Spartakovo povstání 73-71 př. n. l. - Vzpoura gladiátora proti Římu
Nic Fields
V roce 73 př. n. l. otrokářská společnost římské republiky s hrůzou pozorovala, jak se její největší noční můra stává skutkem: vypuklo povstání otroků. Gladiátoři vedení Thrákem Spartakem si probili cestu z gladiátorské školy a z uprchlých otroků, kteří prakticky neměli co ztratit, vytvořili vojsko o síle 70 000 mužů. Prošli napříč Kampánií, dobyli bohatá města Kúmy, Nolu a Nucerii a porazili dvě konzulská vojska. Spartakus se stal pro Řím obrovskou hrozbou. Jeho zničení dostal za úkol Marcus Licinius Crassus. V bitvě na řece Silarus byl nakonec Spartakus poražen a zabit a jeho vojsko bylo rozprášeno. Jako varování ostatním pak Crassus nechal podél cesty mezi Římem a Capuou, kde vzpoura začala, 6 000 přeživších vzbouřenců ukřižovat.... celý text
Literatura faktu Historie Vojenství
Vydáno: 2010 , Amercom S.A.Originální název:
Spartacus and the Slave War 73-71 BC, 2009
Střízlivý pohled na Spartaka a jeho povstání, doprovázený krásnými ilustracemi a fotografiemi.
"Nemáme žádný důkaz, že by Spartakus kdy chtěl měnit svět k lepšímu a snil o zrušení otroctví. SKutečnost byla mnohem prozaičtější, neboť ve starověkém světě bylo otroctví považováno za naprosto přirozený stav."
doba římská gladiátoři Spartakus Kampánie (Campania)
2009 | Řecká válečná loď - Triéra (500 - 322 př.n.l.) |
2010 | Spartakovo povstání 73-71 př. n. l. - Vzpoura gladiátora proti Římu |
Kniha čtenáři nabízí popis Spartakova povstání, jeho širší kontext i ohlas v umění. Autor pracuje se skromnými historickými prameny, které jsou k dispozici, velmi citlivě, nepouští se do bláznivých spekulací, ke kterým tak silné téma vybízí. Knížka je útlá, o Spartakovi a jeho povstání se toho bohužel moc nedochovalo, takže lze říct, že přináší i vyčerpávající informace. Nic víc už z historie patrně nevytěžíme... Na svých 96 stranách je provázena pěkným obrazovým materiálem, který místy budí (nejspíše oprávněný dojem), že se jedná tak trochu o vycpávku, aby to mělo aspoň těch pár stran. Bohužel mapy mě trochu zklamaly, tam bych čekala víc podrobností, byť s otazníkem. Velmi mě potěšil především fakt, že je povstání zasazeno do širšího kontextu, za mě mohl být klidně ještě trošku širší. Totéž platí o dopadech, jaké povstání mělo. Byť tedy byly minimální. Jednoznačně doporučuju!