Sníh
Neal Stephenson
Vize postmoderní společnosti ohrožované zcela současnými riziky, přímo ďábelské tempo rozvíjení děje a lehce černý humor - to jsou důvody, proč se tento cyberpunkový román stal kultovním světovým bestsellerem.
kyberpunk budoucnost nanotechnologie
2012 | Anatém |
2001 | Diamantový věk |
2000 | Sníh |
2019 | Vzestup a pád agentury DODO |
2008 | Rtuť |
Je to sice napsáno o dost srozumitelnější formou než Neuromancer, ale některé pasáže a nápady jakoby vypadly z hlavy třináctiletého kluka. Například jsem absolutně nepochopil (zda se to vůbec nějak dá pochopit), když je člověk připojený k Metaverzu, zda se v reálném světě hýbe či nikoli. Někdy je v knize naznačeno, že se hýbe a jeho akce jsou přenášeny do kyberprostoru, jindy jsou v Metaverzu aktivní i lidi, kteří v reálném světě třeba sedí v autě. Strašně mi například vadily i rádoby cool hlášky a hustokrutý popisy autora. O některých nelogičnostech kyberprostoru se raději ani rozepisovat nebudu. Obvykle knihu odložím, když narazím na větší koncentraci WTF okamžiků. Tady jich bylo tak minimálně 10. /SPOILERY Jeden z padouchů má na svůj srdeční tep napojenou atomovou bombu. | Rozvážka pizzy probíhá velice ekonomicky - jedna vyjížďka auta, jedna pizza a při téměř opožděné dodávce to málem natočí kamery reportérů ve vrtulníku. Moment, to všechno při ceně jedné pizzy řekněme 20 dolarů? Jasně, proč se čtenáři ptáš? | Existuje kyberprostor, kde počítače zvládnou vykreslit i dým cigarety, ale pořád se natáčí video na videokazety? | Hlavní nákaza/virus, o kterém je vlastně celá kniha se do těla dostane jako obrazová sekvence/bitmapa (je to problém v softwaru lidského těla - autorova slova), ale přesto se dá potom přenášet krví nakažených?? KONEC SPOILERŮ/ Někdy jsem ani nevěděl, jestli to autor myslí vážně nebo si ze čtenářů prostě jenom dělá blbou srandu. Navíc autorovo dělení na "kapitoly" mnohokrát nedávalo smysl. Prostě najednou děj utnul a o pár řádků níž bylo další tučně vyvedené o jedničku vyšší číslo a pokračovalo se dál. ??