Spánek a snění
Alena Plháková
Vědecké poznatky a jejich psychoterapeutické využití / Publikace podává systematický a čtivý výklad psychologických a fyziologických aspektů spánku, zaměřený na jeho funkce, stadia i nejběžnější poruchy, včetně přehledu metod jejich diagnostiky a psychoterapie. Autorka prezentuje nejnovější teorie spánku a snění, výsledky výzkumů spánkové deprivace či vybavování snů. Zabývá se různými druhy snových zážitků, možnostmi jejich interpretace a terapeutického využití. Zvláštní pozornost je věnována lucidnímu a dennímu snění. Kniha je určena klinickým a poradenským psychologům, psychiatrům, antropologům a studentům těchto oborů, stejně jako širší veřejnosti, která se zajímá o psychologickou literaturu. Může pomoci při přípravě ke studiu psychologie. Prof. PhDr. Alena Plháková, CSc., dříve působila jako klinická a poradenská psycholožka. V současnosti je členkou Katedry psychologie na FF UP v Olomouci, kde vyučuje obecnou psychologii, dějiny psychologie a úvod do psychoanalytických teorií. Zkoumá typy inteligence a tvořivosti, zabývá se možnostmi výkladu snů. Je mimo jiné autorkou knih Učebnice obecné psychologie (2004) a Dějiny psychologie (2006).... celý text
Knížka představuje velice hezky uspořádaný a čtivý všeobecný teoretický základ v oblasti spánku a snění. Četla se mi dobře a i přes svojí odbornost je dle mého názoru velká část relativně dobře přístupná laikovi. Už trošku obtížnější jsou například poslední dvě kapitoly (sny z hlediska psychoterapie a kognitivní/neurologické teorie snění). Líbil se mi především popis zkoumaných oblastí od prvních výzkumů až po ty nejaktuálnější. Pro hlubší a rozsáhlejší popis jednotlivých podoblastí však bude muset čtenář sáhnout po dalších knížkách.
Kniha je sice dobře napsaná (tedy na to, že je to naučná literatura, protože jinak mi místy připadá opravdu nudná), ale nenašla jsem v ní informace, které jsem hledala např. ohledně polyfázového spánku.
psychoterapie sny lucidní snění poruchy spánku, nespavost spánek
2005 | Učebnice obecné psychologie |
2006 | Dějiny psychologie |
2010 | Psychologie osobnosti |
2013 | Spánek a snění |
2003 | Temperament, inteligence, sebepojetí: nové pohledy na tradiční témata psychologického výzkumu |
Velice přínosná knížka.