodou jako generace jejich předků. I sem ale vstoupil byznys, který staré roubenky mění na hotely a penziony a vše živé v lesích na lovnou zvěř. Realitní agentka Olga byla zavražděna na odlehlém místě vysoko v horách před roubenkou, kterou nabízela k prodeji. Stalo se to jen několik týdnů po vraždě makléřky v Praze. Oba případy spojují podobné okolnosti, a navíc se zavražděné ženy mohly znát. Kriminalista Josef Bergman proto odjíždí do hor a pátrá mezi místními obyvateli. Není to však jednoduché, protože obyvatelé horských samot jsou nedůvěřiví a uzavření a spousta z nich má svá tajemství, o která se s Bergmanem rozhodně dělit nechtějí.... celý text
Detektivky, krimi Romány Literatura česká
Vydáno: 2020 , VoxiInterpreti: Kristýna Kociánová
Pěkná knížka, dobře se četla. Po dlouhé době česká krimi a zdařilá. Povedeně vykreslená krajina Beskyd, jejich samot a lidských osudů. Určitě se u této autorky podívám i po dalších kouscích.
,,Co je to za svobodu, když od šesti pět dnů v týdnu vstáváte na budík a jste nuceni vstřebávat informace, z nichž 80% nikdy v životě prakticky nevyužijete? Jaká je to svoboda, když jste od šesti vychováváni ke slepému uznávání autorit a potlačování vlastní jedinečnosti? Když vám neustále někdo opakuje, že dokud něco nedokážete, nejste sami o sobě nic?"
Neuvěřitelně skvělá detektivka! Autorka má krásný styl psaní, u kterého jde rovnou k věci ale zároveň je schopná do každé stránky vložit hlubší myšlenku. Postav je tu hodně, máte ale dost času si ke každé vybudovat vztah a tudíž se pak i vcítit do jejich životů a činů, což při čtení této knížky bylo dost důležité.
5* bez váhání!
Jaksi mi ty lesní procházky bezděčně nahrazuje četba, takto po sobě už třetí a stále v napětí.
Tentokrát Beskydy, ve kterých staré usedlosti mají kouzlo klidu a nostalgii vzpomínek starých časů, než zazní střelba.
Život na samotách je pro silné, odpoutat se, je duševní devastací, příroda je zdrojem životního poslání pro citlivky, pro jiné zdrojem kořisti. Jedno s druhým v averzi tvoří třaskavou munici vztahů.
Citlivě vystínovaný obraz krajiny, kde by zločiny jeden nečekal.
Audiokniha celá skvělá.
S lehkostí jedním dechem přečtená detektivka. Děj zasazen do kopcovitého terénu Vsetínska, kde jsem se na podzim toulala, tak že představivost jela na plné obrátky. Moje první kniha od této autorky, určitě v nejbližší době zakoupím další.
Krásně vykreslená příroda Beskyd, včetně horských samot. Kniha se čte jedním dechem, moc se líbila.
Pěkná beskydská detektivka. Moc se mi líbilo to prostředí horských samot, zvířecích stezek, luk, lesů, podhorské vesnice a samotné hory. Stejně zajímavě byli vylíčeni i zdejší obyvatelé se svými skrytými tajemstvími. Tohle není krimi, ve které tečou potoky krve, tady se spíše přemítá o lidském žití a takové knihy mám rád. Ale na nějakou tu vraždu a vyšetřování tu taky dojde.
Moje první setkání s autorkou a na výbornou. Popis prostředí, postav a celkový děj je luxusní. Proč mi tak dlouho unikala, no teď se mě jen tak nezbaví.
U detektivek Klevisové jste prvních 130 stran napnutí kdo bude zavražděn a do konce knihy jste pak napnutí, kdo je vrahem, což vás nutí číst a číst a číst...
Vypravit se s Bergmanem po čase zase do nějakého zdejšího místa, mě lákalo. Také proto, že autorčina schopnost zasadit mordy do prostředí způsobem, který láká na výpravu, je přímo vražedná. Tentokrát byla milosrdná, protože do Besdky je přeci jen blíž než na Schiermonnikoog. Pytlácká linka příběhu mě vedla k úvahám, jestli to nakonec nebude nějaká variace na Svůj vůz a pluh....
Moje první knížka od Klevisové. Nejsem zvyklá číst detektivky, i když v televizi mě moc baví. Tady mě však nalákalo prostředí Beskyd, kde se kniha odehrává. Bylo to moc pěkné čtení a příroda krásně vykreslená. Jednu hvězdičku strhávám za vraha, moje verze by se mi asi líbila více, ale přesto doporučuji!
Miluju, jak Klevisová popisuje přírodu! Samota - čistá příroda - zákeřnost a vina. Jdu na (zatím) poslední díl.
Zase povedená česká detektivka. Někdy tam bylo trochu moc postav, ale dalo se zorientovat. Kladně hodnotím výběr prostředí.
Souhlasim s některými komentáři, že dokud na scéně není Bergman, ještě to není ono :-). Četla jsem od autorky všechny detektivky kromě té nejnovější a vždycky je to zážitek. Píše prostě dobře. Prostředí tohohle dílu mi v reálu vůbec nic neříká, ale po přečtení Snezneho Měsíce už mi vůbec není cizí a to na těchhle detektivkach miluju, jak vás vtahnou do prostředí. Knihy od M.Klevisove mají vysokou úroveň a určitě stojí za přečtení.
Hoho. Tak toto jsem jářku nečekal. Výborné, čtivé, spád, logika, bez přehánění. Jedinou výtku jsem měl celou dobu v jasnovidectví Bergmana - souviselo to spolu, ač nebyl ani náznak možné spojitosti. A způsob provedení... Ale holt, taky mohu někdy s něčím nesouhlasit, no ni?
Čtivý a zajímavý příběh z horského prostředí, třetí detektivka od této autorky, nezklamala.
detektivní a krimi romány Valašsko pytláci české detektivky a krimi Moravskoslezské Beskydy
2020 | Drak spí |
2021 | Prokletý kraj |
2017 | Zmizela v mlze |
2019 | Sněžný měsíc |
2023 | Vraní oko |
Od Klevisové je to moje první přečtená kniha a musím říci, že jsem byla mile překvapena. Ne nadarmo je tato česká spisovatelka řazena mezi top desítku u nás. Detektivka byla čtivá,napínavá a plná překvapení a zvratů. Také se mi moc líbilo prostředí děje a jeho popis. Cítila jsem se pohlcena tím místem a samotou,krásou lesů,luk,přírody. Připomínalo mi to mé dětství ☺
Pokud máte rádi detektivky,doporučuji ????