Sociopat

Sociopat
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/549103/bmid_sociopat.jpg 4 76 76

Přemýšleli jste někdy, jaké by to bylo nic necítit? A nejen nic necítit, ale nemít žádné morální zábrany? Nic by nebylo neproveditelné. Žádné hranice by vás nedržely na uzdě. Sociopatka Emma vypráví příběh o tom, jaké životní zkušenosti z ní udělaly někoho, kdo nedokáže cítit žádné emoce. Chodí na terapie, aby se této diagnózy zbavila, stoupá po kariérním žebříčku a obecně se jí daří dobře. Jediný mráček na obloze je Samuel. Detektiv, který si vzal do hlavy, že to právě Emma může za velké množství vražd, které se v jejím okolí odehrávají. Snaží se její vinu dokázat tak neoblomně, až se v očích všech stane doslova posedlým. Jeho manželka ho opustí, nejlepší kamarád taky, a když už si myslí, že to nemůže být horší, Emma ho zažaluje a soudy ho zbaví hodnosti. On ale ví, že má pravdu, že Emma není jen krásná žena, která má v životě velkou smůlu. Je to vrah, kterého musí za každou cenu dostat za mříže. Co vše je pro to ale ochotný udělat?... celý text

Detektivky, krimi Thrillery Literatura česká
Vydáno: audiokniha , Audiotéka

Sociopat, 2024

Hzjena
včera audiokniha 4 z 5

(SPOILER) Tak za prvé bych chtěl zdejší pissatelky komentářů, aby zaškrtávaly kolonku spoiler, když napíšou zcela zbytečný komentář obsahující ,,...jak snadno může křehká žena zmanipulovat všechny okolo..."
/ano o tobě renefer mluvím, zkazila si mi 3/4 knihy, děkuji/

Za druhé je velice smutné, že takové sračce jako je Měsíční píseň, nebo Naslouchač narvete tolik hvězd, ale této knize, při které mrazí v zádech, hlavně v pasážích kdy hlavní hrdinka vypráví/vymýšlí si (ano celou dobu zabíjela ona, bohužel to tady pár husiček bez skrupulí profláklo) svému psychiatrovi co se jí během let dělo.

Děj při prvním pohledu působí nekonzistentně, protože je ve formě retrospektivních flashbacků a skoků do ,,přítomnosti,, kdy ani ta přítomnost není zcela ,,přítomná,, ale závisí na době kdy se hlavní hrdinka zrovna vrací k následujícímu flashbacku. Pro někoho to může být trochu zmatečné, ale mě to smysl dávalo. Autorce se také krásně povedlo načrtnout mysl psychopata/sociopata, který pozbývá vyšších citů a empatie, proto má problémy s někým soucítit, ale díky tomu nemá problém v kariérním růstu. Každý psycholog vám potvrdí, že drtivá většina vedoucích, ředitelů, managerů atd. jsou psychopati, protože kdyby to tak nebylo, tak by je jejich práce rozdrtila. Ale to odbočuji.

Jedinou výtku kterou mám a za kterou strhávám jednu hvězdu je pasáž z pohledu detektiva Samuela. Podle mě je zbytečná, nebo spíše moc dlouhá. Měla být jen závěrečná třešnička na dortu, kdy se čtenář dozví, že Emma je tedy celou dobu sociopatická vražedkyně a posedlost detektiva ho přivede na práh a za práh uvědomění, že on je stejný.

Celkově se mi kniha líbila, hlavně zpočátku byla hodně brutální a nebýt toho konce, tak dávám plnou. Takhle vyfásne o nic horší čtyři nestydaté hvězdy.

playada
04.11.2024 3 z 5

Posloucháno jako audio. Výborně namluveno. První půlka knihy skvělá. Konec nudný. Hrdinové se vzájemně ujišťují o své výjimečnosti ( rozumněj zvrácenosti). Škoda. Potenciál dobrý, autorka nadějná.

JennyD
29.10.2024 4 z 5

Neni to muj žánr, dostala jsem se ke knížce náhodou jako k audioknize a byla jsem velmi mile překvapená. Není to klasická detektivka, ale o to vic osvěžující dej byl. Ale ten konec... Za mě paráda.

renefer
23.10.2024 3 z 5

(SPOILER) Tak to bylo překvapivé. Emmě bych věřila i nos mezi očima. V druhé části knihy je celý příběh postavený na hlavu a člověk vidí, jak snadno může křehká žena zmanipulovat všechny okolo.

TinaBookBlog
18.10.2024 2 z 5

Emma sama o sobě tvrdí, že je sociopatem. Chodí na terapie, vypráví o svém nešťastném dětství a o Samuelovi, který je jejím stalkerem.
Detektiv Samuel je přesvědčen o tom, že Emma je nejen sociopatem, ale i velmi chytrým sériovým vrahem. Je Emmou posedlý a chce svojí pravdu dokázat za každou cenu.

Sama sebe se ptám, co jsem to vlastně četla. Autorka píše čtivě a krátké kapitoly jen napomáhají rychlosti obrácení stránek.
Obsah knihy se zprvu jeví velmi zajímavým, ale po x stránkách zjistíte, že je spíše nelogický a místy působí, že byl poskládán náhodně a bez rozmyslu. Někdy se stalo, že jsem se musela o pár řádků vracet zpět, abych se ujistila, zda jsem nepozorná nebo opravdu daná věc nedává v této návaznosti smysl.
No a konec, ten tomu nasadil korunu. Doufala jsem, že se dočkám zajímavého rozuzlení. To tam sice bylo, ale co bylo k němu přidané? To opravdu nemám slov.

Bohužel toto není kniha, kterou bych mohla doporučit. Jedná se o autorčinu prvotinu, tak snad příště...

tomas0851
03.10.2024 5 z 5

Příjemné překvapení.
Úplně upřímně. Na knize mne zaujala obálka a název a dlouho jsem zvažoval zda se do ní pustím, ale nakonec jsem se začetl a už ji z ruky nepustil.
Kniha naprosto vybočuje z toho, co běžně čtu a vůbec to nevadilo.
Podle anotace by člověk čekal napínavou detektívku, kde vyšinutý policajt honí sériového vraha. Ale je to úplně jinak.
Kniha je psána jednak z pohledu hlavní hrdinky Emmy, která popisuje svoje dětství, dospívání a současný život. Vztahy v rodině. Svoje pocity, svoje myšlenky. Toto vyprávění, které zabírá cca 2/3 knihy, není vůbec nudné. Ba naopak. Čekáte, co se dozvíte na další straně. Co osud pro Emmu přichystal.
Polovinu poslední třetiny knihy sledujeme osud Emmy z pohledu policisty Samuela, který je přesvědčen, že je Emma vražedkyní. Jenže mu nikdo nevěří. Přímé důkazy nemá a je z toho tak zoufalý, že se z jeho přesvědčení stane chorobná posedlost.
Poslední úsek vypráví o ........ To už si musí každý přečíst.
Za mne je kniha dobře čtivá, má spád, nutí k zamyšlení. Pravda, konec jsem nepobral, ale to je asi můj problém :-)

Ophelie
23.08.2024 2 z 5

Vzhledem k mnoha pozitivním komentářům níže jsem se na knihu moc těšila, ale pro mě byla zklamáním. Musela jsem se do čtení nutit (nerada nechávám knihy nedočtené) a pořád jsem čekala, že se to třeba ještě zlepší, ale ten konec tomu nasadil korunu. Vyprávění bylo téměř o ničem, zápletka taková nijaká, spoustu věcí těžko uvěřitelných (a ten konec tuplem), Emma měla být sociopat, ale po dočtení si autorka v mnoha věcech protiřečila. Zasazení do děje opět takové nijaké, děj bez napětí, plytké a nudné - bohužel. Dočteno, ale už víckrát ne, tuto knihu bohužel nelze doporučit, na trhu je mnohem více kvalitnějších a lepších thrillerů.

Niky2221
17.08.2024 4 z 5

Ze začátku jsem si nedokázala zvyknout na styl vyprávění hlavní hrdinky. Čím víc jsem se ale do knížky začetla tím víc mi to dávalo smysl. Skvěle rozdělený příběh na dvě části, kde bylo možný vidět dva uhly pohledu. Závěr byl místami už trošku moc bizarní ale nečekaný. Ráda si přečtu od spisovatelky další knížku.

LaCucaracha
14.08.2024 1 z 5

Nějak jsme se minuli. Myslela jsem, že to bude něco uvěřitelnějšího, ale tohle bylo zamýšleno asi jako ryzí thriller, tak to bylo značně přehnané, zvlášť to finále. Ani na chvíli jsem neměla pocit, že by se něco z toho mohlo skutečně stát. Možná kdyby to bylo umístěno do budoucnosti a pojato jako sci-fi? :-)
Všechno bylo navíc hrozně nejasné. Kde se to odehrává? Česku ty reálie a poměry vůbec neodpovídaly. Tak jsme jako v Americe, zemi neomezených možností? Co hrdinka vlastně dělala? Evidentně zastávala nějaké hodně dobře placené místo, protože kvůli ději musela mít hodně peněz - takže je zasazená do nějaké kanceláře nějaké firmy a má podřízené, ale ani zbla netušíte, o jaké zaměstnání jde. Jak hrdinka vypadá, zjistíte asi až v polovině knížky. Ne že by ta vizáž byla nutná, ale čtenář si tu postavu pak představuje tak nějak neutrálně, když nemá žádné vodítko, a pak najednou zjistíte, že to má být krasavice k pohledání - to poněkud začne měnit pohled na vše dosud přečtené.
Takže i když se autorka zjevně snažila šokovat a dělat takovej ten wow efekt říznutý světovostí, aby si čtenář sedl na zadek, mě do příběhu vůbec nevtáhla a všechno od postav, prostředí až po děj mi to přišlo tak nereálné, až to působilo vlastně směšně.

LN88
11.08.2024 5 z 5

Výborná záležitost, už se těším na pokračování!
Jediné co mě trochu rozčilovalo, tak ta nejednoznačnost určení kde se kniha odehrává. Je to napůl v Česku ale zároveň není... použitá jména ukazují na možné zahraniční ambice nebo autorka nechtěla jen děj zařadit do žádných konkrétních kulis?

mi-nul-o
02.08.2024 3 z 5

Plytké, předvídatelné, bez napětí. Četlo se to ale dobře (=rychle).

JindřiškaW.
29.07.2024 5 z 5

Darem ke mně připutoval Sociopat, naštěstí jen knižní... Zprvu jsem bojovala s myšlenkou knihu poslat dál, protože žánrově je naprosto mimo mou komfortní zónu. Neudělala jsem to a nelituji. Chvílemi mi čtení drhlo. Důvody už byly zmíněny v ostatních recenzích, netřeba je tedy opakovat. Co mě u četby ale drželo bylo napětí (knihu jsem zhltla za pár dní), zajímavé vyprávění ze dvou perspektiv a nemálo i obdiv k mladé autorce a úrovni jejího debutu.

Madla81
18.07.2024 4 z 5

Připadá mi, že jsem četla naprosto odlišnou knihu, než na jakou tu jsou recenze. Neexistence emocí a jakýchkoliv kladných vlastností obou hlavních hrdinů mi zabraňovala se do nich jakkoliv vcítit, obávat se o ně a podobně. Mnohokrát opakované tvrzení o hlavní hrdince coby sociopatce mi zabraňovalo věřit čemukoliv, co bylo v první části řečeno, proto jsem nebyla ničím překvapena. Také mi neseděly některé nelogičnosti a vůbec styl autorčina psaní s častým opakováním slov a nespráným skloňováním (Emy rodiče namísto Emini rodiče). Nicméně i přesto byla kniha čtivá a protože jsem chtěla vědět, jestli se potvrdí mé domněnky, dočetla jsem ji za necelé tři dny, takže dávám tři a půl hvězdičky.

Janek
14.07.2024 5 z 5

Výborný debut české autorky se skvěle prokreslenými postavami. Nejde jen o zločin, ale hlavně o emoce. Co je normální a co je pravda? To vůbec nejsou jednoduché otázky. Asi nejlepší kniha tohoto žánru, kterou jsem za poslední roky četla. Doporučuju.

sladkáva
14.07.2024 5 z 5

Ne každý je ten, kým se zdá být.
Kniha se zabývá tématem siciopatie a hranic normality. Nejen detektivní příběh je vyprávěn ze dvou pohledů a to (ne)vinné Emmy a posedlého detektiva Samuela. I když mi to umožnilo nahlédnout do myšlenek a pocitů obou i tak jsem byla na pochybách a pořád nevěděla čemu věřit a to až do zvláštního a překvapivého konce, který ve mě zanechal spoustu otázek.

mkkoudy
13.07.2024 5 z 5

(SPOILER) Celá kniha se točí okolo Emmy. Emma není jako my ostatní. Emma je sociopat. Skrz tuhle knihu vypráví příběh o tom, jaké životní zkušenosti z ní udělaly někoho, kdo nedokáže cítit žádné emoce. Chodí na terapie, aby se této diagnózy zbavila, stoupá po kariérním žebříčku a obecně se jí daří dobře. Jediný mráček na obloze je Samuel. Detektiv, který si vzal do hlavy, že to právě Emma může za velké množství vražd, které se v jejím okolí odehrávají. Snaží se její vinu dokázat tak neoblomně, až se v očích všech stane doslova posedlým. Jeho manželka ho opustí, nejlepší kamarád taky, a když už si myslí, že to nemůže být horší, Emma ho zažaluje a soudy ho zbaví hodnosti. On ale ví, že má pravdu, že Emma není jen krásná žena, která má v životě velkou smůlu. Je to vrah, kterého musí za každou cenu dostat za mříže. Co vše je pro to ale ochotný udělat?

Rozhodně nerozdávám plné hodnocení jen tak. Tady však nemám na vybranou, neboť kniha Sociopat ve mně zanechala opravdu silný zážitek, který budu ještě pár dní zpracovávat. Povedené krimi moderního střihu, která má čtenářům rozhodně co nabídnout. Ať už geniálně zpracovaný a neskutečně čtivý příběh, neopakovatelnou atmosféru nebo skvěle napsané postavy. Díky téhle knize získáte jedinečný vhled do duše sociopata, který není schopen nic cítit. A že to stojí za to.

S naprostým klidem mohu tenhle titul doporučit všem, kteří hledají opravdu povedené čtení. Jsem velmi rád, že se tenhle debut autorce D. B. Peck nesmírně vydařil a budu doufat, že se brzy dočkáme dalšího počinu, který bude minimálně stejně tak dobrý, jako kniha Sociopat.

Kompletní recenze na Seznam Médium!

Marge_čte
01.07.2024 5 z 5

Knihu jsem měla přečtenou za 2 dny. Děj je čtivý a poutavý. Hraje si s čtenářem, který neví, jestli se stane to nebo tamto. Konec byl pro mě nečekaný a už se těším na pokračování. Spisovatelka si nasadila vysokou laťku. :)

Dianne
01.07.2024 3 z 5

(SPOILER) Kniha byla čtivá, ale nemohu dát více než 3*. Je mi to líto, na knihu jsem se těšila, hodnocení má vysoké, ale nemohu jinak.

Obě hlavní postavy mi byly velice nesympatické, chápu, že to nejspíše byl záměr autorky, ale i většina vedlejších postav bez nějakých pozitivních charakterových vlastností?

Už v první části knihy mi bylo jasné, jak to s Eminým životem doopravdy bylo, čekala a doufala jsem, že se mýlím a autorka mě jen tahá za nos, bohužel jsem se nemýlila. Chování detektiva ke konci mi dávalo menší smysl než to Emino.

Některé události v knize nebyly vysvětleny a objasněny, což mě také zklamalo. Našla jsem dva překlepy. Do další knihy autorky s největší pravděpodobností nepůjdu.

marcela.cte
27.06.2024 5 z 5

Po dlouhé době super čtení! Poutavý děj, zajímavé postavy, přečteno jedním dechem. Doporučuji.

smic
27.06.2024 5 z 5

Sociopat od naší české autorky D. B. Peck je dílo, které zaujme nejen milovníky detektivek, ale i ty, kteří hledají hluboce propracované a napínavé příběhy. Autorka v této knize bravurně kombinuje napětí s psychologickým vhledem, což vytváří unikátní zážitek pro čtenáře.

Vyprávění je plynulé a promyšlené, což umožňuje čtenářům plně se ponořit do světa, který Peck vytvořila. Dialogy jsou přirozené a realistické, postavy jsou komplexní a dobře vykreslené, což dodává příběhu na věrohodnosti a hloubce. Každá stránka vás vtáhne více do děje a udržuje napětí až do samého konce.

Jedním z nejzajímavějších aspektů "Sociopata" je způsob, jakým je kniha koncipována. První polovina příběhu je vyprávěna z pohledu Emmy, zatímco druhá polovina je z pohledu policisty Samuela. Toto rozdělení nabízí čtenářům unikátní perspektivy a hlubší porozumění jednotlivým postavám i událostem. Tento přístup umožňuje detailní prozkoumání nejen hlavních postav, ale i složitých vztahů a dynamiky mezi nimi.

Autorka dokáže brilantně budovat atmosféru. Bez ohledu na to, zda se jedná o napínavé scény nebo klidnější momenty, každý okamžik je pečlivě zpracován a plný detailů, které obohacují celkový zážitek. Peck udržuje čtenáře v neustálém napětí a zvědavosti, co se stane dál.

Dějová linie je mistrovsky konstruovaná, s překvapivými zvraty, které přidávají na dynamice a napětí příběhu. Autorka navíc nezapomíná ani na pečlivě vystavěné zápletky a podzápletky, které dohromady tvoří komplexní a uspokojující celek.

Sociopat je tedy výjimečným příkladem moderní detektivky, která dokáže nabídnout více než jen napětí a tajemství. D. B. Peck přináší čtenářům nejen fascinující příběh, ale i hluboký pohled do lidské psychiky a motivací. Tato kniha je skvělou volbou pro každého, kdo hledá kvalitní a strhující čtení.